Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Facturile românilor au explodat şi din cauza unei proaste gestionări a sistemului energetic. Explicația specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Bezna din energie” - partea a II-a. Facturile consumatorilor casnici au explodat şi din cauza unei proaste gestionări a sistemului energetic.

Avem în continuare grupuri energetice poluante, în care nu s-ainvestit, și care folosesc tehnologie învechită. Companiile controlate de statul român sunt mulse în fiecare an de banii de investiţii pentru a plăti o armată de sinecurişti şi lipitori de afişe şi posesori de carnet de partid. Sistemul fără profesioniști adevărați este azi vizibil, și ne costă pe toți.

Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie de producţie în energie cu peste 200 de hidrocentrale, toate construite înainte de 1989. Societatea a trecut printr-o perioadă grea în 2012 atunci când a fost în insolvenţă din cauza contractelor cu "băieţii deştepţi din energie" şi invesţiilor în retehnologizare cu mari probleme tehnice.

Cristi Popescu, vicepreşedinte Federaţia Naţională Mine Energie: ”Există un grad foarte mare de indisponibilitate al hidroagregatelor, nu s-a făcut mentenanţa - Sunt vechi - Exact, nu mai vorbim de mentenanţă, reparaţii capitale, retehnologizări şi modernizări”.

Primul mare complex hidrotehnic din România a fost început imediat după război la Bicaz. Au durat ani de zile până să fie dat în folosinţă în 1962. Mii de oameni au participat la construcţia acestui gigant. Au fost strămutate 12 localităţi pentru a se crea lacul de acumulare, au murit oameni, deţinuţi politici aici.

Din 1962 se produce neîncetat curent electric aici, în judeţul Neamţ la Hidrocentrala Stejarul. Problema este că aceasta trebuie renovată, reparată, retehnologizată. S-a început în 2011 un amplu program de retehnologizare, dar după 10 ani doar două din cele 6 agregate au fost aduse la standardele de producţie de care are nevoie această hidrocentrală.

Cristi Popescu, vicepreşedinte Federaţia Naţională Mine Energie: ”La ora actuală este pus ţin funcţune doar hidroagregatul 6, iar agregatul 5 este pe la jumătate cu retehnologizarea”.

Remus Borza: ”Vidraru, o altă centrală de 220 mw, esenţială pentru 220 mw, trebuia retehnologizată încă din anii 90, suntem în 2022, au trecut 32 de ani de atunci. Eu am lăsat în iunie 2012 în SEAP caietul de sarcini pentru atribuirea contractului la Vidraru. Au fost 4 licitaţi, toate anulate”.

Gică Dica a lucrat 38 de ani la punctul de la Vidraru. Este îngrijorat de starea hidrocentralei.

Gheorghe Dică, Sindicat Energia Prometeu: ”Sunt mari probleme la gurile de fund ale barajului, există pierderi de apă, sistemele hidraulice sunt foarte vechi şi nu mai fac faţă la ce ar trebui, manevrele sunt greu de făcut pentru că au o stare precară de funcţionare. Vanele barajului şi vana prize sunt conecate de un cablu, eu am participat la vreo 7 înădituri din astea şi nu vă spun cum sunt înadite- Improviziaţii- Improvizaţii crase, din 46 de fire active nu mai sunt nici jumătate”.

Pe tot parcursul filmărilor în zona hidrocentralelor am fost supravegheaţi de ochiul vigilent al organelor legii.

Gică Dica: ”Și centrala chiar am spus-o de multe ori chiar îmi era teamă să intru acolo pentru că sunt foarte vechi”.

Virgil Popescu: ”E o societate care a dat tot timpul profituri excepţionale la bugetul de stat, dividente excepţionale la bugetul de stat. Hidroelectrica este o companie, o vacă grasă, frumoasă, care trebuire şi furajată, nu doar mulsă. Acuma eu am cerut tuturor companiilor o situaţie de investiţii pe 5 ani de zile”.

Cosmin Savu: Păi haideţi să ne uităm la strategia lui Hidroelectrica pe 2020. Suntem în 2022. Bicazu, 6 grupuri, ştiţi cât s-a făcut din ele?

Virgil Popescu: ”Ştiu foarte bine că au fost probleme cu antreprenorii sau cu subantreprenorii”.

Cosmin Savu: Vidraru - anulată, câştigate, nesemnat contractul. Companiile trebuie incutrajate, nu vine nimeni într-o ţară.

Virgil Popescu: ”Aici sunt pe aceiaşi lungime de undă cu dumneavoastră nu vine nimeni să facă contracte cu nişte societăţi politizate şi deprofesionalizate”.

Cosmin Savu: N-aş spune că Hidroelectrica este o societate politizată, este o companie care nu a făcut investiţii pe care va trebui să le facă. Încă o dată suntem în 2022.

Virgil Popescu: ”Dar nu vă contrazic deloc, ştiu ce se întâmplă care nu s-au făcut. Nu există la Hidroelectrica niciun grup nou în ultimii 30 de ani”.

Am încercat un interviu şi cu cei care conduc astăzi Hidroelectrica pe bani mulţi.

Bogdan Badea este cel care conduce Hidroelectrica. El a fost numit preşedintele directoratului în 2019 pentru 4 ani, în urma unui proces de selecţie cu mari semne de întrebare. El a condus şi înainte interimar fiind impus politic după ce a ocupat funcţia de secretar de stat în Energie. Apropiat de fostul ministru Daniel Chițoiu a schimbat culoarea politică în funcţie de puterea politică.

Sucursalele Hidroelectrica din ţară sunt conduse tot de oameni impuşi de politic. La Cluj Hidroelectrica este condusă de Marius Florian Cataniciu, soţul deputatei Cataniciu care a trecut prin PDL, PNL, ALDE şi acum partidul lui Dan Voiculescu PPUSL.

La Haţeg, sucursala este condusă de un fost şef politic de la Drumuri şi Poduri.

Sucursala Hidroelectrică Bistriţa este condusă de şefa PNL Pângăraţi. La Vâlcea este un apropiat al lui Bogdan Badea, la fel ca la Sebeş unde şef la Hidroelectrica este Ovidiu Spătari, tot un PNL-ist care preda şi la Facultatea de Inginerie Sibiu unde Badea a început un doctorat.

La Porţile de Fier şeful Sucursalei este şi consilier judeţean PNL, iar la Curtea de Argeş este un politruc, Georgian Mitrofan, vicepreşedintele ALDE care s-a remarcat mai mult prin activităţi electorale.

Răzvan Nicolescu: ”La noi sunt numiţi uniii care n-au mai condus niciodată nimic, care nu se pricep. Dar au carnet de partid şi care au doar acest carnert de partid. Şi acest lucru nu este în reglua. Repet, problema nu este neapărat o apartenenţă politică, problema este lipsa lor de competență”.

Nu doar că nu s-au retehnologizat bătrânele hidrocentrale de la Vidraru şi Bicaz, dar şi ce s-a construit în ultimii ani de către Hidroelectrica a fost construit prost. În Valea Jiului sunt câteva hidrocentrale construite şi declatrate de către instanțe, ilegale.

La Bumbeşti-Jiu şi Dumitra în Gorj, dar şi la Rastolnița în Mureş au fost demarate lucrări de hidrocentrale în zone care au fost declarate arii protejate şi, deşi, Hidroelectrica a pierdut acolo procesele cu nişte organizaţii de mediu, a continuat să îngroape banii fără ca cineva să răspundă.

Virgil Popescu: ”În România au fost declarate arii protejate, fără număr, fără număr. E foarte bine că sunt, e foarte bun. Nu e vina şi a celor de la Hidroelectrica că au fost avize de mediu care nu au fost luate”.

Valeriu Ivan este preşedintele Centrului de Analiză şi Prognoza pentru Orientări Strategice, CAPOS.

Valeriu Ivan - preşedinte CAPOS: ”Alte lucrări începute, proiectate în ultimii 30 de ani nu există. Nu e neapărat pozitiv că avem 80 la sută la stat, cei 80 % la stat i-am moştenit, rău este că nu am construit nimic după, este evident că mediul economic nu a reuşit să atragă investitori încât să avem producţie modernă, producţie pentru secolul în care trăim”.

Radu Dudău a coordonat echipa care a lucrat la strategia energetică naţională, dar proiectul finalizat în 2016 a fost aruncat la coş de către politicieni.

Radu Dudău, director Energy Policy Group: ”Acest val de investiţii în regenerabile s-a realizat începând cu 2010 până în 2016. Am avut un cincinal. Am avut şi un cadru legislativ exagerat de generos. Cine l-a făcut l-a făcut fără profesionalism sau cu interese. Acel cadru legislativ a generat un răspuns atât de exuberant încât repede a fost diminuat. La sfârşitul lui 2016, când a fost complet închisă schema pe certificate verzi, s-au făcut aceste investiţii semnificative. de atunci nu s-au mai făcut”. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult