Spitale care stau să cadă sau să ia foc în București. Unul dintre responsabili ”nu pierdea nicio ocazie” ca să ia șpagă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Revoltător este faptul că cei care ar fi trebuit să rezolve problemele cereau șpăgi de la firmele de construcții și echipamente și țineau lucrările blocate până își primeau banii. Întreagă ancheta, mâine, la "România, te iubesc"
Spitalul Cantacuzino este așezat în inima capitalei. În fiecare an, peste 30.000 de pacienți ajung aici.
La etajul doi, de câțiva ani, secțiile de terapie intensivă și postoperator, plus o sală de operații sunt distruse și abandonate. O dovadă despre cât preț pun funcționarii statului care răspund de acest loc pe sănătatea și viețile oamenilor.
Alex Dima: ”Spitalul Cantacuzino este în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București - ASSMB pe scurt, aflată la rândul ei în subordinea Primăriei Capitalei. În 2021 s-a hotărât reabilitarea acestui spațiu. Au venit muncitorii, au dărâmat tot și au plecat. Nici măcar nu au luat molozul, au rămas tone, basculante întregi de gunoi aici”.
Duminică, la ”România, te iubesc”, pătrundem în spitalele capitalei administrate de ASSMB și descoperim nereguli și hoții făcute pe suferința pacienților. Facem cunoștință și cu vinovații.
Cristian Plută s-a tot perindat de pe un scaun pe altul la conducere ASSMB. A fost director de investiții, director adjung și director general și "nu pierdea nicio ocazie care se ivea și din care putea să obțină sume de bani cu titlu de mită", se arată într-un raport al DNA.
Oana Sivache, director ASSMB: ”Concret, lua șpagă. 5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede de 60 de zile și alte comisioane la licitații. Aranja caietele de sarcini înainte, lucrurile astea sunt de ani de zile. Astea s-au făcut an de an și ca dovada avem aceste situații de acum”.
Șeful ASSMB care a făcut bani buni din șpăgile luate de la firmele care repară sau dotează spitaleleOana Sivache este actualul director al ASSMB. În repetate rânduri Plută, din calitatea de director general sau adjunct al instituție, i-a oferit mită pentru a fi de acord cu semnarea unor contracte. L-a pârât la DNA.
Alex Dima: ”Spitalul Colentina este unul dintre cele mai mari și căutate spitale din țară. Aici ajung în fiecare an aproape 200.000 de pacienți. În 2024, instituția nu are un computer tomograf și un RMN”.
Oana Sivache, director ASSMB: ”Nu s-a dorit scoaterea echipamentelor medicale pentru că nu se găsea furnizorul. Cum adică? Pentru că s-a căutat un furnizor care să fie dispus să plătească un comision ca să câștige acea licitație. Asta e realitatea”.
Plută e o verigă dintr-un lanț infracțional care făcea bani grei din șpăgi luate de la firmele care repară și dotează spitale. Duminică, ajunge și în Primăria Capitalei, instituția care finanțează și coordonează ASSMB.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Colentina nu are CT și RMN, da, nivelul acesta de detaliu eu nu-l stăpânesc”.
Duminică, ajungem și în spitale care stau să cadă sau să se aprindă în orice clipă. Cum răspund angajații ASSMB, ce e de făcut și ce se întâmplă cu vinovații sunt întrebări la care răspundem duminică, la ”România, te iubesc”.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti , spital , primaria capitalei , șpagă
Dată publicare: 02-03-2024 16:50