Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbare radicală la tinerii generației Z. Creșterea cu 48% a interesului pentru pensia privată și siguranța la bătrânețe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Speriați de inflație și tot mai preocupați de siguranța zilei de mâine, mulți români se gândesc la vârsta pensionării încă de tineri. Și încep să cotizeze la pilonul 3 de pensii în număr tot mai mare.

O fac chiar și cei din așa numita Generaţie Z, născuți după 1996, care încă de la angajare sunt interesați și de pensii facultative, pe lângă, un salariu bun și timp liber.

Tot mai mulți români se gândesc la pensiile private, pentru că au tot mai puțină încredere în sistemul public de pensii. Conform asociației pentru pensiile administrate privat din România, în primele patru luni ale acestui an au început să cotizeze la pilonul 3 cu 10.000 de români mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De altfel, a crescut și contribuția virată lunar de români, care a ajuns la 60 de milioane de lei, dublă față de acum 5 ani. Mai mult, anul acesta și tinerii care au între 18 și 28 de ani și fac parte din Generaţia Z au devenit interesați de pensiile private facultative.

Tânără: „La un moment dat vei avea nevoie să știi că ai anumite resurse cu care poți să trăiești până la finalul vieții”

Citește și
lei românești
APAPR: Pilonul II de pensii, mai mare cu 50% decât în urmă cu un an și dublu față de 2020

Ovidiu Bârsa, directorul unei companii-furnizor de soluții pentru beneficiile extrasalariale:

„Pentru prima oară când observăm un nou obicei al generației tinere, și anume migrarea interesului către pensia privată. O creștere de 48% față de anul precedent, ceea ce înseamnă că iată și ei sunt atenți la modul în care își cheltuiesc banii sau viitorul pe care l-ar avea din punct de vedere siguranță financiară”.

Și un studiu recent arată că în topul beneficiilor preferate acum de angajați sunt pensiile private.

Elena Pap, directorul unei companii- furnizor de soluții pentru beneficiile extrasalariale:

„Am văzut că este o tendință de orientare pentru că există soluții, platforme în care angajatorul pune o sumă de bani la dispoziție și fiecare salariat își alege în funcție de nevoi și de preferințe și pensia”.

Stabilitatea financiară este importantă pentru angajații tineri, însă la fel este și timpul liber. Iar mulți preferă să lucreze de acasă, pentru că peste 50% au declarat că îi stresează locul de muncă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult