Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când poți încasa banii din pensia privată obligatorie și în ce condiții

Salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii administrat privat (Pilonul II), în termen de cel mult patru luni de la intrarea în piața muncii.

Cei care nu își exprimă opțiunea în această perioadă vor fi repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele șapte fonduri de pensii private obligatorii care funcționează în prezent în România.

De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani care angajează pentru prima dată pe teritoriul României își pot alege un fond de pensii private, fără însă a fi obligați.

Nu este însă obligatoriu să fii salariat pentru a beneficia de pensie din Pilonul II. Este suficient să ai un contract de asigurare socială încheiat cu CNPP, pe baza căruia se plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public – asta ii cuprinde si pe cei cu PFA, contracte de mandat, drepturi de proprietate intelectuala si alte activitati independente.

Prin participarea la un fond de pensii private (Pilonul II) înseamnă că, în fiecare lună, din contribuția socială (CAS) de 25% din salariul tău brut pe care angajatorul o reţine și o virează la CNPP, 3,75% sunt virați automat în contul tău personal de la Pilonul II de pensii.

Este important de reținut că odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii sau retragerii din sistemul de pensii administrate privat. Ai însă opțiunea de a te transfera oricând la un alt fond de pensii. De asemenea, o persoană nu poate participa în același timp la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.

În ce condiții poți încasa banii strânși la Pilonul II

Banii strânși în contul de la Pilonul II pot fi încasați la atingerea vârstei legale de pensionare din sistemul public, sau înainte, în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității (invaliditate de grad 1 sau 2, decizie nerevizuibila). În cazul decesului, conform legii, moștenitorii vor primi sumele acumulate în contul participantului.

În momentul deschiderii dreptului la pensie, beneficiarii pot alege plata unică, adică să primească întreaga sumă odată, ori plata eșalonată, în tranșe egale de minimum 500 de lei, pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Spre deosebire de pensia de stat, care este încasată lunar până la finalul vieții, Pilonul II nu are încă reglementate plățile sub formă de anuităţi (viagere).

Pentru a avea acces la bani acesti bani, daca sunteti eligibili potrivit conditiilor de mai sus, este important sa luati legatura cu administratorul fondului de pensii private. Acesta va va comunica toate detaliile si procedurile care trebuie urmate, in functie de situatia in care va aflati.

Tu stii la ce fond de pensii ai banii in Pilonul II? Afla aici: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP

În primele șase luni din 2022 , fondurile de pensii au efectuat plăți în valoare de circa 182 milioane lei către 11.000 de romani, potrivit datelor publicate de ASF. Dintre aceștia, 70% au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate. Pe toata durata lor de functionare, cele 7 fonduri de pensii de Pilon II au facut plati totale in valoare de 1 miliard de lei, catre 80.000 de participanti si beneficiari, cifre atinse chiar in cursul lunii octombrie 2022. 

Aceștia au beneficiat de pensii mai mari cu până la 185% față de valoarea contribuțiilor, pentru că banii virați au fost investiți de fondurile de pensii. Altfel spus, fiecare 10 lei depuși acum 14 ani, când a fost înființat Pilonul II, s-au înmulțit până la 28,5 lei.

În prezent sunt peste șapte milioane de români care contribuie lunar la Pilonul II, iar activele din sistemul de pensii private depășesc 92 miliarde de lei. În România există în prezent șapte administratori de pensii private: Generali Pensii, Allianz-Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Metropolitan Life Pensii, NN Pensii și Aegon Pensii.

 

Articol sustinut de APAPR !

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult