(P) 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre protezele dentare
Sunt alcătuite din două părți: baza protezei și dinții artificiali, fiind recomandate în momentul în care nu mai există suficientă substanță osoasă care să sprijine o restaurare protetică fixă. Acestea au fost dintotdeauna considerate o opțiune populară și accesibilă în stomatologia estetică pentru că reprezintă un mod aproape infailibil de a aduce zâmbetele înapoi persoanelor care și-au pierdut dinții din cauza bătrâneții, a bolilor dentare sau a unor accidente nefericite.
Indiferent dacă ai proteze parțiale sau totale, trebuie să ai grijă de ele. Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea orală și pentru a maximiza potențialul protezelor dentare, deși poți la fel de bine căuta pe Google proteze dentare Iași, Cluj, București (în funcție de orașul în care locuiești), pentru a găsi un cabinet stomatologic care ți-ar putea da informațiile de care ai nevoie despre proteze, e bine, totuși, să fii conștient de următoarele detalii despre acest tratament dentar:
1. Igienă protezelor dentare este importantăDeși protezele dentare nu sunt dinți naturali și nu pot fi afectate de carii, au nevoie de o curățare adecvată pentru a-și menține aspectul și sănătatea orală. Igiena este la fel de importantă atunci când vine vorba de proteze dentare. Trebuie să periezi atent proteza, de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă. Protezele dentare se curăță cu periuțe de dinți speciale. Folosirea periuțelor de dinți obișnuite fie nu le va curăța corespunzător, fie le va deteriora. Protezele dentare se pot păta ușor și își pot pierde strălucirea dacă îți place să consumi alimente și băuturi cu coloranți artificiali; deci, e indicat să le eviți în măsura în care este posibil.
2. Protezele dentare, îndepărtate atunci când nu sunt utilizateCel mai mare avantaj al protezelor dentare este că pot fi îndepărtate și purtate la nevoie. Cu toate acestea, putem neglija acest aspect cu bună-știință sau putem uita să le îndepărtăm. Lăsarea protezelor dentare în gură pentru perioade prelungite poate provoca respirația urât mirositoare și retragerea gingiilor. Acestea trebuie să se relaxeze, de aceea trebuie să înlăturăm proteza pentru a curăța ușor gingiile și limba folosind o perie cu peri moi. Când mergi la culcare, înmoaie proteză dentară într-un pahar cu apă pentru a-i menține flexibilitatea.
3. Protezele dentare sunt uneori incomodeEste firesc să simți un oarecare disconfort atunci când începi să folosești proteze dentare. S-ar putea să ai un sentiment de corp străin în gură, pot apărea răni bucale și o stare de anxietate. Cei care poartă proteze dentare se pot aștepta să saliveze mai mult decât fac în mod normal. Cu toate acestea, disconfortul este adesea temporar și poate dispărea atunci când proteza este fixată corect.
4. Vei avea nevoie să exersezi mâncatul și vorbitul cu protezeMâncatul și vorbitul sunt două beneficii majore pe care le obții cu ajutorul protezelor - sigur, nu sunt similare cu cele oferite de implant dentar și e posibil să ai nevoie de timp pentru a te obișnui cu acestea pentru că s-ar putea să simți că protezele se mișcă atunci când mesteci alimente. Trebuie să încerci diverse modalități de a mesteca pentru a descoperi care este cel mai confortabil mod pentru tine. De obicei, mestecatul cu molarii și premolarii este cel mai potrivit. În timp ce vorbești, unele sunete și cuvinte s-ar putea să nu iasă așa cum erai obișnuit. În acest caz, este recomandat să exersezi cât mai mult pentru a depăși problemele de masticație și de dicție.
5. Protezele dentare au nevoie de reparațiiNu încerca să lipești, să îndrepți sau să ajustezi proteză dentară acasă, deoarece nu vei face altceva decât să o strici. Mergi la dentist - orice clinică stomatologică precum această clinică stomatologică Iași te poate ajuta să repari sau să înlocuiești proteza veche sau pe cea stricată. În general, o proteză dentară începe să se deterioreze după maximum 7 ani și va trebui înlocuită eventual.