(P) 5 tipuri diferite de paste și metodele lor de gătit
Se întâmplă ca pastele să se încadreze exact în mijlocul acestui amestec.
Te-ai gândit la ce se ascunde în spatele unei minunate farfurii de paste farfalle? Poți să iei orice paste cumpărate din magazin și să le arunci cu un sos care îți place sau este mai complex de atât? Permite-ne să îți spunem că pentru a face paste bune nu este nevoie doar de o bună înțelegere a aromei, ci și a ingredientului în sine.
Pastele sunt alimentul de bază al bucătăriei italiene, prima sa referință datând din anul 1154 d.Hr. în Sicilia. Pastele, ca și tăițeii și cușcușul, sunt făcute din făină de semolă, care provine din grâu dur. Grâul dur este bogat atât în proteine, cât și în gluten și, de asemenea, nu este foarte elastic, motiv pentru care își păstrează forma, rămâne ferm și se gătește bine.
Un alt produs secundar al măcinării grâului dur este făina de grâu dur, care este mult mai fină în natură. Făina de griș se amestecă cu apă și se frământă în vid pentru a produce un aluat superb. Apoi este împins prin diferite forme/mașini pentru a obține forma dorită.
Grâul dur este ușor galben, ceea ce dă și culoarea galbenă a pastelor. Cu toate acestea, este posibil să fi întâlnit și unele varietăți colorate, care au fost gătite folosind culoarea sfeclei pentru paste roșii, culoarea spanacului pentru paste verzi sau cerneală de sepie pentru paste negre.
Dacă ar fi să clasificăm diferitele tipuri de paste, am ajunge la o listă exhaustivă de peste 600 de tipuri. Dar nu vrem să vă plictisim cu cele pe care nu le-ați mâncat niciodată sau pe care probabil că nici nu le-ați mai văzut și ne concentrăm pe câteva dintre cele mai comune.
Pastele au texturi și forme diferite și, prin urmare, trebuie să fie gătite sau fierte diferit. Unele, cum ar fi părul de înger, sunt foarte delicate și, probabil, au nevoie de doar câteva minute pentru a fi gătite, în timp ce cochiliile ar putea necesita ceva mai mult timp.
Un alt lucru despre paste pe care trebuie să îl știi este că toate tipurile de paste nu se potrivesc cu toate tipurile de sosuri. Unele, cum ar fi spaghetele, au nevoie de un sos carbonara neted sau de un sos consistent pe bază de vin, în timp ce ceva precum farfalle poate fi asociat cu un sos cu cocoloașe, nu atât de consistent.
Angel Hair (păr de înger)Pastele Angel Hair sau păr de înger sunt un fel de paste subțiri și lungi care au nevoie de doar aproximativ 6-7 minute pentru a fi fierte în apă clocotită. Sunt puțin delicate, motiv pentru care pot fi asociate cu sosuri ușoare, mai suculente sau pe bază de lapte. Părul de înger este gol la mijloc, ceea ce îl ajută să absoarbă aceste sosuri consistente. Este ușor să înfășurați pastele în jurul furculiței și să le înghițiți.
FarfalleAceastă formă de paste seamănă cu un papion și este ușor ciupită în centru. Are o suprafață mare are, motiv pentru care sosul bogat de roșii sau smântână se lipește foarte bine de suprafața sa. Pastele Farfalle durează aproximativ 10-12 minute pentru a fi gătite în apă clocotită.
FusilliAceasta este probabil una dintre cele mai comune forme pe care le veți găsi și seamănă cu un șurub de plută. Această formă se realizează prin înfășurarea unor benzi subțiri de paste în jurul unor țepușe lungi și apoi tăierea lor în mai multe bucăți. Acest tip de paste are nevoie de puțin mai mult timp pentru a fi fierte, așa că lăsați-le la fiert în jur de 13-14 minute.
PennePaste cilindrice, acestea sunt usor tari și au nevoie de mai mult timp pentru a fi gătite, dar se potrivesc foarte bine cu sosuri și legume cu bucăți și pe bază de smântână. Acestea se agață de penne, ceea ce le face o adevărată încântare de mâncat.
RavioliFoi de aluat de formă pătrată sunt umplute cu brânză, smochine, carne sau legume și fierte. Ravioli se gătesc de obicei cu sosuri ușoare, deoarece pastele în sine sunt foarte bogate. De asemenea, pot fi servite cu puțin ulei de măsline/unt/cremă și condimente.