(P) Ce sunt lentilele progresive? Tipuri și materiale
Câmpul lor de progresie poate fi larg, mediu, ori îngust, iar pentru că tranzițiile dintre câmpurile de progresie sunt invizibile, aspectul este unul natural. Ochelarii cu lentile progresive sunt recomandați, în majoritatea cazurilor, persoanele cu prezbiopie, care au nevoie să vadă clar la toate distanțele. Astfel de ochelari se găsesc în diferite modele, iar cele mai multe magazine online îți oferă posibilitatea de a-i proba virtual înainte de a-i achiziționa - astfel, te asiguri că optezi pentru o ramă potrivită.
Pe suprafața lentilelor progresive sunt dioptriile pentru distanță și pentru depărtare. Acestea sunt, însă, nedelimitate de un marcaj vizibil ochiului liber. Așadar, ochelarii cu lentile progresive permit o vedere clară la orice distanță. Totuși, atunci când încep să fie purtați, ei redau aberații minore în părțile periferice, motiv pentru care există o perioadă de acomodare de până la 1 lună.
Pentru că lentilele progresive să se adapteze perfect, prescripția este personalizată, incluzând: • cercul de rotație al ochiului; • măsurătorile parametrilor de purtare (puntea nazală, distanța interpulpilară, unghiul de curbură și cel de înclinare al ramei, înălțimea montajului și ochiul director); • comportamentul vizual (coeficientul de stabilitate, coeficientul de mișcare al capului și coeficientul de mișcare al ochiului).
Zonele de corecție a lentilelor progresive sunt: • Zona de apropiere - localizată în partea de jos a lentilei, destinată scrisului, cititului și a altor activități precum coaserea hainelor. • Zona intermediară - localizată în centrul lentilei, face legătura între zona de apropiere și cea de distanță. Crește progresiv în putere de la distanță la apropiere. Are rolul de a ajuta la vederea clară a obiectelor ce se află la o distanță de aproximativ un braț față de ochi: calculatorul, masa etc. • Zona de distanță - localizată în partea de jos a lentilei, oferă corecția necesară pentru o vedere clară la distanță.
Tipuri de lentile progresiveLentile progresive standard Au un preț accesibil și reprezintă o alegere potrivită pentru ochelarii bifocali și trifocali. Zona de citit este lată, însă necesită o înălțime destul de mare a lentilei pentru că trecerea dintre zone să fie lină. Lentile progresive standard Lentilele progresive premium au o zonă de citit lată, care nu provoacă distorsiuni. Acestea sunt personalizate, încadrându-se în ramele alese și oferind cea mai bună claritate, în funcție de necesitățile purtătorului. Lentile progresive cu canal îngust Au un preț puțin mai ridicat decât cele standard, însă pot fi montate pe o ramă mai mică, deoarece trecerea dintre zone este mai rapidă. Lentile progresive cu canal larg Zona intermediară a acestor lentile ocupă, de obicei, până la jumătate din suprafața acesteia. Chiar dacă trebuie să fie mai mari, lentilele progresive cu canal larg sunt foarte confortabile, fiind preferate de cei ce lucrează ore în șir la calculator.
Materiale din care pot fi făcute lentilele progresive• Plastic - un material ușor, reprezentând cea mai populară opțiune. • Policarbonat - un material ușor, rezistent la zgârieturi și impact, cu un grad mare de subțiere. • HI-Index - lentile progresive deosebit de subțiri, ce reduc distorsiunile și aberațiile datorită trecerii mai rapide a luminii prin ele. • Sticlă - un material greu, care nu se poate monta pe foarte multe tipuri de rame. • Trivex - lentile cu o claritate mare și o rezistență sporită.