Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cancerul la sân – de ce trebuie efectuată cu strictețe prevenția

Cancerul mamar este o afecțiune silențioasă, care poate amenința viața femeii precum și pierderea feminității. De aceea, screeningul de prevenție trebuie efectuat anual, chiar și în absența oricărei suspiciuni.

Cancerul la sân a fost denumit pe bună dreptate boala secolului, din cauza incidenței crescute dar și a conștientizării traumei tratamentului mutilant, în rândul femeilor.

Cum debutează cancerul la sân?

Cancerul la sân are la bază o funcționare defectuoasă a genelor care gestionează diviziunea celulară, astfel că mai multe erori suprapuse dau naștere unor mutații din cauza cărora vor fi proliferate aberant mai multe celule, luând forma unei afecțiuni oncologice.

Cancerul mamar se manifestă așadar prin apariția unei formațiuni tumorale maligne la nivelul țesuturilor sânului, având ca localizare glandele producătoare de lapte sa ductele transportoare către mamelon.

Simptome ale cancerului la sân

Apariția unei formațiuni nu este resimțită de către pacientă prin durere, ci mai degrabă poate fi resimțită la auto-palpare sau la palparea medicului în cadrul unui consult clinic.

Alte simptome ale instalării cancerului la nivelul sânului pot fi:

Modificarea formei sânului; Umflături la nivelul sânului sau în zona axilei; Modificări asupra pielii sânului (adâncituri, îngroșări de țesut); Retracția mamelonului; Secreția eliminată prin mamelon; Erupții cutanate și iritații pe mamelon; Îngroșarea sau înroșirea pielii în zona pieptului;

De obicei, când unul sau mai multe astfel de simptome apar, este foarte probabil ca stadiul cancerului mamar să fie avansat.

De ce este important screeningul de prevenție?

Cancerul la sân în stadiu incipient poate fi lipsit de simptome, de aceea este foarte important ca femeile să efectueze screeningul de prevenție așa cum le-a sfătuit medicul specialist.

Avansul pe care tehnologia de diagnostic l-a luat în ultimii douăzeci de ani fac diferența astăzi iar medicii pot diagnostica mult mai precis și timpuriu orice leziune la nivelul țesutului mamar. Acest lucru influențează și tratamentul chirurgical, care în cazul unui cancer incipient, se poate efectua la nivel local, fără a fi necesară rezecția sânului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult