Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unul dintre cei mai bogați români, subiect de scandal în Africa. E supranumit ”împăratul resurselor”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Paradoxul african, partea I. Înainte de 1990, România a avut o relație privilegiată cu multe dintre țările din Africa sub-sahariană, eforturi uriașe au fost depuse pentru a se construi relații comerciale, politice, diplomatice și militare.

Și iată Paradoxul African: cei mai săraci oameni trăiesc pe cel mai bogat continent în resurse naturale.

Acesta este terenul propice pentru tot felul de aventurieri economici, care au luat pe cont propriu, pe numele lor, relația cu diverse state africane. Cu vechile relații de comerț exterior au încercat să dea tunuri pe tărâmul african.

La mai bine de 7000 de kilometri de România este Dakar. Africa de Vest. De câteva luni, capitala Senegalului este în fierbere.

Aici sunt constant proteste împotriva nivelului de trai, dar mai ales împotriva modului în care sunt administrate resursele țării.

Citește și
Caz Panama Papers - romani
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii

Protestele îl vizează pe președintele în funcție, Macky Sall, acuzat că da resursele țării unor investitori controversați care își rotunjesc conturile, în detrimentul senegalezilor de rând. Cel mai contestat personaj în Senegal astăzi este omul de afaceri de origine română Frank Timiș, inițiatorul proiectului "Roșia Montana".

Omul de afaceri de origine română stabilit inițial în Australia, și acum în Londra, este acuzat că a câștigat sute de milioane de dolari dintr-o tranzacție cu zăcăminte de gaz și petrol pe care le-a concesionat în mod suspect de la statul senegalez.

Ousmane Sonko este cel mai vocal lider al opoziției din Senegal, lider al Pastef, Patrioții Senegalului.

Frank Timiș, considerat ani de zile cel mai bogat român, este un om de afaceri controversat, fondator a zeci de companii implicate în afaceri îndoielnice. Născut în Borșa, Maramureș Vasile Timiș a fugit în anii 80 în Australia unde a devenit ”Frank”. Acolo și-a început o carieră împănată cu acuzații de trafic de droguri, niciodată dovedite, înșelătorii la bursă, o serie de falimente, dar și investiții în minerit, zăcăminte de gaz sau petrol.

În România a venit cu afaceri în 1995, când a "nășit" proiectul Roșia Montană - el este cel care a reprezentat compania Gabriel Resources în asocierea cu statul român pentru exploatarea zăcămintelor de aur din Apuseni.

Proiectul este blocat și compania cere statului român daune de 4,4 miliarde de dolari.

Frank Timiș este supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest" - are afaceri în Liberia, Sierra Leone, Burkina Faso, Guinea Bissau, Coasta de Fildeș, Gambia și Senegal.

Ultimii ani au pus Senegalul pe harta bogaților lumii în resurse. S-au făcut descoperiri importante: gaz și petrol în Ocean, în offshore, dar și zăcăminte de minereuri. Sărăcia, în schimb, domnește peste tot.

Aflată pe coasta vestică a Africii, Senegalul este o fostă colonie franțuzească. Cei aproape 12 milioane de locuitori sunt musulmani, dar statul este laic. Teoretic, republică semiprezidențială, practic președintele are foarte multă putere și multe atribuții.

După ce și-a câștigat independența în 1960, Senegalul a încercat să reziste pe propriile picioare. Trei sferturi din populația țării trăiește din agricultură și pescuit, restul, din mică industrie, produse artizanale și comerț. De altfel, străzile Dakarului sunt invadate de vânzători ambulanți care trag de ține și-ți vând orice.

Senegalul este considerate una dintre cele mai democratice țări de pe continent. După standarde africane. Gândiți-va că aici nu au fost lovituri de stat, nu au fost razboaie în ultimele zeci de ani. Și, cu toate acestea, sunt frământări sociale foarte mari, datorită resurselor, pentru că țara este în plină dezvoltare economică, dar corupția este endemică.

Una dintre marile probleme ale țării africane este corupția, țara este spoliată de resursele sale. Astăzi este o certitudine că există zăcăminte de zeci de trilioane de metri cubi de gaz în largul Atlanticului, dar și petrol, iar subsolul este bogat în minereuri de aur, metale rare sau pietre prețioase.

Mamadou Lamine Diallo este inginer de mine școlit în Franța, dar și parlamentar și liderul mișcării de opoziție Tekki.

În partea de Est avem aur, vom avea probabil în următorii ani 2 mine în producție, avem de asemenea rezerve mari de minereu de fier, avem diamante, avem zirconiu, suntem al 3-lea exportator mondial de zirconiu și avem de asemenea fosfați. Rezerva Senegalului este de peste 1 miliard de tone de fosfați, poate mai mult decât Maroc.

În 2012 se semnează un contract care este astăzi extrem de discutat în Senegal: drepturile de explorare și exploatare a două perimetre de gaz și petrol offshore, în largul coastelor Atlanticului. Compania care a preluat această concesiune este Petro-Tim Limited, controlată de Frank Timiș și înregistrată din Insulele Cayman, care la ora semnării acordului nu era încă înregistrată.

Mohamed Gueye este directorul unuia dintrecele mai influențe ziare din Dakar, "Le Quotidien". Aprobările pentru contractual cu Petro-Tim au venit de la Karim Wade, ministrul Energiei, fiul președintelui de atunci, Abdoulaye Wade.

Dar tatăl acestuia a pierdut puterea și a fost înlocuit de un nou președinte: Macky Sall, venit pe un puternic curent anti-corupție, acesta a câștigat voturile senegalezilor. Pentru a putea intră în legalitate acordul cu Petro-Tim trebuia semnat de noul președinte, mai ales că exista o contestație din partea unei companii irlandeze care voia și ea preia perimetrele din ocean.

Inițial, Frank Timiș a investit 5 milioane de dolari, iar conducerea Petro-Tim Senegal a fost dată lui Aliou Sall, nimeni altul decât fratele noului președinte.

În iulie 2014, Timiș Corporation, o altă companie înființată de Frank Timiș în Insulele Virgine britanice cumpără drepturile pentru ambele perimetre de la Petro-Tim și, după nici două luni, vinde 60 % din acțiunile sale către Kosmos Energy, o companie petrolieră americană cu experiență în exploatarea offshore, partenera gigantului energetic British Petroleum, BP, în mai multe proiecte de anvergură.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult