Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Student în Bulgaria: statul oferă locuri în cămine, la mai puțin de 50 de euro pe lună, cu toate costurile incluse

Studenții din Bulgaria pot primi locuri în cămine, pentru mai puțin de 50 de euro pe lună, sumă care include și costurile pentru electricitate, apă și încălzire.

E adevărat, camerele nu sunt foarte primitoare, dar sunt foarte ieftine, iar acesta e principalul motiv pentru care sunt căutate de studenții care nu au bani să închirieze o garsonieră sau un apartament.

Repartizarea se face în baza unui clasament. Printre criterii se numără media notelor obținute în anul precedent (pentru studenții în primul an de studiu - media de admitere) sau venitul mediu al unui membru al familiei din ultimele șase luni.

Subvenția acordată de stat pentru utilizarea căminelor studențești este stabilită anual printr-un decret al Guvernului. Cei care au prioritate sunt studenții cu părinți decedați, care au cel puțin doi frați, cei cu capacitate redusă de muncă, cei crescuți în centre de plasament, precum și militarii cu dizabilități.

Potrivit lui Daniel Parushev, președintele Reprezentanței Naționale a Consiliilor Studențești (NPSS), cererea pentru căminele studențești a crescut semnificativ, dat fiind faptul că locuințele și apartamentele disponibile pentru închiriere în marile orașe au prețuri foarte ridicate.

Citește și
Cum să stai gratuit un an întreg în cămin. Cea mai frumoasă cameră va fi scutită de chirie
Cum să stai gratuit un an întreg în cămin. Cea mai frumoasă cameră va fi scutită de chirie

Chiria lunară pentru un astfel de loc în cămin variază între 60 și 100 de leva, în funcție de universitatea care administrează căminul și de orașul în care se află. Costurile pentru utilități sunt incluse.

Conform lui Radoslav Hristov, președintele Consiliului Studenților de la Universitatea Sofia „St. Kliment Ohridski”, creșterea inflației a determinat majorarea chiriilor în cămine, pentru a putea îmbunătăți condițiile de trai ale studenților.

În căminele Universității Sofia „St. Kliment Ohridski”, prețurile nu au mai fost modificate din 2007. Inflația a afectat și prețul mobilierului din căminele studențești.

Studenții cer ca aceste cămine să treacă de la tarifele pentru clienți externi la cele pentru clienți interni de electricitate, pentru ca studenții să nu fie nevoiți să plătească tarife industriale pentru curentul electric.

Avocatul Poporului din Bulgaria, Diana Kovacheva, a transmis o recomandare în acest sens Consiliului Rectorilor, în care solicită adoptarea măsurilor necesare pentru a muta căminele studențești de pe piața liberă a electricității pe piața reglementată, unde prețurile sunt stabilite de Comisia de Reglementare a Energiei și Apei.

Potrivit Dianei Kovacheva, există riscul ca, în caz contrar mii de studenți să părăsească căminele studențești și să-și întrerupă studiile.

De asemenea, unele dintre aceste cămine se află într-o stare precară, însă guvernul de la Sofia a aprobat până la 3 milioane de leva pentru renovarea acestora. Se așteaptă ca această măsură să îmbunătățească condițiile de trai ale studenților și să asigure un acces mai bun la învățământul superior.

Toate aceste schimbări afectează tinerii din Generația Z. Aceștia spun, totuși, că deși costurile pentru educație au crescut, ele nu sunt atât de mari încât să-i determine să renunțe la studii.

Surse: Vbox7.com, www.pariteni.bg, https://lex.bg/laws/ldoc/2135600803

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult