"Statul degeaba". „Casa Unirea” - un proiect de care s-a ales praful
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Alex Dima, jurnalist PRO TV, a făcut o vizită la „Casa Unirea”, un proiect pornit cu intenții bune, în care statul a pus la bătaie o grămadă de bani de care s-a ales praful.
Cu pioșenie și pompă, pe 14 octombrie 2019, ministrul Agriculturi de la acea vreme, Petre Daea, a deschis "Casa Unirea" din Capitală, un magazin cu produse adunate de la mici fermieri. Tot atunci a lansat și Compania Națională "Casa Unirea", în care acționar este Ministerul Agriculturii, iar ca dar de casă nouă a pus în cont 93 de milioane de lei.
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Casa Unirea este un eșec al Ministerului Agriculturii, ambalat frumos. Este o gaură neagră în care dispar bani. 14 milioane de lei s-au dus până acum. Suntem la doar câțiva metri de Ministerul Agriculturii. Km zero al Capitalei. Magazinul a fost închis anul trecut pentru că nu funcționa, iar la plecare au smuls și becurile și prizele, până și ușile au fost scoase din tocuri.
Magazinul a funcționat doar câteva luni. Un altul a fost deschis pentru o scurtă perioadă în Sibiu, alte trei erau pregătite pentru deschidere în țară, iar la Tulcea, compania a cumpărat pește pentru a deschide Bursa de Pește. Bursa este un alt eșec al Ministerului Agriculturii, o investiție de cinci milioane de euro din fonduri europene, care însă n-a funcționat. Peștele cumpărat, zeci de tone, nu s-a vândut. Ba mai mult s-a plătit și pentru distrugerea lui. Până acum, în doi ani, Casa Unirea a tot tocat din banii Ministerului Agriculturii și n-a produs nimic.
Telefoanele sunt închise, așa că echipa a mers la adresa indicată pe site-ul companiei, în sediul Romsilva, la etajul trei.
Casa Unirea a avut în 2019 peste 60 de angajați care, în doar câteva luni, au cheltuit șapte milioane de lei. În 2020, s-au dus alte cinci milioane, mare parte pe salarii și chirii.
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Dulapuri goale. Aici contabiliate și resusrse umane și, din nou, iată ce vedere pe malul lacului. Aici e o sală de conferințe cu dotările aferente: pernuțe pentru că au și terasă cu vedere la lac și pe o parte și pe cealaltă.
În 2020, o bună parte din angajați au fost dați afară. Au rămas zece.
Pe câțiva dintre ei i-am găsit la parterul clădirii. Stăteau. Unul se uita contemplativ pe geam, altul își face ceva de treabă într-un laptop. Eliza Constantinescu este director.
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Ce este Casa Unirea? Casa Unirea ce este, ce s-a dorit să fie? Ce a fost?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Casa este o întreprindere publică, un operator de stat care ar trebui să facă profit."
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Și ce face mai exact?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "În acest moment, se reorganizează și restructurează."
Eliza Constantinescu este aici de la deschidere. A fost șef serviciu financiar și director economic. Câștigă aproape nouă mii de lei pe lună, iar subalternii, câte patru mii.
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Ce fac cei 10 oameni pentru patru mii de lei, zilnic? Azi ce au făcut?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Astăzi? Încă o dată. Ne aflăm într-o perioadă de restructurare și organizare."
Alex Dima: Ce înseamnă asta? Ce au făcut?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Sună să vândă stocurile de marfă pe care le mai avem."
Casa mai are încă pe stoc ceva miere, gem și vin.
Alex Dima: Este ora 3:30. Se închide programul la patru. Câte produse s-au vândut?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Azi nu s-a vândut nimic. Suntem într-o perioadă de restructurare."
Alex Dima: Săptămână trecută s-a vândut ceva?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Nu."
Alex Dima: De când nu s-a mai vândut?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Cred că de vreo patru, cinci luni."
Alex Dima: Și ce fac opt oameni care sunt aici? Ce ați făcut astăzi când ați venit aici? Ce ați făcut?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Este greu să vă spun ce am făcut astăzi, dar am făcut. Este foarte confidențial. Este greu să vă spun, dar o să vedeți în perioada următoare."
Alex Dima a încercat să discute cu fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, pentru a înțelege care a fost gândirea inițială.
Adrian Izvoranu a fost primul director al Casei Unirea. Spune că avea în plan să deschidă 80 de magazine în care fermierii să și vândă produsele. Totul s-a întâmplat în pragul campaniei electorale din 2019, în doar două luni.
Adrian Izvoranu, fostul director al Casei Unirea: "Ministrul Daea îmi spunea așa: vreau magazinele, șapte magazine. Îmi dăduse temă. Trebuia să le fac până pe 10 octombrie. Frate, zece magazine fiecare știe că durează 10 luni."
Alex Dima: Nu i-ați explicat ministrului că e irealizabil?
Adrian Izvoranu: "Nu, era realizabil. Vindem roșii, nu trebuie experți în vânzare. Nu vindem nave cosmice. Adică nu trebuie experți în vânzare."
Actualul director susține însă că pierderi au fost încă de la deschiderea magazinelor, produsele erau cumpărate de la fermieri la prețuri peste cele din magazine sau piețe.
Patru mii de euro era chiria pentru magazinul din Capitală, alte mii se duceau pe chiria sediului imens din Romsilva. Izvoranu susține că totul s-a dus de râpă după ce ministrul Daea și-a pierdut scaunul, iar el a fost îndepărtat de la conducere.
Lui Petre Daea i-a urmat la conducerea ministerului Adrian Oros. Am trimis numeroase solicitări, dar n-a vrut să vorbească despre acest subiect. L-am găsit pe holurile parlamentului.
Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii: "Vă spun de ce nu pot să intru în detalii pentru că, la Casa Unirea, în urma auditului făcut de Corpul de Control, sunt foarte mari nereguli. Și sunt câteva aspecte cerectate chiar de DNA."
Într-o conferință de presa însă, cu doar câteva zile înainte de plecarea din funcție, susținea:
Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii: "Deci nu dorim să o desființăm, dorim să o facem mai sănătoasă și mai viguroasă."
În realitate, minisitrul Oros spera să ducă proiectul mai departe cu fonduri din Programul de Redresare și Reziliență, alți bani, dar n-a primit nimic așa că, de supărare, și-a dat demisia.
În Consiliul de Administrație al Casei au fost membri plătiți de-a lungul celor doi ani: secretari de stat și înalți funcționari din Ministerul Agriculturii. Nici ei n-au vrut să vorbească despre eșecul acestei povești pe care Ministerul Agriculturii insistă să o țină vie. Echipa se întoarce la activitatea angajaților.
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Altceva ce fac?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Pai, dacă noi suntem doi la financiar, că așa trebuie, unul autorizează, unul introduce. Mai sunt patru alături. Unul este inspector de integritate și se ocupă ce face un inspector de integritate."
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Îmi sună complet necunoscut ce face un inspector de integritate.
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Declarațiile de interese și de avere ale administratorului și directorului. Se depun la ANI și se fac o grămadă de hârtii. De câte ori pleacă un administror la încetare de mandat."
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Sunteți 10 oameni și aveți un om care face această muncă?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "În acest moment, da. Repet. Declarațiile de avere se depun la încheiere de mandat, dar se depun. Tocmai au încetat unii. Și le dă un formular pe care scriu, iau formularul și se depune, se mai fac."
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Deci, un om face doar declarații de avere și de interese?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Eu înțeleg cum sună acum, dar ne aflăm într-o perioadă de restructurare, doi la financiar. Restul sunt un funcționari administrativi care se duc cu poșta de colo-colo."
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Unde?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Mi-e greu să vă spun, dar chiar există."
Alex Dima: Azi s-a dus undeva? Nu există atâtea firme de curierat? Aveți nevoie de un om care se duce cu poșta?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Sunt lucruri confidențiale care trebuie să ajungă în trei minute. De exemplu, am nevoie de o hotărâre de la Minister în original, trebuie să o aducă. Te mai duci, mai cumperi diverse lucruri minore, ca într-o casă."
Alex Dima, jurnalist PRO TV: Ca într-o casă, da.... Vă dați seama cum sună?
Eliza Constantinescu, director Casa Unirea: "Îmi dau seama cum sună, dar nu e așa cum sună. Aș vrea să vorbesc mai liber, dar nu îmi permite..."
Mai multe instituții de anchetă încearcă acum să dea de urma vinovaților pentru milioanele pierdute. Casa Unirea este un exemplu, o mică parte din bătaia de joc ce se întâmplă cu banul public în instituțiile statului. Chiar dacă vinovații vor apărea, banii pierduți nu se mai întorc.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Romania te iubesc , alex dima , statul degeaba , casa unirea
Dată publicare: 24-10-2021 18:26