Imagini de coșmar din Spitalul Județean Neamț. Pacienții de la Chirurgie stau în saloane pline cu mucegai pe pereți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
O astfel de situație este la secția Chirurgie, acolo unde pacienții proaspăt ieșiți din operație sunt așezați lângă pereți plini de mucegai. Revoltător este faptul că Ministrul Sănătății nu doar că nu știe ce se întâmplă în acest spital, dar nici dă semne că ar vrea să audă.
Prefectura funcționează în aceeași clădire cu Consiliul Județean. În memoriu, managerul spitalului vorbește despre nepăsarea crasă și incompetența angajaților din Consiliul, care ani la rând a gestionat prost proiecte și au făcut praf spitalul. Șef peste departamentul proiecte și infrastructură în Consiliul Județean este, de ani buni, Doru Conache. A ieșit din clădire când a aflat că e căutat.
L-am găsit pe telefon.
Doru Conache, director executiv CJ Neamț: „Nu sunt în consiliu, domnule. Și nu am ce să vă dau. Nu am voie, conform regulamentului nu pot să vă răspund eu la întrebările astea. Vă rog frumos să vă adresați purtătorului de cuvânt. Dvs răspundeți de partea tehnică. Vă rog să vă adresați purtătorului de cuvânt..al Consiliului Județean. Bună ziua. La revedere!”
Locul lui Ionel Arsene la conducerea Consiliului a fost preluat de un apropiat, Ion Asaftei, fost vicepreședinte al Consiliului din 2016 și consilierul lui Arsene. În fața camerei pozează grav.
Ion Asaftei, președinte CJ Neamț: „Noi trebuie să ne facem treaba domnule. Să știți că în afară de multe alte chestiuni eu pentru țara asta și pentru România îmi dau viața. N-am nicio treabă cu unii și alții.”
Am încercat să discutăm mai la obiect și l-am întrebat ce fac subalternii săi pentru spital, directorul Doru Conache, de exemplu.
Ion Asaftei, președinte CJ Neamț: „Domnul Conache și echipa dumnealui să știți că face drum la București tocmai pentru așa ceva. Cu ce rezultat? Așteptăm, așteptăm și așteptăm.”
De ani buni, la Neamț se așteaptă. Bani mulți s-au cheltuit degeaba în timp ce pacienții mor cu zile în spitalul care stă să cadă. Direcția de sănătate publică este organul statului care controlează ce se întâmplă în spital. Radu Firăstrău este director.
Am convenit cu directorul să reluăm interviul peste câteva ore. Dar…
Radu Firăstrău, director DSP Neamț: „Am vb la minister și ne-au spus să ne adresați întrebările în scris și vă răspundem cu mare drag.”
De ani buni, DSP tot controlează spitalul și semnalează că aici nimic nu funcționează, că viața pacienților este pusă în pericol. Rezultatele controalelor sunt trimise la București, la Ministerul Sănătății. Și acolo rămân. La minister și managerul Filimon a scris în repetate rânduri și a cerut ajutor. Ministrul Alexandru Rafila habar nu are ce se întâmplă la Neamț.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Nu am informații legate de situația de la Spitalul județean de la Piatra Neamț. Dar voi verifica când ajung la minister.”
L-am întâlnit pe ministru la un eveniment în care sărbătorea ziua medicului. Am încercat să-i arăt condițiile în care sunt tratați pacienții în secția de oncologie.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Mie mi se pare ciudată pentru că putea măcar să organizeze spațiul ăsta ca oamenii să stea jos să nu stea în picioare. Eu cred că se pune locuri să stea pe scaune. Îmi cer scuze. Înțeleg că este un manager care se plânge de foarte multe lucruri. Dar la rândul lui nu organizează activitatea asta ține de bun simț și de bună organizare. Vă mulțumesc frumos.”
Ministrul n-a vrut să afle prea multe amănunte.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Este modul în care a fost autorizat spitalul. Asta e spitalul..ne dorim. Alexandru Dima: 45 de bolnavi de cancer cu acces la o singură toaletă, fără duș.. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Repet. O să verific care este situația. Dacă colegii de la Inspecția sanitară au făcut verificări..o să trimit de la Ministerul Sănătății Inspecția sanitară și eventual și Corpul de control.
Dacă ar fi fost interesat i-aș fi arătat și ce se întâmplă în secția Chirurgie.
La căpătâiul pacienților proaspăt ieșiți din operație sunt găuri în pereți pline de mucegai. Sunt ani mulți de când aici nu s-a mai dat o bidinea cu var pe pereți. Totul este o improvizație.
În mai toate saloanele curge apă din tavan.
Iar în niște dulapuri, lângă pereții prin care pot pătrunde șoarecii, sunt ținute lenjeriile pentru pacienți. Peste tot sunt pereți mânjiți și cabluri improvizate, semn că nu s-a înțeles nimic din incendiul de acum 2 ani. Felicia Condurache lucrează aici de aproape 30 de ani.
Felicia Condurache, asistentă: „Din păcate mama mea a murit în incendiul din ATI. Cu arsuri de 70 la sută. A murit în chinuri groaznice. S-a chinuit mult până și-a dat duhul și am găsit-o evacuată pe holurile chirurgiei aici unde trec zilnic când lucrez. Alexandru Dima: Ce simțiți dvs? Felicia Condurache, asistentă: Furie. Că nu se schimbă nimic de 30 de ani. Că tot timpul auzim că nu sunt bani. Lucrez aici de 29-30 de ani. Întotdeauna nu au existat bani. Și tot timpul așa am auzit. Totuși în alte părți. Se poate.”
60 și ceva de pacienți au acces la doar 4 toalete. Și în unitatea de primiri urgențe e dezastru.
Ultima dată aici s-au adus îmbunătățiri în 2007. Gabriela Chitoșca e șef serviciu.
Gabriela Chitoșca, șef serviciu UPU, urgențe minore: „Traficul e destul de mare. Era să-mi rup piciorul în această gaură. Chiar eu. Alexandru Dima: Cât de mult reușiți să sterilizați și să igienizați? Gabriela Chitoșca, șef serviciu UPU: Foarte greu. Niciodată. Păi cum să…noi încercăm, dăm..având asta cum să…facem ce putem.
Dotările și echipamentele sunt vechi.
Gabriela Chitoșca, șef serviciu UPU: „Noi funcționăm cu tărgi din 2007. Care au cedat, nu mai stau..mă credeți că le prindem lateralele cu banca scoci să nu pice pacientul. Nu mai are frână.”
Acest spațiu a fost renovat de Consiliul Județean. Lucrările au fost făcute de mântuială.
Spațiul în care ar trebui să fie spălați și igienizați pacienții e de nefolosit.
De ani mulți se promite construirea unei noi unități de primiri urgente. Consiliul Județean a venit cu mai multe studii și planuri pe care s-au tocat grămezi de bani.
Afară, pe pereți sunt înșirate proiectele europene pe care spitalul trebuia să le implementeze, dar le-a ratat.
Medicii care primesc urgențele sunt epuizați. Sunt puțini și alții în aceste condiții nu vin.
Gabriela Chitoșca, șef serviciu UPU: Avem mulți colegi care sunt bolnavi cu probleme psihice, efectiv urmează tratamente pe acest stres pe care îl avem zilnic. Sincer când mă trezesc , întotdeauna am iubit meseria, dar faptul că vii într-o locație în care nu poți să oferi totul pacientului, vii de parcă m-aș duce înapoi. Nu mai am acea plăcere de a veni la serviciu pe care o aveam cândva. Nu numai eu, toți colegii.”