(P) Apple a accelerat evoluția căștilor wireless prin conceptul AirPods?
Pe lângă telefoane, în 2016 au lansat primul model de căști fără fir, AirPods, abordând un nou concept de design preluat ulterior de majoritatea brandurilor concurente.
Vom face o mică trecere în revistă pentru toate modelele AirPods lansate până în prezent pentru a vedea evoluția, dar și pentru a vă ajuta să vă decideți la modelul potrivit nevoilor voastre. Am luat în calcul aspectul, calitatea audio, durata de viață a bateriei dar și alte caracteristici cheie ale fiecărui model.
Între primele două modele nu este o diferență vizibilă, ambele fiind realizate din plastic alb cu „codițe” lungi și o zonă cromată în partea de jos. De la a 3-a generație, modelul AirPods Pro a venit cu „codițe” mai scurte și cu căștile foarte puțin mărite. Tot AirPods Pro a adus ca îmbunătățire adăugarea unei zone din silicon ce ajută la fixarea mai bună în ureche. AirPods Pro a venit cu trei mărimi pentru acele părți din silicon, ajutându-vă să alegeți mărimea potrivită pentru urechi. Acestea au un rol esențial pentru anularea activă a zgomotului de fond și modul de transparență prezente pe AirPods Pro, dar absente pe a doua și a treia generație de AirPods. În timp ce toate generațiile de AirPods sunt disponibile doar pe alb, AirPods Pro beneficiază de cinci variante de culoare.
Calitatea sunetului a crescut odată cu lansarea noilor generații. Cel mai ieftin model, AirPods (generația a doua) oferă cea mai slabă calitate a sunetului, în timp ce pe cele mai noi modele vom avea funcții noi și calitate a sunetului din ce în ce mai ridicată. Dar asta nu înseamnă că sunetul de pe AirPods (generația a doua) este rău. Sunt la fel de bune precum căștile cu fir de la Apple, EarPods și sunt perfecte pentru apeluri, a asculta muzică sau podcasturi. Dacă doriți, însă, calitate superioară a sunetului când ascultați muzică sau vă uitați la filme, cel mai bun rezultat îl veți obține de la a 3-a generație AirPods. Acestea beneficiază de egalizator adaptiv și amplificatorul ce oferă o gamă dinamică a sunetului (prezent și pe AirPods Pro). În a 3-a generație AirPods și pe AirPods Pro găsim spațial audio și urmărirea dinamică a capului, ce oferă o diferență notabilă atunci când ascultați muzică, vă uitați la filme, seriale, podcasturi sau chiar pe apelurile video.
Din moment ce vorbim despre căști wireless, e important să știți ce autonomie veți obține cu fiecare model AirPods. Atât generația a doua, a treia dar și AirPods Pro vin cu o carcasă de încărcare albă, din plastic, ce are dimensiuni reduse astfel încât e ușor de purtat în buzunar. Datorită „codițelor” mai lungi pe modelul din generația a doua, carcasa este mai lungă și mai subțire, din acest motiv având un avantaj, fiind mai ușor de introdus în buzunar. Totodată, carcasele AirPods din generația a treia și AirPods Pro oferă încărcare wireless prin MagSafe dar au și protecție împotriva apei și transpirației, funcții inexistente pe carcasa AirPods din generația a doua. Dacă vorbim despre durata de viață a bateriei, trebuie să le analizăm pe rând. Pentru Airpods din a doua generație avem 5 ore cu încă 19 din carcasa de încărcare, în timp ce la modelul superior, din generația a treia, avem o autonomie extinsă, de până la 6 ore, cu 24 de ore suplimentare din carcasa de încărcare, iar pe AirPods Pro autonomia a scăzut la 4.5 ore cu încă 19,5 ore de la carcasă, datorită funcțiilor avansate ce consumă mai multă energie, una dintre ele fiind atenuarea zgomotului de fond.
Indiferent de ce model veți cumpăra, toate se împerechează foarte repede și fără probleme cu toate dispozitivele Apple, atât cu iPhone cât și cu iPad, Mac, Apple TV sau Apple Watch. Se pot împerechea și cu dispozitive non-Apple prin Bluetooth.
Toate modelele AirPods beneficiază de ajutorul asistentului vocal Siri, fiind ușor pentru voi să obțineți informații sau să îndepliniți sarcini simple. Toate pot fi controlate prin atingeri, fiind ușor să răspundeți apelurilor sau să schimbați melodia. AirPods Pro sunt singurele ce oferă anularea activă a zgomotelor de fond, prin acest mod veți auzi mai clar melodiile sau apelurile, dar există și o funcție ce face exact opusul, modul de transparență, ce amplifică zgomotul de fond pentru a auzi mai bine ce se petrece în jur fără a vă scoate căștile din urechi. AirPods din generația a 3-a dar și AirPods Pro sunt rezistente la apă și transpirație, făcându-le alegerea perfectă pentru antrenamentele la sala de fitness sau alergarea prin ploaie. Atenție, rezistența la apă nu înseamnă că pot fi scufundate, se descurcă doar cu stropii de apă. Pentru a evita această problemă puteți opta pentru alte accesorii pentru orice device Apple.
Rămâne alegerea voastră ce model AirPods vi se potrivesc cel mai bine. Acum știți diferențele, punctele slabe sau avantajele unor modele, iar prețul scăzut al modelelor precedente vă pot face cu ochiul dacă nu aveți nevoie de funcțiile celor noi. Voi ce alegeți?