Miracolul din deșert. Din piatră seacă, israelienii obțin legume și fructe cu care-și hrănesc întreaga populație
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În tot acest timp, Israelul reuşeşte să-şi hrănească poporul şi chiar să exporte mâncare, pentru că se bazează pe inovaţie şi tehnologie. Cum este folosită mintea în agricultură aflaţi duminică la ''România, te iubesc!''.
La 1.500 de kilometri de România, mai puţin de două ore şi jumătate cu avionul, se află Israelul, Pământul făgăduinţei. Ţara aflată pe coasta de est a Mării Mediterane are o climă aridă, deșert sau semi-deșert.
Ploile sunt rare, doar în sezonul de iarnă şi numai în nordul ţării, iar lipsa apei a fost o provocare pentru statul evreu. Chiar dacă este o ţară cu clima neprietenoasă şi soluri cu fertilitate scăzută, Israelul a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume.
Ceea ce se întâmplă în Israel este un miracol. Din piatră seacă, în deşert reuşesc să aducă apă, să hrănească plantele, care la rândul lor produc legume şi fructe şi-şi hrănesc întreaga populaţie
Deşi două treimi din suprafaţa Israelului este deşert, importurile de hrană sunt foarte mici. Cei peste 8 milioane şi jumătate de locuitori mănâncă 95 la sută din producţia proprie.
Profesor Facultatea de Agricultură din Israel: ”Noi trebuie să mâncăm produse locale şi trebuie să mâncăm proaspăt. Dacă importăm, inseamnă mai multe componente pentru a le proteja şi prelungi durata.
Trendul este acum să mănânci local, pentru că este mai sănătos, pentru că dacă controlezi agricultura, controlezi pesticidele.”
Tehnologia în Israel este o necesitate a vieţii. Un loc în care se pune extrem de multă inteligenţă. Condiţiile politice au fost şi sunt nefavorabile, de jur împrejur sunt vecini ostili, iar condiţiile naturale extrem de dure au stimulat introducerea inovaţiilor şi transformarea ideilor în practică.
Expert irigații: ”Israel poate fi considerată ca o superputere în tehnologia apei şi în agricultură, în hi-tech şi inovaţie software.”
Nici zootehnia nu este neglijată în Israel. Printre cele mai mari producţii de lapte din lume sunt înregistrate în ţara care are o suprafaţă de 10 ori mai mică decât România.
Profesor Facultatea de Agricultură din Israel: ”Nu există teren, nu există apă şi este foarte cald. Deşi condiţiile noastre sunt mai dificile decât în România, de exemplu, am reuşit prin faptul că am folosit tehnologia pentru a obţine nivelul cel mai înalt de producţie a laptelui din lume.”
Pe circa 150 de mii de hectare de teren sunt construite mii de sere sau case cu plase de protecţie. Aici rodesc tot anul legumele şi fructele de pe mesele evreilor. Şi câteodată şi ale românilor, pentru că de aici, din deşert, multe dintre produsele israeliene ajung pe rafturile magazinelor, în frigiderele şi în farfuriile noastre.
Reprezentant centru de agricultură aflat în deșert: ”Doar nisip aici. Aproximativ 20 de metri de nisip.
Câteodată nu e bine să foloseşti nisip, pentru că nu e un mediu foarte bun, este foartes sărac, dar noi îl preferăm, este foarte bun, noi îl folosim ca mediu de bază. Este uşor de folosit, avem control prin computer, avem irigaţii prin picătură, putem să-i dăm oricâtă apă vrem.
Poţi să faci orice, trebuie doar să ai vizune pentru asta. Este doar în mintea ta şi în viziunea ta şi eu cred că în România puteţi s-o faceţi la fel de bine.”