Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prundu, comuna adusă în secolul XXI cu fonduri UE. Primarul a accesat 17 proiecte, în 3 mandate

Your browser doesn't support HTML5 video.

JUDEȚE LA STĂPÂN: GIURGIU II. Zeci de mii de oameni din Giurgiu trăiesc în localități unde s-au cheltuit milioane de euro pe sisteme de tratare a apei nefuncționale. Mergem la primari să îi întrebăm de ce.

Iar apoi vizităm și Prundu, o comună cu apă, canal, străzi și trotuare asfaltate, totul din fonduri europene. Primăria și-a făcut până și circuit de motocros din banii de la Bruxelles. Este una dintre comunele din România cu cele mai multe proiecte europene finalizate și funcționale.

Dar așa cum vă spuneam, în județul Girugiu cetățenii încep să trăiască decent, mult mai decent decât în alte județe.

Mergem în comuna Colibași. Unde sistemul de alimentare cu apă a fost câștigat de firma familiei Bădălău NBG SRL, fix în perioada în care Niculae Bădălău ocupă funcția de director general.

Constantin Stoica, primar Colibași: “Studiul făcut la proiect a spus că este apă, că este debit de apă, că o să fie apă de calitate, dar nu a fost. Apa s-a contaminat, nu știu să vă spun. Pe urmă am făcut alte studii geo și nu este apă potabilă în toată zona.”

Însă poate cel mai răsunător eșec al acestor sisteme de alimentare cu apă, trase parcă la indigo, îl găsim în Adunații Copăceni, la o aruncătură de băț de București.

În 2009, primăria Adunații Copăceni licitează realizarea unui sistem de apă potabilă. Dan Rusu este actualul primar.

Dan Rusu, primar Adunații Copăceni: “Investiția a fost făcută în 2009-2010 de fostul primar și s-a constatat că de fapt unde a fost așezată stația de apă acolo avem amoniu foarte mult și nu putem să o facem potabilă din cauza asta."

După ce s-au cheluit 2 milioane de euro, primăria și-a dat seama că apa avea în continuare concentrația de amoniu de 9 ori peste limita normală. Proiectul a fost realizat de firma Romstrade, deținută de un fiu al comunei: omul de afaceri Nelu Iordache.

Dan Rusu, primar Adunații Copăceni: “Proiectantul cred că a fost de vină la acest proiect, executantul execută după proiect, n-are ce să facă.”

Așa că, în 2015, primăria investește încă un milion de lei în modernizarea sistemului. Ca să le dea în sfârșit oamenilor apă bună de băut. Rezultatul?

Dan Rusu, primar Adunații Copăceni:

“-S-a dovedit și asta că nu face față, e subdimensionată și nu poate să alimenteze toată comuna.

- A două investiție poate să ofere apă potabilă?

- Poate să ofere apă potabilă…

- Poate să ofere la parametri normali?

- Nu este 100% potabilă, m-ați înțeles, dar mai bună decât ce avem acum.

- Dar cât la sută potabilă?

- Nu este potabilă.”

Mergem mai departe în Călugăreni, locul unde Mihai Viteazu i-a învins pe turci.

Marin Voinea, primar Călugăreni:

“- Și noi ne pregătim de campanie acum.

- Dar la al câtelea mandat sunteți ?

- Ăsta e al 3-lea. Candidez pentru că toate proiectele pe care le-am promis până acum au fost îndeplinite, populația consider că este mulțumită de realizările noastre.”

Trei sate din cinci nu au apă și canal, iar despre gaze nici nu se pune problema. În 3 mandate, Marin Voinea a reușit să atragă doar 180.000 de euro din fonduri UE.

Marin Voinea, primar Călugăreni:

“-Domnule, banii din afară merg unde trebuie să meargă, nu merg în România. Am fost și eu la Bruxelles. Banii merg unde trebuie să meargă, merg la puterile mari, la țările dezvoltate.

-E o conspirație?

-Eu vă spun, așa văd eu…

Pe site, în dreptul proiectelor finalizate în comuna Călugăreni apare și cel intitulat „Sistem de canalizare în satele Uzunu și Hulubești".

Marin Voinea, primar Călugăreni:

“-Dar nu e terminată toată, e o rețea dom’ne. E o rețea, înseamnă pe drumul principal. Canalizare în tot satul asta înseamnă să fie pe toate străzile.

-Deci nu e canalizare în tot satul, e doar pe drumul principal.

-Păi îmi punea Dumnezeu mâna în cap…”

Ca să înțelegeți „Sistemul de canalizare în Uzunu și Hulubesti" înseamnă o țeavă pe cele două străzi principale și încă una pe o stradă secundară. Restul străzilor nu au canalizare.

Mergem pe teren să deschidem un cămin de vizitare. Țeava principala este tăiată cu bomfaierul, că să aibă pe unde să se scurgă dejecțiile din țeava de la casele de peste drum.

Plecăm din Călugăreni și mergem în sudul județului. Suntem în comuna Prundu. Aici găsim un sistem de canalizare prin vacuum făcut din fonduri europene.

Iar aici ne aflăm în stația de tratare a apei. Alt proiect din fonduri europene. Cu pompe, filtre și puțuri care aduc apă de la o adâncime de 340 de metri.

Cătălin Corbea, primar Prundu:

“-A fost un proiect mai mare prin care am făcut rețea de drumuri, și rețeaua de a alimentare cu apă și rețeaua de canalizare.

- În același proiect?

- Da.”

Cătălin Corbea este primar la al treila mandat și unul dintre cei mari mari agricultori din județ

Cătălin Corbea, primar Prundu:

“-Valoarea cred că fost puțin peste 3 milioane de euro.

-Pentru tot, apă, canal?

- Da.

- Și aveți apă potabilă în toată comuna în momentul de față?

- Da, avem branșamente la nivel de peste 90%.

Apa și canalul le-a terminat încă din primul mandat. Comuna are propriile mașini de gunoi, stație de tratare și colectare a deșeurilor menajare și pubele, toate cumpărate din fonduri europene.

În trei mandate, Cătălin Corbea a accesat 17 proiecte. Aproape toate străzile secundare din sat au asfalt, rigole betonate, până și marcaje. De trotuare s-a ocupat primăria.

Sistemul de iluminat public, tot din bani europeni. Trandafirii și arborii de pe marginea drumului, din fonduri europene. Băncuțele, ați ghicit…

Comuna are și un teren și o sală de sport finanțate de Guvern.

Cătălin Corbea: “În perioada de iarnă, copiii își fac orele de sport aici aproape în fiecare zi și la diverse activități în perioada de weekend, de exemplu antrenamente pentru karate.”

Dispensarul din localitate a fost renovat și dotat tot din fonduri europene. Patru medici asigură serviciu de permanență.

Mergem să vizităm și o grădiniță făcută din fondurile primăriei: 60.000 de euro.

Primarul a impus și o idenitate vizuală a camunei: cărămidă și țiglă. Cele două sate sunt înconjurate de un drum agricol transformat în centură ocolitoare după ce a fost asfaltat tot din fonduri europene.

Cătălin Corbea, primar Prundu: “L-am gândit ca să atingem atât de multe terenuri agricole, ca să luăm punctaj maxim, să luăm finanțare, am gândit drumul ca să obținem finanțare.”

Într-o curte de la marginea comunei, lângă mașinile de gunoi găsim un încărcător multifuncțional, un buldo-excavator, vidanje, cisterne, tractoare, remorci și lame de deszăpezit. Sunt ale primăriei, prin fonduri europene. Acum, primăria are în derulare un proiect pentru rigole betonate în formă de U, o tehnologie mai nouă, ca să aibă mai mult loc pentru spațiu verde.

Din 2015, Prundu apare și pe harta competițiilor internaționale, după ce primăria a amenajat un circuit de motocors din bani europeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult