Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studenții s-au întors la cursuri, dar costurile cu cazarea îi ard la buzunare. “Tarifele au crescut cu 30%”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Studenții au început din nou cursurile, dar anul acesta, viața la facultate e mai scumpă – din cauza cazării. Speriați de chiriile tot mai mari, unii și-au luat camere în căminele private, acolo unde au incluse în preț și utilitățile.

Sunt însă și studenți care au reușit să se înscrie pe listele căminelor de stat - unde intră în funcție de media de admitere.

Locul într-o cameră triplă într-un cămin privat pornește de la 167 de euro, în timp ce camerele duble sau single, în funcție de cămin, variază între 198 și 390 de euro pe lună. În această sumă sunt incluse toate utilitățile, indiferent de sezon.

Anamaria, studentă: Nu a trebuit niciodată să mă uit la cât curent consum, câtă apă consum. Aici este totul inclus în preț. Este același cost lunar, și asta cred că e cel mai important, mai ales pentru familia mea, vă dați seama..

Chiriile au crescut în medie cu 15%. O garsonieră costă între 300 și 400 de euro, iar un apartament cu două camere, în medie, 500 de euro.

Citește și
dechidere an universitar Sibiu
Mesajul unui rector la început de an universitar: Nu vă limitați la conținutul de pe TikTok și Instagram

O variantă poate fi și căminul de stat, însă doar pentru cei care au intrat cu medie mare la facultate.

Paula, studentă: „Vom fi patru persoane, le cunosc pe fete din anul întâi și tot așa o să o ținem și în continuare, pentru că ne înțelegem foarte bine.”

Adrian, student: „faptul că lucrăm și reușim să stăm în cămin unde sunt condiții foarte decente la un preț accesibil, lucrul acesta ne permite să economisim și bani.

Gabriel Pârtea, rector Universitatea de Vest din Timișoara: „Tarifele au crescut undeva la 30 la sută față de anul precedent. În momentul acesta, discutăm de tarife de 290 de lei pe lună în căminele cu 5 în cameră, 350 pentru cele cu 3 în cameră, 395 cu 2 în cameră.”

La Universitatea din Vest din Timişoara sunt de două ori mai multe cereri de cazare față de locurile disponibile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult