Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Care sunt întrebările premaritale ce întrețin iubirea?

Plănuiești să te căsătorești? Ești la începutul relației tale de cuplu, dar știi că vă urma să faceți pasul cel mare?  

Te afli într-un moment extrem de frumos al vieții tale, dar poate fi și extrem de stresant în timp ce iți plănuiești angajamentul cel mare.

Majoritatea cuplurilor care se afla în aceasta etapa a vieții doresc o căsnicie reușită.

Cel mai important lucru pe care l-am realizat a fost că, cu cât începi mai devreme procesul de a pune bazele unei casnicii reușite, cu atât succesul este garantat!

Totodată, exista și câteva lucruri pe care le poți face în acest sens.

Iată care sunt acestea!

Luați-vă timp unul pentru celalalt în fiecare zi!

Creați-vă un ritual! Puteți să aveți ritualul zilnic ”Conversații menite să reducă stresul” la începutul zilei sau la sfârșitul acesteia, în care să fiți doar voi doi. Cuplurile de succes își creează intenționat timp zilnic pentru relația de cuplu, timp investit în menținerea și creșterea relației amoroase, iar tu poți să faci acest lucru cu partenerul tău începând din primele etape ale relației! Daca te temi de posibilii distractori din exterior, nu e nicio problema, amintește-ți de fiecare data când începi ritualul cu partenerul tău să vă mutați telefoanele în alta camera, să închideți televizorul și laptop-ul și să stați doar voi doi, cel puțin 20 de minute în fiecare zi.

Comunicarea este cheia într-o viitoare relație de succes!

Știi ce considera majoritatea persoanelor logodite sau într-o relație de cuplu foarte serioasa? Că din acest moment, partenerul ar trebui să știe cu exactitate toate dorințele și nevoile celuilalt. Ei bine, aceast lucru este total greșit! Ceea ce ar trebui să faci pentru o relație sănătoasă este să te asiguri întotdeauna că îi comunici partenerului tău nevoile și dorințele tale. John Gottman, specialist în terapia de cuplu, accentuează importanta existentei unor ”harți ale iubirii” în relație. Ce sunt acestea? O harta este compusa din micile lucruri pe care le cunoști despre partener (care este desertul lui favorit, care este hobby-ul preferat sau care este cel mai înspăimântător sau cel mai de dorit vis al sau). Aceste ”harți ale iubirii” adâncesc intimitatea în cuplu și prietenia și vă ajuta să fiți conectați unul cu celalalt în timpul perioadelor stresante din viață voastră. Ce este cel mai important este faptul că dorințele și nevoile partenerului se pot modifica oricând! Astfel, este important să fii curios și să te transformi într-un mic cercetător asupra celor mai de dorit nevoi ale partenerului! Pune-i întrebări!

Puneți preț pe relația sexuală și discutați despre aceasta!

Daca întâmpini probleme în conexiunea fizica cu partenerul tău, ai putea să programezi momentele de intimitate! Da, nu suna deloc romantic, însă acest lucru vă vă ajuta să vă conectați fizic și să formați, de ce nu, o rutina intima.

Trăiești cu impresia că lucrurile trebuie să fie întotdeauna spontane? La începutul relației de cuplu, ar putea fi, dar odată cu timpul, este important să vă arătați amândoi intenția pentru a vă putea fi satisfăcute nevoile.

Totodată este important să discuți deschis cu partenerul despre dorințele voastre sexuale. Cum plănuiți să întrețineți intimitatea pe parcursul anilor? Care sunt dorințele și nevoile fiecăruia din punct de vedere sexual? Care sunt fanteziile sau lucrurile noi pe care fiecare dintre voi ar vrea să le puna în aplicare? Fii specific! Scapă de inhibiții!

Știai că, în general, cuplurile care vorbesc deschis despre sexualitate și despre dorințele lor sexuale sunt cele care au o viață intima mult mai satisfăcătoare decât cele care nu o fac?

Începând să ai aceste discuții încă din etapa premaritala vă poate ajuta să vă dezvoltați că și cuplu mult mai profund.

Daca te simți agitat și speriat să ai astfel de discuții cu iubitul sau iubita ta, poate este necesar să consulți un psihoterapeut specializat în relații de cuplu.

Discutați deschis despre partea financiară!

Daca încă nu ați făcut-o, e timpul să vă așezați amândoi confortabil și să deschideți subiectul gestionarii finanțelor în viitoarea familie!

Daca simți că nu vă descurcați cu acest lucru, poate este nevoie să apelați la un consultant financiar pentru a vă stabili obiective în colaborare. Soluții exista!

Însă, daca crezi că te poți descurca de unul singur, iată câteva întrebări cu care poți să începi conversația:

Iți place să economisești sau să cheltui banii?

Cum ne vom împarți responsabilitățile financiare?

Ce părere ai despre împrumuturi?

Cât de importanta este averea pentru tine?

Cum plănuiești să finanțezi achizițiile importane, precum o mașină, un apartament?

Cum plănuiești să gestionezi resursele financiare necesare educației viitorilor copii?

Cum te gândești să iți plănuiești banii necesari pentru momenul pensionarii?

Înțelege că urmează să te căsătorești cu partenerul tău pentru ceea ce este că persoana și nu pentru ceea ce ți-ai dori tu să fie!

Mai în gluma, mai în serios, psihologul Dan Wile spunea că ”atunci când iți alegi un partener, iți alegi un set de probleme specifice”.

Iubește-ți partenerul fară prejudecați, accepta-l pentru ceea ce este și întotdeauna amintește-ți de ce te-ai îndrăgostit de el. Multe cupluri ajung în psihoterapie dorind că partenerul lor să facă lucrurile într-un anumit fel specific aprobat de celalalt sau, să îl schimbe pe celalalt și obiceiurile acestuia enervante. Însă, lucrurile nu merg chiar așa. Accepta-ți partenerul pentru ceea ce este și daca sunt anumite comportamente sau probleme ce necesita abordare, discuta cu acesta, angajați-vă într-un conflict sănătos și productiv!

Daca vrei să iți construiești un viitor sănătos, plin de profunzime, încredere și intimitate alaturi de partenerul tău și nu reușești să faci acest lucru de unul singur, poți apela la specialiștii ID Therapy! Noi te vom îndrumă în vederea obținerii soluțiilor în cele mai dificile obstacole ce intervin în relația voastră!

Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman în Romania.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Râmniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, București, Romania

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult