Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Saga războiului judiciar între frații Micula și statul român, departe de a se încheia. România și contribuabilii, perdanți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Grupul de firme producătoare de alimente din Bihor s-a extins și în zona imobiliară și turistică.

A cumpărat sute de mii de metri pătrați de terenuri, vile și hoteluri, chiar și accesul în Peștera Urșilor, o perlă a turismului românesc. Companiile dețin și multe hoteluri pe litoral, dar acolo nu s-au dovedit la fel de pricepuți ca în procesele cu statul român.

Odată cu intrarea în piața românească și dezvoltarea grupului de firme din industria alimentară, frații Micula au început și o goană nebună după cumpărături de terenuri și imobile.

Adrian Criș, redactor-șef adjunct Bihoreanul: „Au făcut un pas spre diversificarea afacerilor. Au început să profite de valurile de privatizare, mai mult sau mai puțin transparente”.

Au cumpărat active cu nemiluita. Hale industriale, terenuri, vile și hoteluri. În 2000, Consiliul Județean Bihor s-a asociat cu cinci firme în care frații Micula erau acționari, pentru a înființa Transilvania Tour Băile Felix. Administrația bihoreană venea în asociere cu patrimoniul Complexului Crișana din Băile Felix, fostul hotel de protocol al Partidului Comunist, la ora aceea, perla stațiunii.

Citește și
victor micula
Imagini apărute după 9 ani cu Victor Micula în patrulare, în uniformă şi la volanul maşinii de Poliţie | Video

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor: „Consiliul Județean a făcut o afacere proastă”.

Dacă în momentul înființării societății de turism, Consiliul Județean Bihor deținea cele mai multe acțiuni, în 2007, grosul acestora a fost vândut tot către firme deținute de Micula. Administrația județului a rămas cu doar nouă la suta din ponderea capitalului social.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: „Eram la data inițială, la aproximativ 49%, dar după aceea, în anul 2007, prin vânzarea practic acțiunilor, prin majorări de capital care au fost făcute de-a lungul anilor, Consiliul Județean a ajuns la această cotă minoritară. Dacă în acești ani hotelul cu care Consiliul Județean ar fi venit în această asociere, ar fi fost reabilitat, dezvoltat și ar fi fost o bază în jurul căreia să se dezvolte turismul, în stațiunea Băile Felix lucrurile ar fi fost bune. Din păcate, nu este așa”.

Primarul comunei Sânmartin, de care aparține și Baile Felix, se gândește la o soluție pentru a obliga proprietarii neglijenți.

Cristian Laza, primar Sânmartin, Bihor: „Nu mai puțin de 300.000 de turiști ne calcă pragul anual. Ne vom simți obligați să supraimpozitam clădirile neîngrijite. Legislația ne permite să mergem cu o supraimpozitare de până la 500%”.

Pe vremea când era primarul Oradiei, Ilie Bolojan a luat aceleași măsuri și două dintre cele mai importante hoteluri ale orașului, deținute tot de Micula, au fost renovate și îngrijite corespunzător.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: „Din păcate, fără a fi presați proprietarii de clădiri care nu sunt îngrijite, probabilitatea ca ei să reacționeze natural, dacă timp de 10-20 de ani nu au făcut ceva, este foarte scăzută. Prin urmare, și în Oradea s-a dovedit că în zona centrală, chiar dacă câțiva ani de zile proprietarii de clădiri au primit beneficii, nu au reacționat, doar când s-au aplicat supraimpozitării, abia atunci au reacționat, și asta trebuie făcut peste tot unde proprietarii de clădiri, indiferent că sunt hoteluri cum este Băile Felix sau orice alte clădiri, practic își bat joc de ele. La cum merg lucrurile, cea mai bună formulă este practic vinderea acestui activ unui investitor, în condițiile în care acesta s-ar angaja să investească în reabilitarea lui și punerea lui în valoare astfel. Altfel, din păcate, va rămâne o pacoste acolo, care nu doar că nu aduce nimănui niciun avantaj, dar afectează și vecinătatea și Băile Felix”.

În Baile Felix, frații Micula au deținut acțiuni și la alte cinci hoteluri - Internațional, Termal, Nufărul, Poienița și Mureșul, care și ele au nevoie de investiții. Ultimele participații le-au vândut în 2017 către SIF Oltenia.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: „Zona asta care a rămas nevalorificată, nereabilitată, este un balast pentru stațiunea Băile Felix”.

În aportul la Transilvania Tour, frații Micula au venit cu două societăți care controlează stațiunea Stâna de Vale, un loc cu un potențial turistic considerabil.

Adrian Criș, redactor-șef adjunct Bihoreanul: „Pe vremuri era o stațiune importantă, accesibilă pentru locuitorii județelor din regiune bihoreni, clujeni”.

Adrian Magda, primarul din Budureasa: „Un loc frumos Stâna de Vale. Da, este un loc cu două entități că să zic așa. Biserica Greco-catolică, pe partea stangă, la drumul județean, și pe partea dreaptă este a fraților Micula, proprietatea fraților Micula”.

Locul unde se ivește unul dintre izvoarele de bani pentru frații Micula, suferă din lipsa investițiilor.

Pentru mai multe detalii și informații, vedeți VIDEO atașat,

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult