Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Căpușele: de ce suntem vulnerabili în fața lor

Mersul în parc sau la picnic, drumețiile, grădinăritul sau alergarea în natură sunt doar câteva dintre activitățile de care ne putem bucura pe timpul verii.

 

Însă, odată cu ieșirile noastre în aer liber poate apărea un pericol de care, uneori, uităm să ținem cont: căpușa.

 

Pentru a-l evita trebuie să avem în vedere câteva aspecte înainte să pornim la drum, știut fiind faptul că aceste artropode cu viață parazitară pot transmite o serie de boli grave pentru om.

 

Cea mai cunoscută este boala Lyme, însă căpușele mai pot transmite și encefalita de căpușă.

Aceasta e o boală infecțioasă mai puțin cunoscută, chiar și în rândul medicilor, pentru care nu există un tratament specific.

Această afecțiune se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă și are o evoluție bifazică.

În faza inițială, boala se manifestă ca o gripă cu febră moderată, oboseală, dureri musculare și de cap.

În a doua fază, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greață, cefalee, redoare de ceafă, amețeli, confuzie.

Primele semne pot apărea în 7 – 14 zile de la mușcătură și durează între 2 și 7 zile.

Pentru a a afla mai multe informații despre cum putem evita o eventuală infectare și despre opțiunea vaccinării ar trebui să ne adresăm medicului de familie.

De asemenea, www.desprecapuse.ro este o altă sursă de mai multe date și informații.

În plus, pentru a nu fi vulnerabili și pentru a nu fi expuși în fața acestor insecte, ar trebui să ținem cont de câteva recomandări când ieșim în natură.

Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de zonele unde căpușele sunt prezente. Dacă totuși ajungem pe acolo, e bine să purtăm haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi și să ne verificăm regulat de căpușe.

O informare prealabilă legată de zonele în care există un risc ridicat de infecție și să avem la îndemână spray anti-insecte sau pensetă sunt alte aspecte care luate în calcul scad riscurile de infectare.

Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020  

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult