Klaus Iohannis: Au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării anti-Covid-19 în România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iohannis a menționat că, în timpul ședinței care a avut loc marți, la Palatul Cotroceni, au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării anti-Covid-19, echipele de vaccinare, locațiile unde se va efectua procesul, precum și programarea populației.
Întrebat dacă Guvernul Orban ar trebui să plece acasă ca urmare a incendiului de la Piatra Neamţ, Iohannis a precizat că "nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă".
Declarații LIVE TEXT ale președintelui Klasu Iohannis:
- Am avut o nouă ședință pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti-Covid-19.
- România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie.
- După elaborarea strategiei de vaccinare anti-Covid-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă.
- A fost desemnat un coordonator al campaniei de vaccinare, în persoana lui Valeriu Gheorghiță, medic la Spitalul Militar.
- Vaccinarea se va face etapizat, cu anumite grupe de populație: personalul medical în primă fază, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie etc.
- Au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării anti-Covid-19, echipele de vaccinare, locațiile unde se va efectua procesul, precum și programarea populației.
Klaus Iohannis, despre tragedia de la Piatra Neamț
- Sunt alături de familiile îndoliate și le urez sănătate celor care au suferit în acest incendiu.
- Mulțumesc celor care s-au implicat imediat și vreau să transmit aprecierea mea pentru tânărul medic Cătălin Denciu, care și-a pus în pericol propria viață pentru a-i salva pe alții.
- Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii.
- Nu voi comenta ancheta în curs de la Piatra Neamț, dar să nu ne limităm la a-i identifica pe cei care au greșit tehnic, punctual, pentru că problema este mai gravă decât atât. Este și un vinovat moral, cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament și a cerut oamenilor să nu respecte regulile în pandemie.
- La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spitale de capul lor, refuzând să colaboreze cu DSP. Autoritățile locale PSD-iste pun permanent piedici deciziilor centrale.
- Această situație nu poate continua așa, România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei majorități parlamentare.
Klaus Iohannis răspunde întrebărilor jurnaliștilor
Întrebare: Care este rata infectărilor la nivel național, dacă s-a constatat că s-a ajuns la o plafonare?
Klaus Iohannis: Avem ceva motive de optimism, nu mai avem creșteri mai mari de la zi la alta. Dar nu este suficient. În continuare secțiile ATI sunt aproape pline, în fiecare zi prea mulți români mor de această boală. Efortul trebuie să continue. Și dacă vom avea la începutul anului viitor un vaccin, pandemia nu se va opri instantaneu, ci vom avea încă câteva luni de zile în care trebuie să respectăm regulile pentru a nu ne îneca la mal.
Întrebare: Guvernul Orban trebuie să plece acasă, în urma a ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț?
Klaus Iohannis: Nu, nu trebuie. E un guvern în funcție de nici un an de zile și a gestionat această criză imensă. Sistemul de sănătate a fost adus în această stare de guvernele PSD-iste. Dimpotrivă, guvernul Orban și-a asumat guvernarea într-o perioadă în care toți ceilalți au preferat să stea și să comenteze. După alegeri trebuie întregul sistem reformat, trebuie dusă coordonarea actului medical la ministerul Sănătății și lucrurile trebuie modernizate, simplificate, investiții în spitale noi sunt necesare, în aparatură. Nu vi se pare că e păcat ca din medicii tineri care termină facultatea o bună parte să plece în străinătate în loc să rămână acasă?
Întrebare: Ați discutat cu familia medicului care a fost rănit la Piatra Neamț?
Klaus Iohannis: Deocamdată, doar ministrul Nelu Tătaru este cel care ține legătura cu familia medicului.
Întrebare: Premierul Orban a anunțat că într-o săptămână va crește numărul paturilor ATI cu până la 200. Medicii se tem de creșterea consumului de curent, în clădiri foarte vechi. Au autoritățile un plan pentru ca o tragedie ca cea de la Piatra Neamț să nu se mai întâmple?
Klaus Iohannis: Tocmai de aceea am convocat întâlnirea de mâine, pentru a discuta toate aceste măsuri cu specialiștii în ATI. Am convocat și specialiști în instalații, în special sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate. Extinderea secțiilor ATI se poate face. Trebuie evitată suprasolicitarea unor rețele și improvizațiile.
Întrebare: Cine este vinovatul moral pentru faptul că în Sibiu s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări?
Klaus Iohannis: La Sibiu, lucrurile s-au mișcat prea încet. Din păcate, a fost nevoie de un impuls venit la centru pentru a se accelera decizia de carantinare, situație care este extrem de neplăcută pentru orice sibian.
Întebare: Ministrul Tătaru a spus, în seara incendiului de la Piatra Neamț, că "toți suntem vinovați" pentru ceea ce s-a întâmplat. Care e partea dvs de vină?
Klaus Iohannis: O afirmație un pic nerumegată, nu toți suntem de vină, sunt de vină cei care au fost la guvernare, la conducere, cei care gestionează spitalele județene și care nu au alocat resurse, nu s-au îngrijit de calitatea personalului. Mai vinovați sunt cei care au guvernat mai mult în ultimii 30 de ani și au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer la marele PSD, ăsta este vinovatul moral.
Întrebare: Cum vor fi Sărbătorile de iarnă în acest an?
Klaus Iohannis: Sărbătorile vor avea loc, însă în acest an vor fi sub semnul pandemiei. Asta înseamnă că toate măsurile aflate în vigoare trebuie respectate. Marile petreceri nu vor putea fi organizate, dar Crăciunul vine și așa.
Întâlnire la Palatul Cotroceni pentru evaluarea măsurilor de gestionare a epidemiei
Klaus Iohannis a participat, marţi, la o şedinţă cu membri ai Guvernului şi specialişti pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.
La reuniune a participat premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, precum şi secretarii de stat în MS general dr. Ionel Paul Oprea şi Andrei Baciu.
Au fost prezenţi, totodată, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, şef al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", colonel dr. Florin Oancea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general dr. Dragoş Marian Popescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, precum şi medicul primar în Secţia Boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", Valeriu Gheorghiţă.
Orban: Guvernul se pregătește pentru un al treilea val de COVID-19
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul face eforturi să se pregătească pentru un eventual val trei al pandemiei, menţionând că şi-a asumat introducerea de astfel de restricţii tocmai pentru că sunt absolut necesare.
“Facem eforturi constante pentru a ne pregăti pentru a face faţă şi mai bine. Practic, puteţi vedea că am făcut progrese, sigur, nu pot să zic că sunt la nivelul nevoilor, dar am făcut progrese pe toate liniile şi în materie de echipamente de protecţie, de aparate de diagnosticare Real Time PCR. Acum achiziţionăm şi 3 milioane de teste rapide pentru a fi folosite pentru personalul medical, pentru beneficiarii serviciilor din căminele cu vârstnici, cu persoane cu dizabilităţi, centre cu copii. Încercăm şi aici să creştem capacitatea de testare cu noul tip de teste rapide. În ceea ce priveşte creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă, vedeţi cu precizie că, deşi nimeni nu ar fi crezut, astăzi există în terapie intensivă aproximativ 1.180 şi ceva de pacienţi care beneficiază de tratament medical şi creştem în continuare capacitatea de tratare”, a afirmat Orban
În total, pe teritoriul României, au fost confirmate 365.212 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis , guvern , conferinta de presa
Dată publicare: 17-11-2020 18:05