Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Cum ar arăta această ţară, lumea, dacă am folosi cât mai des aceste două cuvinte? Cu siguranţă, mult mai bine.

Oamenii pe care îi cunoaștem astăzi dau din timpul şi energia lor şi aduc alinare trupului şi sufletului. Sunt medici, ingineri, arhitecţi care şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios.

În strana mănăstirii Mihai Vodă, corul Anastasios cânta imnul triumfal al creştinătăţii.

Cu haine cernite şi urmând semnele muzicii psaltice membri corului mângâie sufletele celor care calcă pragul acestui loc şi fac o biserică întreagă să vibreze. În limba greacă "anastasis" înseamnă înviere şi membri corului înţeleg prea bine însemnătatea acestui cuvânt pentru că asta fac atunci când nu sunt la strană. Îi ajută pe oameni să trăiască.

Secţia Terapie intensivă a spitalului judeţean Maramureş. Ionuţ Ferent este medic cardiolog intervenţionist.

În cor, medicul Ferent ţine isonul. Costel Coroiu este medic specialist anestezie şi terapie intensivă.

Iustinian Simion este dirijorul corului şi este medic. Iustinian Simion are 31 de ani şi este specialist în neurochirurgie.

Teodor Simion, fratele lui Iustinian, este medic stomatolog.

Povestea corului Anastasios începe acum mai bine de 13 ani, când Iustinian a venit din inima Moldovei să studieze medicina în Ardeal.

Tatăl lui Iustinian este preot, bunicul a fost preot, iar el a cântat de mic la strana şi singur a desluşit tainele muzicii psaltice.

În 2011, în primul an de facultate, în Târgu Mureş, Iustinian a înfiinţat un cor de muzică psaltică şi a început să şteargă parful de pe cântări vechi de sute de ani şi să le dea glas în faţa oamenilor.

Toţi membri corului erau studenţi la medicină. În dreapta lui Iustinian era Costel Coroiu, ajuns mai târziu medic anestezist.

Costel Coroiu: „Muzica psaltică nu e doar o muzică. E rugăciune cântată. Rolul muzicei psaltice și a cântărețului psaltic în biserică este de a face pe omul din biserică să intre în comuniune cu el. Deci, să... Îl trimită cu gândul la el, la rugăciunea interioară.”

Iustinian Simion: „Pentru mine personal e liniștea supremă. Dacă mă duc într-o duminică la slujbă și nu cânt ceva nu-i normal. Face parte din mine. E un mod de viață. Pentru mine personal e un mod de viață, eu toată ziua fredonez și prin casă.”

E duminică dimineaţa în casa doctorului Iustinian. Soţia e farmacist. Au trei copii. Se pregătesc de slujbă.

În curtea manăstirii Mihai Vodă de lângă Turda corul se reuneşte. E o mănăstire nouă, înfiinţată în 2011 pe locul în care tradiţia spune că a fost ucis domnitorul Mihai Viteazu. Coriştii îşi pun rasele negre şi se apucă de treabă.

Uneori aici, slujeşte şi părintele Benedict, Episcop vicar al Vadului Feleacului şi Clujului, care face parte din valul nou de ierarhi din biserică, are două doctorate în teologie şi a fost dirijor.

Anastasios a cântat prin toată ţara şi străinătate la evenimente religioase şi laice. În ultimii ani, pentru că în spitale, acolo unde muncesc, e nevoie de ei, membri corului s-au mai oprit din alergat prin lume şi vin aici la fiecare sărbătoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult