Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce sumă va avea în contul de la Pilonul II un român cu salariul mediu, în momentul pensionării

De la înființarea Pilonului II în România, în 2008, fondurile de pensii private au avut un randament pozitiv, iar persoanele care au retras banii din cont au primit sume mai mari decât totalul contribuțiilor acumulate.

Este însă dificil de estimat cât va fi pensia la finalul perioadei de cotizație, deoarece calculul este influențat de mai mulți factori, cum ar fi evoluția salariului (și cât vom cotiza), randamentul fondului de pensii în viitor și de nivelul cotizației prevăzut de lege, care acum este de 3,75% din salariu. 

Fondurile de pensie privată oferă un randament minim garantat - zero. Altfel spus, la finalul perioadei de cotizare suma totală din contul de pensie privată de la pilonul II al unei persoane nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate de aceasta în perioada activă, din care se scad comisioanele de administrare. 

Deci putem fi siguri că la momentul pensionării vom avea în cont cel puțin cât am virat lunar de-a lungul vieții.

O persoană cu un salariu mediu pe economie - care în luna august era de 6.348 de lei, potrivit INS - cotizează la pensia privată 238 de lei în fiecare lună.

Citește și
Marcel Ciolacu
Ciolacu: Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar una de 18.000 cu 2.700

Dacă ne raportăm la această sumă, la un stagiu de cotizare de 40 de ani, un angajat va depune în cont până la vârsta pensionării 114.240 de lei, minus comisioanele percepute de administratorii fondurilor. 

Află cum poți verifica online câți bani ai acumulat în contul de pensie privată: https://apapr.ro/pensia-ta-online-verifica/

Dar contribuțiile lunare sunt investite de administratorii fondurilor pensii în instrumente financiare cu risc scăzut și mediu. Peste 60% din banii strânși sunt plasați în titluri de stat sau obligațiuni municipale, considerate printre cele mai sigure. Investițiile în acțiuni, cu un risc ceva mai ridicat, reprezintă un sfert, iar restul în depozite bancare, metale prețioase ori obligațiuni.

În cei 14 ani de la înființarea Pilonului II, fondurile de pensii private au avut un randament anual de 7,3%.

La un calcul mai conservator, cu un randament de 5% pe ani, și la o contribuție medie de 238 de lei, timp de 40 de ani, la vârsta pensionării suma din cont ar ajunge la 345.004 lei. 

Trebuie reținut însă că acest calcul nu ține cont de inflație sau de evoluția salariului, două variabile importante având în vedere că estimarea se întinde pe o perioadă de 40 de ani.

Dacă beneficiarul va alege la momentul pensionării să primească banii în tranșe, timp de 10 ani, asta înseamnă că va încasa 2.875 de lei brut în fiecare lună. Conform Codului Fiscal, veniturile din pensii de peste 2.000  de lei sunt impozitate. În acest caz, suma de 875 de lei va fi impozitată cu 10%.

Dacă banii sunt încasați în 15 ani, venitul lunar va fi de 1.916 și nu va mai fi impozitat.

Momentan, însă, încasarea banilor de la Pilonul II se poate face doar integral sau defalcat pe o perioadă de cinci ani. Autoritățile lucrează însă la o lege care va permite plata pensiilor private în tranșe lunare pe durata vieții.

Cum te poți muta la un alt fond de pensii private

Participanții la Pilonul II care nu sunt mulțumiți de randamentul fondului de pensii la care contribuie îşi pot oricând transfera contul individual la alt fond.

Primul pas care trebuie făcut este semnarea actului de aderare la noul fond, document care trebuie cerut direct la administrator.

Apoi trebuie notificat actualul administrator. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul ASF.

Iar ulterior are loc transferul banilor din contul clientului, de la un fond la altul. După finalizarea procedurii, beneficiarul va primi prin poștă o informare privind transferul.

Dacă transferul se realizează mai devreme de doi ani de la data aderării la fondul anterior, se aplică un comision de transfer care poate ajunge la 5% din valoarea activului acumulat. După doi ani, transferul nu mai este taxat.

Ce randamente au obținut românii care și-au retras deja banii de la Pilonul II

Peste 50.000 de români au încasat sumele acumulate în contul de pensie privată Pilon II, în ultimii cinci ani, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară. Cei care au început să contribuie mai târziu au avut randamente mai mici, însă toți au avut un randament între 100% și 185%.

Suma medie retrasă a fost de sub 7.500 de lei în 2018, ea ajungând în 2021 la 13.200 de lei.

Cei mai mulți dintre aceștia, fie au ieșit din activitate din cauza unei boli, ori sunt rudele unor persoane care au decedat. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult