Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomenul care ia amploare în România. Mulți nu au de ales. „Aparent, s-au uitat puțin ciudat la mine”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În era digitalizării și a conexiunilor online, numărul românilor care trăiesc singuri este în creștere. Potrivit datelor oficiale, aceștia reprezintă un sfert din gospodăriile din România, cei mai mulți dintre ei locuind la oraș.  

Tendința este confirmată și de rezervările făcute la restaurante, unde numărul persoanelor care solicită o masă pentru o singură persoană a crescut cu 40% față de anul trecut. În ultimii ani, singurătatea afectează milioane de oameni din toată lumea.

În era digitalizării, tinerii devin tot mai însingurați. În România, aproape 2,5 milioane de gospodării au un singur locatar, potrivit Institutului Național de Statistică. Cele mai multe persoane singure locuiesc în mediul urban, în peste 1,3 milioane de gospodării.

Adrian Dan, sociolog: „Diminuarea familiilor extinse, împingerea masivă a vârstei la prima căsătorie și la primul copil, emanciparea femeii, sunt motive care duc la această individualizare. Vrem să trăim un pic mai liberi, mai bine; viața de familie poate însemna o constrângere. În ceea ce îi privește pe cei vârstnici, odată cu pierderea partenerului de viață și cu căsătoria copiilor, apare această distanțare față de cei apropiați și traiul de unul singur.”

Odată cu creșterea numărului celor care trăiesc singuri, observăm și un nou trend social: tot mai mulți oameni ies singuri să mănânce la restaurant.

Citește și
sicanare
Scene șocante în Bacău. Trei tineri au fost înjunghiați, după o bătaie între două găști rivale

Tânăr: „Am luat masa de foarte multe ori singur și o voi face în continuare. Stăm din ce în ce mai mult singuri, suntem din ce în ce mai singuratici, dar asta nu e o opțiune.”

Tânăr: „Am vrut să nu am pe nimeni lângă mine, să fiu doar eu cu egoul meu și a fost super frumos. Aparent, s-au uitat puțin ciudat la mine, fiind singură și fiind femeie, dar am ignorat acest aspect.”

Tânăr: „Este foarte relaxant, este timpul meu pentru mine, nu mă simt ciudat deloc.”

Rușinea asociată cu a lua cina de unul singur a dispărut, pe măsură ce tot mai mulți oameni trăiesc singuri. Potrivit unei platforme de rezervări online, numărul persoanelor care caută masă la restaurant pentru o singură persoană a crescut cu 40% față de anul trecut.

Și proprietarii de restaurante au început să se adapteze la această tendință, oferind spații concepute special pentru o singură persoană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult