Cum arată apa de la robinet într-o comună din Teleorman, după investiții de zeci de milioane de lei. Reacția primarului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Banii ar trebui să aducă, în sfârşit, condiţii demne de secolul XXI pentru mii de comunităţi din toată ţara. Lucrările pentru apă, asfalt, canal şi gaze au început. Şi deja s-au plătit primii bani.
Aşa că am mers pe teren să vedem calitatea lucrărilor şi cine sunt firmele. Am descoperit că multe dintre ele au în spate politicieni sau apropiaţi ai acestora. Pentru început ne oprim în Teleorman, unde firma unui primar liberal face reţele de apă şi canal. La robinet curge apă...galbenă.
Septembrie 2021 - guvernul aprobă prin ordonanţă de urgență un uriaş program de investiţii finanţat de la bugetul de stat cu peste 60 de miliarde de lei. Îl denumeşte Anghel Saligny, în cinstea celebrului inginer român care a proiectat podurile de la Cernavodă, cele mai mari din Europa, la vremea respectivă.
După nume, ne aşteptăm la calitate şi inovaţie. Iar Guvernul promitea încă de pe atunci că totul va fi transparent şi fiecare leu va fi cheltuit cu cap.
Florin Cîțu, fost prim ministru: Sunt bani publici, să vedem cum sunt cheltuiţi acești bani, să monitorizăm progresul.
Vorbim de peste 12.000 de proiecte de apă, canal şi gaze sau asfalt, răspândite în toate colţurile României. Aşadar, un program foarte util, care ar duce în sfârşit comunităţile în secolului 21. Politicienii au botezat programul Anghel Saligny şi pentru a se distanţa de proastă reputaţie pe care o căpătase PNDL, un program similar, criticat în trecut pentru lucrările de proastă calitate, făcute de multe ori de firme de partid .
Attila Cseke, ministrul dezvoltării: Pentru monitorizarea şi verificarea implementării acestui program se va crea o structură specializată.
Se lucrează deja în toată ţara. Iar ministerul a făcut deja plăţi în peste 100 de proiecte.
În comuna Călmățuiu de Sus, din Teleorman, potrivit datelor de la Ministerul Dezvoltării, proiectul de extindere a canalizării şi apei potabile este la stadiul de 98%. Adică lucrările sunt ca şi finalizate.
Primarul Ovidiu Ghenea, de la PSD, le-a transmis sătenilor să-și lege cu încredere gospodăriile la apă. Am mers cu el pe teren să ne prezinte investițiile. El a ales locurile pe care le-am vizitat.
Localnic: Am băgat apă! Primar: Foarte bine! Paul Angelescu: Şi cum e? Localnic: Nu-i bună! Paul Angelescu: De ce? Localnic: Din punct de vedere… e tulbure. Paul Angelescu: I-auziţi! Primar: Cum tulbure? Localnic: Haideţi încoace cu mine. Primar: Hai că vin, ajungem, să termin aici! Paul Angelescu: Haideţi să vedem, e interesant. Păi de ce, nu vreţi să vedeţi? Primar: E, ba da, cum să nu vreau! Cum adică tulbure? Localnic: Da domne! Primar: Cum măi tulbure să fie?
Din puţinul pe care îl au, oamenii şi-au ridicat o anexă şi şi-au făcut o baie după ce au aflat că ajunge în sfârşit apă şi la ei. Primarul ia o probă.
Paul Angelescu: Aţi bea asta? Primar: Nu, bineînţeles că nu, dar de ce este aşa? Paul Angelescu: Păi asta vă întreabă şi omul. Primar: Să o lăsăm să se liniştească un pic, acum îşi revine.
Nu şi-a revenit.
Primar: Trebuie să o lăsaţi să mai curgă sigură e de pe coloana, de pe ţeavă.
Oamenii îi spun că a trecut o săptămână de când tot lăsa apa să curgă.
Cu doar jumătate de oră înainte, primarul ne asigura că apa este în regulă în toată comuna.
Paul Angelescu: Apa e potabilă? Primar: Da! De fapt suntem în curs de autorizare. Ni se ia probe lunar pentru apă. Suntem în regulă cu apă, pot să zic.
De-a lungul anilor, comuna Călmăţuiu de Sus a atribuit patru contracte pentru apă şi canal în valoare totală de peste 30 de milioane de lei. Toate au fost câştigate de aceeaşi firmă din Teleorman: Cristita. Despre ei puţin mai târziu. Staţia de apă, făcută pe fonduri europene e gata de mai bine de doi ani şi teoretic funcţionează fără probleme. Mergem să luăm o probă direct din magistrală.
Localnică: E cu noroi apa! Paul Angelescu: Aşa-i apa? Localnică: Da. Paul Angelescu: De când? Localnică: De mult! După ce au făcut aici, nu ştiu ce au făcut. Au lucrat cu țevile astea pe aici, ce naiba sunt. Primar: Nu e din ţeavă, trebuie să fie de la puţ.
Sătenii tot încearcă să îi explice primarului ce probleme au apărut de când se fac lucrări prin sat. Primarul refuză să creadă că de vina ar fi constructorul.
Ovidiu Ghenea, primar Călmățuiu de Sus: Acum o lună, era în regulă apă, d-asta spun că sunt uimit de ce… Chiar o să verific şi eu un buletin d-ăla de analize. Paul Angelescu: Adică e mai rău decât ce curgea la domnul acela în casă. Şi aici nu cred că are treabă cu coloană care n-a fost folosită şi apă stătută. Primar: Nu, e coloana principală asta. E o chestiune care se poate rezolva cu filtre, cu nişte baterii filtrante, echipate în staţia de… Paul Angelescu: Adică trebuie să scoată iar bani primăria să le plătească? Primar: Păi vă daţi seama! Paul Angelescu: Păi de ce, n-ar trebui să le plătească cei care au greşit? Primar: Păi nu e o greşeală de… Nu văd, sapi o fântână… nu-ţi garantează fântânarul ca apa de acolo o să fie ok. Paul Angelescu: N-aţi înţeles. Dar când primăria sapă şi dă milioane de euro ca să facă o reţea de apă potabilă, garantează că apă trebuie să fie ok şi constructorul cu care lucrează, aşa funcţionează contractele astea. Primar: Da…vedem.
Oficial, comuna are un singur proiect pe Anghel Saligny, de extindere a reţelei de apă şi canal. Cu o săptămână înainte, pe teren erau anunţate două. Celălalt este pentru construirea reţelei de apă. Aceeași reţea care mai fusese construită odată cu doi ani în urmă, din fonduri europene. Al doilea afiş a dispărut după ce am început să punem întrebări la minister. Practic s-ar fi finanțat prin Anghel Saligny o lucrare care mai fusese plătită odată prin fonduri europene.
Reţeaua şi staţia de canalizare au fost finalizată în 2020 însă timp de doi ani n-au fost puse în funcţiune.
Coincidenţă primele probe s-au făcut după ce am început să punem întrebări la minister. Cum se finanţează un proiect de extindere a canalizării dacă reţeaua iniţială nu funcţionează? Doi din cei cinci ani de garanţie s-au scurs. Deversarea se face într-un pârâu, unde deocamdată n-a ajuns nimic… adică nu ştim dacă staţia îşi face sau nu treaba.
Primarul spune că în ultimii doi ani nu s-au branşat suficiente gospodării cât să pornească staţia, deoarece acestea n-ar fi avut suficient material de lucru, adică dejecţii. Nici el nu şi-a branşat propria locuinţă, dar nici clădirile care ţin de primărie şi care ar fi asigurat material suficient…
Paul Angelescu: Toaleta de la primărie e legată la canalizare? Primar: N-am legat-o încă? Paul Angelescu: Toaleta de la şcoală? Primar: Nu, nu acolo avem nişte fose septice. Paul Angelescu: Toaleta de la centrul cultural? Primar: De la cămin, nu încă, încă n-am făcut racordurile pentru că d-abia am pronit-o.
Firma Cristita, care a lucrat la toate aceste proiecte aparţine altui primar din Teleorman - liberalul Cristian Tismănaru, din Dracea. Potrivit site-ului pentru achiziţii publice firma Cristita a câştigat, singură sau în asociere cu alte firme, 52 de contracte cu statul, în valoare de peste 285 de milioane de lei. Majoritatea contractelor sunt în Teleorman, iar La 31 din cele 52 de licitaţii Cristita a fost declarată câştigătoare după ce autorităţile contractante au decis că ofertele competitorilor sunt fie inacceptabile, fie neconforme sau competitorii s-au retras de bună voie de la licitaţie. Pracitc, Cristita a câştigat fără competiţie. Mergem în Dracea să-I arătăm primarului apă.
Nu era la prefectură, ci în curtea firmei. A ieşit de acolo la volanul unei dube negre imediat după ce l-am sunat să-i cerem un punct de vedere. Aceeași dubă am găsit-o câteva minute mai târziu în parcarea primăriei.
Până la urmă primarul Tismănaru ne dă un punct de vedere.
Cristian Tismănaru, primarul comunei Dracea: Cu siguranță, se va găsi o soluție corectă, legală. Paul Angelescu: Credeți că există vreo legătură între cariera dvs. politică și foarte multele contracte pe care le aveți cu statul, prin intermediul firmei? Cristian Tismănaru: Cu siguranță nu.
Până acum firmele primarului au câştigat trei contracte pe Anghel Saligny. Primarul ne-a rugat să luăm legătura şi cu administratorul firmei, în săptămâna următoare, că să ne prezinte concluziile verificărilor.
Eduard Cătălin Barsasteanu, administrator Cristita: Am trimis… vă spun că, sincer, îmi pare rău, trebuia să remediem asta înainte de a fi venit dumneavoastră. Urmează să trimitem probe săptămâna aceasta pentru a afla adevărata cauză. Dacă este nevoie noie ne asumăm tot ceea ce este legat de execuţie şi remediem indiferent de costuri, nu se pune problema.