România, hub pentru energia nucleară. Interviu cu William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară
Your browser doesn't support HTML5 video.
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Este întotdeauna o plăcere să vizitezi România. De fapt, este unul dintre locurile mele preferate. Și unul dintre motive este că există această cultură profundă în România pe sectorul nuclear. România a fost o țară care dacă ne uităm în vremurile trecute și-a construit o infrastructură foarte puternică pentru a opera reactoare de tip CANDU. Și după cum știți, este o educație inginerească foarte bună aici, care ajută la sprijinirea sectorului nuclear. Și există o tradiție de excelență în operarea centralelor nucleare, dar si a instalațiilor de fabricare a combustibilului.”
Cosmin Savu: Și vizita dvs este aici cu un scop?
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Există un scop, vom lansa un nou efort privind educația nucleară în România. Planul este de a pune împreună factorii de decizie pentru a gândi un program pentru construirea infrastructurii pentru a crește numărul de ingineri și oameni de știință în domeniul nuclear din România.”
Cosmin Savu: Cu universitățile?
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Cu universitățile, cu ministerele, cu industria, cu profesorii din licee, licee, să adunăm laolaltă toată lumea. Pentru că ceea ce am descoperit prin colaborarea din România este că, dacă vrei să crești numărul de ingineri și oameni de știință nucleari care să susțină nu doar energia nucleară, ci și medicina nucleară și alte domenii conexe, nu este suficient să construiești programe în universități. Chiar trebuie să începi de la copiii înainte de a intra la universitate. Trebuie să ai de-a face cu copiii din școala generală, din gimnaziu.”
Cosmin Savu: Dar de ce avem nevoie de aceste programe?
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Aveți nevoie pentru că dacă veți crește numărul de instalații nucleare, aveți nevoie de oameni. Și chiar acum nu sunt suficienți ingineri și cercetători pentru a satisface nevoile pe care le vedem în viitor. O să fie nevoie de mai mult.”
Cosmin Savu: Toată Europa se uită spre energia nucleară ca fiind de viitor.
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „O bună parte, da. Nu toate țările, evident că există încă unele țări care au o viziune diferită, ceea ce este normal, dar numărul de țări care își schimbă politica energetică sunt în creștere. Atunci când te uiți la provocarea de a reduce emisiile de CO2 până în 2050 pentru a face față crizei climatice, era absolut clar pentru aproape fiecare țară că nu poți ajunge acolo așa cum o faceau înainte, că aveau nevoie de să se uite la alte opțiuni. Și nuclearul este o opțiune foarte bună pentru asta. Și mai mult decât atât situația geopolitică s-a schimbat destul de dramatic. Am nevoie de energie de undeva. Așadar, puneți împreună aceste două lucruri, securitatea energetică, reducerea emisiilor de CO2, energia nucleară este un răspuns foarte, foarte clar pentru multe țări.”
Cosmin Savu: Dar asta a venit pentru o parte din societate cu temeri, și tot timpul, mai ales acum cu războiul și granița și toate acestea.
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Și asta este într-adevăr real. Și asta, trebuie luat în serios. Și din experiența mea de-a lungul anilor a fost că singura modalitate de a rezolva asta este să stai cu oamenii și să le asculți preocupările și să le răspunzi la întrebări, deoarece cred că oamenii de multe ori nu aud toată povestea atunci când vine vorba despre domeniul nuclear. De exemplu, când mă ocupam de reglementare în Statele Unite, existau voci care spuneau că deșeurile nucleare sunt cel mai periculos material creat vreodată de om. “Nu știm ce să facem cu el. Ne va distruge mediul” Și comunicam cu ei. Știm exact ce sunt deșeurile nucleare și cum se comportă. Știm cum să le gestionăm. Știm cum să le eliminăm. Am spus că asta nu e asta nu este teorie. Știm ce să facem. Și problema este că din motive politice, în majoritatea țărilor nu am făcut prea multe progrese.
Sunt un puternic susținător în a oferi societății informațiile necesare pentru a lua decizii bune. Și dacă la sfârșitul tuturor comunităților, orașele spun că pur și simplu nu vrem asta, trebuie să respecți asta și să treci mai departe. Dar trebuie să vă asigurați că oamenii înțeleg doar consecințele acestor decizii, deoarece dacă nu construiți o instalație nucleară și nu mai poți construi centrale pe combustibili fosili, ei bine, cum veți ține luminile aprinse? Ce influențează prețurile tale la energie? Ce aduce asta la fiabilitate? Și ceea ce veți găsi este că întreprinderile, industriile, care caută electricitate fiabilă, de înaltă calitate, vor merge în altă parte. Și vezi asta în anumite părți ale Europei.
Facă publicul ar avea idee cât de mult se implică oamenii din sectorul nuclear pentru a-l ține în siguranță, pentru că avem ceva numit cultură a siguranței.”
Cosmin Savu: În fiecare lună auzim despre Ucraina… Ne temem de asta pentru că noi, ca țară, ne amintim de Cernobîl…
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Eram în România când a început situația din Zaporojie și au fost multe întrebări despre asta. Sunt încă o mulțime de întrebări și, știi, oamenii au un motiv clar să fie îngrijorați. Sunt îngrijorat și eu, nu-mi place situația. Dar este important să subliniem oamenilor că nu există o amenințare imediată din cauza asta. Nu este o situație politică bună, dar nu există niciun motiv să vă faceți griji în această perioadă. Toată lumea urmărește ce se întâmplă foarte îndeaproape. Există motive pentru a fi îngrijorat, dar nu este ceva la care trebuie să privești asta ca pe o problemă imediată.
Dar cred că indică faptul că, în viitor, va trebui să avem un cadru internațional mult mai puternic pentru a ne asigura că, dacă aceste situații se dezvoltă în cazul în care există conflicte armate, există niște reguli clare de rezolvare. Dar noi urmărim situația foarte atent și guvernul dumneavoastră o urmărește foarte atent. Și acum nu cred că există motive de îngrijorare.
Întreaga situație din Ucraina este o chestiune de mare îngrijorare, evident. Și, știți, noi, facem tot ce putem pentru a sprijini oamenii din Ucraina pentru a ține în siguranța instalațiilor lor. Și vom continua să facem asta.”
Cosmin Savu: Care este părerea dvs despre industria nucleara românească? Avem la Cernavodă noi proiecte, avem reactoarele modulare mici.
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Este foarte clar acum cum se vor dezvolta proiectele, cum vor fi plătită, cine va fi implicat, cine sunt antreprenorii. Deci piesele sunt acolo. Sunt convins că asta se va întâmpla. Dar și mai interesant, cred că pentru mulți dintre tinerii sunt aceste tehnologii noi, reactoare cu module mici la care oamenii se gândesc, nu doar unul sau două, ci reactoare cu module mici multiple.”
Cosmin Savu: România poate fi un centru de dezvoltare ți pentru aceste tehnologii
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Există planuri ca România, fiind prima locație pentru unele dintre aceste tehnologii, ar fi locul pentru a face o parte din producție, pentru a presta servicii și apoi pentru a se extinde în alte părți ale Europei. Așadar, cred că există un potențial real interesant aici, dar o mare parte din el va depinde de disponibilitatea unor oameni cu înaltă pregătire atât în domeniul științelor tehnice și ingineriei, dar și în meserii și sudarea și montarea țevilor, lucruri de genul ăsta.
Știi, asta e ceva de care să fii entuziasmat. Și la asta mă gândesc mult. Știi, în generația mea, când creșteam, știi, eram motivați de programul spațial. Știi, toată lumea a vrut să meargă pe Lună sau orice altceva. Și când te uiți la copii în zilele noastre, știi de ce ai nevoie, modalități de a-i entuziasma cu privire la viitor. Și ceea ce văd în România este că mulți tineri sunt entuziasmați de această tehnologie cu totul nouă despre care vorbim, de reactoarele mici și de faptul că pot oferi beneficii extraordinare viitorului. Și aceasta este societatea. Deci este destul de interesant.”
Cosmin Savu: Domeniul nuclear nu este doar energie, este și medicină.
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Este și tratament. Este un tratament, este siguranța alimentară. Sunt multe zone. De multe ori oamenii nici nu se gândesc la, știi, științe radiologice până când se întâmplă ceva. Oamenii nu au idee ce rol important joacă materiale radiologice în medicină. Și apoi se îmbolnăvesc, știi, cineva le spune că au cancer.
Apoi te duci și apoi știi că primești toate aceste terapii și diagnostice folosind medicina nucleară și oamenii nu au avut nicio idee.
Pentru că eu, cred că este o zonă în toate țările pentru că aici este viitorul medicinei. Există izotopi care sunt utilizați în, în, în materiale farmaceutice care pot viza bolile de cancer și fără a expune restul corpului la doze mari. Și am văzut câteva studii clinice cu unii dintre acești noi izotopi, litiu, de exemplu, și oameni care păreau pe punctul de a muri în câteva zile ieșeau din spital. Adică, este pur și simplu uimitor ce pot face aceste materiale. Și, și acum veți vedea, de fapt, oamenii habar nu au, dar veți vedea o explozie în utilizarea acestor materiale, deoarece acesta este glonțul magic pe care l-am căutat în multe feluri, nu pentru fiecare cancer, dar pentru o mulțime de tipuri de cancer.”
Cosmin Savu: Și România poate fi pe harta acestei dezvoltări.
William Magwood, directorul general al OECD pentru Energie Nucleară: „Și așa există această oportunitate uriașă pentru sector aici. Și așa cum am spus, trebuie doar să profităm de momentul. Să văd, există deja multă producție ISO în România. Cred că vor urma mai multe din cauza entuziasmului pe care oamenii îl văd în acest sens. Și există, știi, toate aceste lucruri sunt chiar în prag astăzi. Deci de ce nu România?”