Tinerii voluntari care luptă în școli cu cyberbullying-ul. “Printre cei din Generația Z e cea mai mare ură”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gabriela este, de asemenea, elevă la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Turda, și președintele Consiliul Elevilor din cadrul școlii.
“Ne adresăm tinerilor pentru că, vorba aceea, tinerii sunt viitorul, și am observat că printre tineri e cea mai mare ură care poate să apară (pe net). (...) Mi se pare că la nivel de adult îți cam dai seama că e greșit ce faci. La nivel de copil, nu ți se pare că e greșit. Nu realizezi neapărat efectele și problemele pe care le poți crea altui copil sau tânăr, prin faptul că-i "dai bully", spune Gabriela.
“Cred că fiecare dintre noi am fost, într-o oarecare măsură, victima cyberbullying-ului. Hate există peste tot, comentarii, urâte există peste tot. (...) Cunosc persoane pe care le-a afectat foarte tare, și le-a scăzut foarte mult încrederea în sine”, completează ea.
Pe de altă parte, AmoS se preocupă și de alfabetizarea digitală a tinerilor, prin pregătirea de voluntari care să susțină activități de conștientizare în rândul tinerilor și al copiilor din regiunea Arieș.
Alex Daragiu: Ce face Alianța pentru Mobilitate Socială din Turda?
Gabriela Hudrea: “Activități pentru tineri și pentru toată comunitatea din zona noastră. (…) Le oferim șansa să se dezvolte în patru domenii de activitate: tehnologic, marketing, social și economic. Creăm diverse proiecte precum tabere, laboratoare științifice, campanii de fundrasing, pentru a ajuta comunitatea urbană Arieș și societatea civilă să se dezvolte.”
“Internetul nu e numai despre a sta pe TikTok și pe Insta”AmoS, asociația din care face parte Gabriela, se axează, de asemenea, pe educația digitală a elevilor, urmărind dezvoltarea competențelor digitale în rândul acestora.
Gabriela Hudrea: “Noi ne dorim să ajutăm tinerii să își dea seama că Internetul nu e numai despre a sta pe TikTok și pe Insta, și a scrola postări toată ziua, ci mult mai mult. Practic vrem să-i ajutăm să învețe termeni cheie care țin de digital, să-i ajutăm să-și formeze și competențe reale în domeniul digital. Mie mi se pare o competență foarte utilă să știi să folosești softurile de bază, spre exemplu Docs, Excel, ș.a.m.d. Inclusiv la proiecte, în liceu, și sunt 100% convinsă că și la facultate se folosesc.”
Alex Daragiu: Care ar fi niște bune practici ca să nu ajungi victima unui atac cibernetic?
Gabriela Hudrea: “Cea mai bună practică aș zice eu, - pe care o repetă toată lumea, doar că nimeni nu se ține de ea - e să avem grijă cu cine vorbim pe Internet, să încercăm să nu ne expunem foarte mult viața pe Internet. E destul de periculos”.
Chiar și o simplă poză la o cafea cu prietenii poate să fie uneori periculoasă, spune Gabriela, care ne îndeamnă să fim cât mai discreți cu viața noastră personală pe net.
Pentru a afla mai multe despre proiectele AmoS, intră pe site-ul organizației.
Autor: Alex Daragiu
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 10-08-2023 16:15