Podcast "România, știi bine”. Episodul 37, cu Cosmin Savu. De ce trăiește un infractor așa cum trăiește
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Cosmin Savu a avut un dialog cu psihologul Mihai Copăceanu despre mecanismele grupului infracțional, despre ce gândește și de ce trăiește un infractor așa cum trăiește.
O perspectivă pshilogică asupra crimei organizate, o privire aruncată in mintea criminalului venită de la un psiholog specializat in adicții, care a studiat în Italia și Marea Britanie, la Milano, Oxford și Londra, dar și în penitenciare exact comportamentul celor descriși în reportaj.
Pornim cu întrebarea clasică: cum funcționează relațiile dintr-un grup infracțional organizat?
"La modul general, grupurile de crimă organizată, că le numim noi, în România, clanuri, că ele sunt grupuri organizate în Occident, sunt, de fapt, niște organizații foarte stabile, guvernate de o structură ierarhică extrem de complexă, unde greu poți să o cunoști și protejate sau securizate de niște norme riguroase", a declarat Mihai Căpăceanu.
"Normele pe care le respecți se impun inclusiv în viața ta personală, unde nu faci ce vrei tu și cum vrei tu, iar ce este foarte important de reținut că ele ne oferă o identitate puternică, faptul că aparții unui grup și acest lucru întărește coeziunea grupului", a adăugat acesta.
Psihologul a precizat că, în lumea infractorilor, porecla joacă un rol extrem de important: "De multe ori, porecla este mai importantă decât numele tău mic sau numele de familie, pentru că ea îți oferă o nouă identitate. Fie că ai făcut ceva și ai dobântit această poreclă, fie că este o trăsătură, o caracteristică a persoanei tale sau familiei din care aparții. Ești identificat cu ceva care e mult mai puternic decât ești tu".
"În grup, noi învățăm că infracțiunea este acceptabilă, dar nu este doar acceptabilă, ci este necesară și obligatorie", a afirmat Mihai Copăceanu.
În lumea infractorilor, se pune un accent important pe reguli: "Există un cod de reguli stricte. Inclusiv viața ta privată este cumva monitorizată și trebuie să ai o puternică adeziune la valorile grupului. Activitatea ilegală face parte din propria ta identitate de grup".
"Dacă vorbim de putere, sunt două tipuri de putere. În primul rând, vorbim de puterea care se face printr-o acțiune de coercitivă, folosim forța, folosim violența, folosim intimidarea și mrgem pâna la violențe urâte sau chiar crimă. Nu avem niciun impas aici, nicio problemă, ncio cenzură.
În al doilea rând, vorbim de o putere socio-politică în care manipularea, influența, impresionarea, controlul, prestigiul îl răspunde la niște drepturi și aici este important. Trebuie să știu că rețeau în care eu mă aflu, grupul, clanul mă protejează. În Italia, de exemplu, avem un statut de bărbat de onoare, de om de onoare, care e crucial, inclusiv pentru Mafie. Ca să-ți menții acest statut de om de onoare, trebuie să arăți membrilor că ești disponibil în mod continuu să faci orice fel de acte, inclusiv acte criminale", a mai spus psihologul Mihai Copăceanu.
Toate podcast-urile ”România, știi bine!” pot fi ascultate și descărcate gratuit de pe romaniastiibine.podbean.com.
Sursa: Pro TV
Etichete: podcast , Romania te iubesc , Romania stii bine , Cosmin Savu
Dată publicare: 26-04-2021 13:21