(P) 6 beneficii educaționale ale jucăriilor
Așa că, este necesar ca părinții să-i ajute pe cei mici să înțeleagă toate fenomenele din jurul lor, iar cea mai simplă metodă este folosirea jucăriilor educative.
Prin intermediul acestora, copiii învață să interacționeze cu cei din jur, își dezvoltă simțurile, dar și numeroase abilități, care le vor fi utile în viitor. Printre beneficiile jucăriilor educative se numără:
Ajută la dezvoltarea IQ-ului
Jucăriile educative sunt concepute să ajute la dezvoltarea deprinderilor motorii, a memoriei și a abilităților de identificare. Astfel, copiii care își dezvoltă în mod corespunzător aceste îndeletniciri vor avea un IQ mult mai ridicat. Chiar dacă jucăriile educative sunt distractive, acestea îi ajută pe copiii să își dezvolte aptitudinile cognitive și să învețe detaliat.
Îmbunătățesc dezvoltarea simțurilor
În cazul bebelușilor, sunt foarte importante jucăriile educative, care îi ajută să își dezvolte simțurile, ei experimentând, în premieră, anumite trăiri. Spre exemplu, jucăriile viu colorate și zgomotoase îl ajută pe cel mic să interacționeze cu lucrurile din jur și să se integreze mai ușor în lumea celor mari.
De asemenea, anumite jucării educative sunt create special pentru dezvoltarea anumitor simțuri, cum ar fi auzul, văzul sau simțul tactil. Spre exemplu, jucăriile intens colorate îi ajuta pe cei mici să își dezvolte abilitățile vizuale, iar jucăriile mai zgomotoase sunt destinate dezvoltării simțului auditiv.
Ajută la dezvoltarea gândirii logice
Dezvoltarea gândirii logice se face prin exercițiu, iar jucăriile educative îi ajută pe cei mici să își pună mintea la lucru pentru a rezolva diferite sarcini. Astfel, copilul devine capabil, încă de la o vârstă fragedă, să absoarbă informații care îi vor fi de folos în viitor.
Spre exemplu, puzzle-urile îi încurajează pe cei mici să urmeze fiecare pas pentru a rezolva o anumită problemă. În general, cu cât jocurile sunt mai complicate, cu atât mai mult ele vor stimula atenția celor mici. De obicei, aceste exerciții sunt percepute de cei mici ca pe o joacă, însă, cu cât petrec mai mult timp rezolvând jocul respectiv, cu atât mai mult își vor dezvolta capacitățile de rezolvare a problemelor.
Dezvoltă creativitatea
Copiii au, din naștere, un simț al curiozității destul de ridicat, așa că, atunci când încep să descopere lumea, ei explorează, atent, fiecare obiect. Astfel, atunci când se joacă, micuții dau frâu liber imaginației și creativității, pentru a-și proiecta propria lor lume.
Cu această libertate de a explora lucruri noi prin joacă, pruncii învață să își depășească limitele și să găsească soluții creative la diferite provocări. Astfel, jucăriile educative le dezvoltă imaginația, gândirea creativă, capacitatea de a construi, de a experimenta și de a explora.
Stimulează starea emoțională
Jucăriile educative sunt create, în primul rând, pentru a-i ajuta pe cei mici să își îmbunătățească abilitățile cognitive și să își dezvolte capacitățile sociale și emoționale. Multe jocuri sunt create pentru lucrul în echipă, așa că, în astfel de situații, cei mici trebuie să le împartă cu alte persoane.
Când un copil se joacă alături de alții va experimenta o serie de trăiri emoționale diferite, cum ar fi furia, râsul, gelozia, plânsul, empatia, etc. Jucăriile educative îl vor învăța pe cel mic să împartă, să aștepte și să se distreze, aspecte importante pentru dezvoltarea socială.
Ameliorează capacitatea de concentrare
Cei mici nu se pot concentra foarte mult timp, fiindcă au multă energie și sunt distrași, destul de ușor, de alți factori. Așa că, jucăriile educative îi pot ajuta să învețe lucruri noi și să se concentreze asupra lor, într-un mod plăcut și distractiv, fără să se plictisească.
Așadar, jucăriile educative au un rol extrem de important în viața copiilor, fiind gândite și concepute să-i pregătească pentru meseriile viitorului. Acum găsești puzzle-uri, cuburi de construcții, colecții de figurine și multe alte jocuri educative în gama de jucării de la Carrefour, așa că ai de unde să alegi un cadou perfect.