Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Județe la stăpân: Ilfov II. În Popești-Leordeni, betonul a luat locul grădinilor: Numai cine n-a vrut, n-a construit

Your browser doesn't support HTML5 video.

JUDEȚE LA STĂPÂN: ILFOV II. Din păcate, în ultimii ani s-a pus din ce în ce mai puțin preț pe sănătate și pe calitatea vieții, în fața profiturilor imediate.

Asta s-a văzut în Snagov, dar nu numai - ajungem și în sud-estul Bucureștiului, în Popești-Leordeni, acolo unde betoanele au luat locul fermelor și terenurilor agricole.

Pe celălalt mal al lacului se află complexul Astoria - 22 de hectare lăsate în paragină.

Cosmin Savu: “Complexul este deținut de Societatea Feroviară de Turism, acum în lichidare, dar terenul de sub el este al companiei CFR Infrastructură, așa că este foarte dificil de știut cum va putea fi repusă în circuitul turistic fosta perlă a coroanei CFR.”

Chiar în mijlocul rezervației, așa restrânsă cum a rămas, a fost defrișată o bucată de pădure și a apărut o vilă somptuoasă.

Cei din Fundația Snagov s-au luptat să păstreze rezervația intactă.

Constantin Turmac, Fundația Snagov: “Și atunci, pe plan local, noi am înțeles că de fapt după ce rezolvă Olăroiu cu bine cazul cu autoritățile, o să își aducă aminte și ceilalți să înceapă defrișările și construcții similare. Dar uite că am avut cumva noroc și fost suficient un ONG cu perseverență să nu cedeze la niște amenințări și n-a rămas decât aia defrișată. Acolo în avizul de mediu, care e în vigoare, prevede cu termen de 3 luni față de 13 ianuarie 2016, prevede, în 3 luni, Olăroiu să elimine construcțiile de la mal, să pună stuf și să refacă vegetația.”

Banii primiți pe ștrand au fost păpați de primărie în tot felul de proiecte controversate, deși ar fi putut contribui la bunăstarea celei mai mari comune din Ilfov. La ora asta mai puțin de o treime din Snagov are apă curentă și canalizare. În 2001, fostul Consiliu Local din care făcea parte și actualul primar a delegat serviciul unei firme private, PROD SERVICE ACT, controlată de un afacerist local, Dumitru Simion, în condiții cel puțin ciudate.

Serviciul de apă și canal este delegat unui operator privat care primește 90 la sută din încasări, primăria păstrând doar 10 la sută din contravaloarea apei și canalizării, dar se obligă să realizeze toate investițiile. Și deși Curtea de Conturi a recomandat în repetate rânduri rezilierea contractului păgubos pentru primărie, acesta este încă în derulare.

Marian Oancea, primar Snagov: “În 2001 s-a făcut acest contract, atunci era unul de asociere, ulterior a fost transformat într-un contract de concesiune în care investițiile erau suportate de către Consiliul Local, el fiind și beneficiarul acestui sistem de apă și canal.”

Ba mai mult, primăria a împrumutat 2 milioane de lei pentru cofinanțarea unei stații de epurare pe care o gestionează tot operatorul.

Marian Oancea, primar Snagov:

-Are profit?

-Nu, pentru că se tot reinvestesc. Noi investim în extinderile de rețea. Consiliul Local, noi primăria.

-Dar nu compania privată…

-Compania privată decât exploatează și încasează banii. Sistem de apă și de canal, toate acestea... sunt destul de multe neînțelegeri.”

O altă durere a snagovenilor este liceul - o investiție care trebuia terminată în 2015. Peste 1.000 de elevi învață care pe unde apucă, în timp ce construcția parțial plătită zace în paragină. Proiectanți neserioși și edili cel puțin nepricepuți au dus Snagovul într-o situație dificilă, iar primăria stă mereu cu mâna întinsă la Guvern, deși are un potențial extrem de mare de dezvoltare.

Marian Oancea, primar Snagov: “Eu sunt cel mai nemulțumit. Pentru că n-am reușit, atât guvernanții zilelor trecute, PSD-ul, cât și guvernanții zilelor noastre, să ii sensibilizez. Să le spunem suntem la 30 km de Capitală, ajutați-ne că noi din sursele proprii nu ne putem dezvolta, nu avem de unde să scoatem bani. Mai mult, ne dorim să rămânem în continuare o zonă verde. Un plămân al Bucureștiului.”

În sud-estul Bucureștiului se dezvoltă cea mai nouă zonă a Ilfovului - Popești-Leordeni. Cunoscută altădată pentru fermierii de origine bulgară care dădeau cereale și legume Bucureștiului, astăzi localitatea este cunoscută pentru modul spectaculos în care apar noile cartiere de blocuri.

Ovidiu Ciutescu s-a mutat în urmă cu câțiva ani în Popești-Leordeni sperând că o să-și crească copilul într-o zonă nouă, verde și liniștită.

Ovidiu Ciutescu:

"-Asta este una din arterele principale din cartierul nou.

-Asta e principala. Asta e bulevard…

-Drumul Fermei… Aici pe vremuri era o fermă legumicolă.

-Da. Era porumb aici. A intrat în folclor că bazinul verde, cel care alimenta cu legume toate piețele. În ultimii 6 ani a apărut ce vedeți aici.

-Ele au venit fără a exista o infrastructură.

-Nu există infrastructură. Mie mi se pare un paradox: să nu ai infrastructură, în condițiile în care aici ai avut un câmp… Mi se pare incredibil că tu, autoritate locală, nu ai fost în stare să manageriezi această problemă. Într-o țară civilizată, după niște norme corecte, mai întâi faci infrastructură.

-Aici există un plan de urbanism general?

-Nu. Nu există un plan de urbanism general de foarte mulți ani, din 2002. A existat unul, făcut pe comună, nu pe oraș. Presupunea că se construiesc locuințe P + 1+ M, maxim. Dacă ne uităm în jur, nu există. Dacă voi îmi arătați un P+1+M… Eu nu-l văd!"

Grigore Trache a fost primar PNL 16 ani în Popești-Leordeni, până în 2012. Sub administrația lui, afacerile imobiliare în Popești-Leordeni au explodat.

Ovidiu Ciutescu: “Principalii dezvoltatori imobiliari sunt familia fostului primar și ai actualului primar. Sunt principalii dezvoltatori. E adevărat că nu o să vedem numele fostului primar, ci al soției fostului primar. Nu vedem numele actualului primar, ci vedem numele băiatului și al fiicei actualui primar. Ei sunt principalii… Sunt și alții, foarte mulți. Sunt toate clanurile de interlopi din București aici. Aici numai cine n-a vrut n-a construit."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult