(P) 5 sfaturi utile pentru amenajarea unui dormitor de vis!
Galerie foto
De aceea este recomandabil ca tu să creezi atmosfera potrivită în această încăpere pentru a dispune de confortul dorit și de un somn odihnitor. Există mai multe opțiuni pe care le poți lua în considerare pentru a amenaja dormitorul așa cum îți dorești. Alege o mobila dormitor de calitate și creează un echilibru între funcționalitate și design astfel încât să transformi această cameră în încăperea pe care ai visat-o.
În funcție de spațiul de care dispui în dormitor, ești nevoit să iei anumite decizii pentru crearea armoniei necesare între utilitate și estetică. Trebuie să ții cont de așezarea mobilierului, de cromatica generală a încăperii sau de tipul de iluminare.
Urmează recomandarile noastre pentru a-ți crea dormitorul de vis!
Sfaturi utile pentru a crea armonia necesară în dormitor Atunci când îți amenajezi dormitorul e important ca acesta să nu fie foarte încărcat de mobilă, sau să aibă multe culori, în special dacă dispui de puțin spațiu. Iată reperele pe care le recomandăm pentru o amenajare armonioasă a acestei încăperi.
1. Distribuirea mobilei în dormitorNe referim în principal la poziționarea patului și a șifonierului. Patul ocupă cel mai mult spațiu în dormitor și canalizează privirea din momentul în care intri în cameră. Reprezintă reperul orizontal al dormitorului. Este important să fie poziționat central, vizavi de ușa de intrare, cu panoplia lângă un perete întreg. Daca spațiul permite, poate fi așezat și într-un colț, de-a lungul unuia dintre pereți. Câteva aspecte importante legate de ergonomie sunt: spațiul de mișcare din jurul patului, sursele de curent sau lumină și imaginea pe care vrei să o ai in față atunci când te așezi pe el.
Șifonierul reprezintă reperul vertical al dormitorului și al doilea obiect ce ocupă un spațiu important. Pentru a conferi echilibru camerei, dulapul dormitor ar trebui să fie poziționat în lateral față de pat sau față în față. Pentru camerele mai mici este ideală soluția încadrării patului cu dulapul de haine. Astfel creezi spațiu de depozitare, vizibilitate și zonă de mobilitate. De asemenea, pentru sporirea efectului de spațiu se poate opta pentru un dulap cu oglinzi integrate.
Echilibrul camerei poate fi completat de noptierele de pat, obiecte de mobilier deosebit de utile. În funcție de spațiu se mai poate adăuga o comodă, unde se pot depozita diferite obiecte sau produse de înfrumusețare. Dacă vrei să incluzi și un televizor, atunci acesta trebuie să ocupe peretele din față al patului, iar șifonierul să fie poziționat vizavi de fereastră. Imaginea încăperii va fi redată în principal de distribuția obiectelor de mobilier din dormitor.
2. Cromatica dormitoruluiNe referim în primul rând la aspectul stilistic și cum e percepută vizual camera. Senzația de spațiu și curățenie e dată de pereții vopsiți în alb sau culori pastel, deschise. Acest lucru va fi întotdeauna o soluție câștigătoare chiar dacă încăperea este de dimensiuni mai generoase. E important de asemenea, să dai un strop de culoare, poate adăugând un tapet, sau un tablou vizavi de pat pentru a-l privi atunci când stai așezat. Însă regula generală este să menții spațiile colorate la un nivel minim pentru a nu încărca mult camera.
Prin alegerea optimă a țesăturilor din dormitor creionezi imaginea de efect a încăperii. Textilele cum sunt covoarele, carpetele, draperiile, sau cuverturile de pat conferă confort și textură atmosferei dormitorului. Culorile pot fi atât complementare cât și asemanatoare cu cele utilizate pentru pereți, creând astfel un efect cromatic plăcut.
În funcție de necesitățile și preferințele tale poți opta pentru un stil curat, minimalist, cu mobilă în culori deschise, cu două sau trei culori dominante. Poți accesoriza și da o pată de culoare prin cuverturi, draperii sau covoare în culori uni și complementare. Dacă ai ceva mai mult spațiu, poți include și alt mobilier dar care trebuie să se potrivească cu stilul dominant dat de cel de dimensiuni mari. Un tapet cu model sau linii orizontale poate deasemenea crea senzația de culoare și spațiu.
De obicei magazinele prezintă seturi de mobilier ce pot fi cumparate împreună. Este recomandabil să optezi pentru un pat și un dulap de haine care să dea tonul cromatic general al camerei. Ulterior poți să o accesorizezi cu mobilier din altă gamă, în culori asemănătoare, dar nu identice pentru că altfel camera devine prea monotonă. Un stil mai somptuos se pretează pentru dormitoarele generoase în care există suficient spațiu pentru un pat mare matrimonial și alte obiecte de mobilier din lemn masiv.
4. Iluminarea camereiUn criteriu important îl reprezintă caracteristicile corpurilor de iluminat. Este de preferat ca lumina să fie în tonuri calde, odihnitoare și să fie proiectată în spații special destinate cum sunt noptierele, comoda sau interiorul șifonierului. Pentru a vedea mai bine rafturile din șifonier e util ca lumina să pătrundă și aici, sau ca mobila să permită montarea de spoturi speciale. E important să existe surse de curent în apropierea noptierelor și a patului pentru a putea conecta veioze sau pentru încărcarea telefonului.
5. Confortul generalToate alegerile pe care le faci cu privire la mobilier sau la culori trebuie să se subordoneze în final acestui criteriu. Confortul în dormitor înseamnă un șifonier cu spații de depozitare adecvate nevoilor tale, un pat cu o saltea confortabilă pentru un somn odihnitor și accesorii în ton cu preferințele și necesitatile cotidiene. Dacp ai un dormitor de dimensiuni mici, alege doar ceea ce este necesar – patul, șifonierul, noptierele, o comodp. Nu încprca prea mult un spațiu ce trebuie să-ți ofere confort. Dormitorul trebuie să-ți reflecte necesitățile și de ce nu, chiar și personalitatea. Este un spațiu în care îți dorești să te relaxezi și să îți încarci bateriile pentru ziua următoare. De aceea amenajarea dormitorului trebuie să vină în ajutorul acestor nevoi personale. Funcționalitatea și aspectul trebuie să se îmbine armonios și să creeze acea atmosferă intimă ce doar acasă o poți simți. Pentru inspirație și mobilier de calitate intră pe Alfemo.ro!