Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Subvenția pentru studenți de care nu știa aproape nimeni. Câți bani pot să primească cei care stau în chirie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Studenții care nu au prins loc la cămin și stau în chirie ar putea să primească 200 de lei lunar din partea universităților. Măsura este în vigoare de câțiva ani, însă prea puțini știu de ea, ca să ceară banii.  

Dacă până acum erau eligibili numai tinerii ai căror părinți au venituri scăzute, potrivit unui ordin de ministru aflat în dezbatere publică, de anul viitor ar putea beneficia toți.

La Universitatea de Vest din Timișoara sunt 3.000 de locuri de cazare în căminele studențești, dar numărul de solicitări se apropie de 5.000. Așa că mulți studenți ajung să stea în chirie.

Niciunul nu a depus cerere să beneficieze de subvenția de cazare de la stat. Este vorba despre 224 de lei pe lună, timp de 10 luni.

Vlad Petcu, director administrativ adjunct Universitatea de Vest: "Este o birocrație în plus pentru studenți, deși, dacă stăm să ne gândim, 224 de lei pe lună, dacă se strâng patru studenți într-un apartament, devine o sumă cu care pot să își asigure utilitățile, poate".

Citește și
targ joburi
Târg de locuri de muncă pentru studenți și absolvenți, la Galați. Ce întreabă prima dată tinerii la interviul de angajare

Maria este în anul II și plătește 1.000 de lei pe lună chirie, dar se gândește ca pe viitor să facă cerere astfel încât să beneficieze de ajutorul de cazare.

Maria Stănoiu, studentă: "Mi se pare foarte util, am aflat recent de aceasta".

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede ca din 2025 să ia această sumă toți tinerii care nu au prins un loc în cămin. Principala condiție este să aibă un contract de închiriere cu proprietarul.

Subvenții și pentru prețuri cât mai mici la cantinele studențești 

Darius Solomon, manager agenție imobiliară: "Studenții reprezintă o categorie importantă pe zona chiriilor".

Ordinul de ministru reglementează și subvențiile pe care le pot primi universitățile pentru funcționarea cantinelor, astfel încât tinerii să dea cât mai puțini bani pentru masă.

La Universitatea Politehnica Timișoara, de exemplu, există deja meniuri preferențiale, care costă doar 15 lei.

Student: "Față de locurile din oraș, e mult mai bine".

Student: ”Este o mâncare caldă și chiar gustoasă și la prețul acesta nu ai unde să mânânci mai bine de atât".

Dan Diaconu, director administrativ Universitatea Politehnica Timișoara: "Primim subvenția de la minister pentru cazare și cantină, la care adăugăm o subvenție din venituri proprii".

Proiectul va rămâne în dezbatere publică până la finalul acestei luni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult