Garanție de 50 de bani pe sticle. Când va începe proiectul în România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Procentul celor care aruncă selectiv deșeurile a crescut, conform autorităților în domeniu, însă mai avem mult până să ne aliniem țărilor din Uniune.
România este codașă și la acest capitol și ar putea primi inclusiv sancțiuni din cauza gunoaielor. Legislație avem, dar nu este respectată, spune ministrul Mediul. În multe cazuri locatarii își fac propriile reguli.
De aproape trei ani locatarii unui bloc din Sectorul 4 au decis să renunțe la ghena cu tubulatură și să amenajeze un spațiu în care gunoiul să fie aruncat separat.
Gheorghiță Iftode, locatară: „Era tubulatură. Gândaci pe scară, mizerie, miros. A fost greu, dar toată lumea a învățat. A fost greu că trebuie să punem sticle la sticle, plastic la plastic”.
Locatară: „Ne-au dat exemplu cum să fie mai bine, să fie curat, să fie armonie, să nu mai existe nici gândaci, nici mizerie. Multă lume la început punea și d-aia și d-aia”.
În Capitală, majoritatea asociațiilor de proprietari trebuie să semneze un contract cu o firmă de salubritate. În funcție de înțelegere, locatarii pot plăti mai puțin gunoiul dacă îl aruncă selectiv.
România este, însă, la început de drum când vine vorba de reciclare și aruncare selectivă. Conform ministrului Mediului, legislația actuală obligă primăriile să aibă un serviciu de colectare separată a deșeurilor. Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiție a inițiat o procedură de sancționare din cauza modului în care colectăm selectiv, ori depozităm deșeurile.
Locatar: „Noi în Voluntari de un an și ceva, așa ni s-a impus. Au venit și ne-au controlat, nu au vrut să ne ia gunoiul și a trebuit să ne conformăm”.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Mă sperie tendința care nu evoluează așa cum ne așteptăm. În prezent când discutăm în România, vorbim despre 12-13, poate 14% deșeuri colectate selectiv. Există sancțiuni pentru cetățenii care nu colectează separat deșeurile. Atunci când se constată o neconformitate, salubristul împreună cu un reprezentant al Primăriei lipește o bulină pe pubela neconformă, ceea ce presupune un avertisment. Putem ajunge la situația în care Primăria, care are temei legal, amendează cetățeanul respectiv”.
Oamenii se plâng însă că nu au informații suficiente despre cum și unde pot arunca selectiv gunoaiele. Ar ajuta mai multe stimulente, ori sancțiuni, după caz.
Raul Pop, manager de programe Ecoteca: „Ce trebuie să facem mai bine puțin este să ne gândim dacă tarifele reprezintă efortul pentru a colecta separat. În momentul în care eu plătesc la fel - 10 lei pe lună pe persoană, indiferent dacă colectez separat sau nu - motivația mea s-ar putea să fie mai slabă decât dacă aș plăti diferit - 10 lei dacă colectez amestecat și 5 lei dacă colectez separat”.
Unele lanțuri de magazine oferă recompense celor care aduc pet-uri, sticle sau doze de aluminiu. Din noiembrie va începe și cel mai mare proiect de economie circulară din România. Prețul băuturilor comercializate va include și o garanție de 50 de bani, care va fi recuperată de cumpărători de la centrele de colectare. Așa speră autoritățile să recupereze și să recicleze lapte miliarde de ambalaje anual.
Loredana Samoilă, PR manager: „Anul trecut am colectat cu ajutorul clienților peste 15 milioane de ambalaje. Anul acesta, până în luna mai, deja am ajuns la 10 milioane de ambalaje. Pot aduce pet, sticle sau doze de aluminiu, cu mențiunea că trebuie să fie curate și neturtite. Aparatul identifică tipul de material”.
Ocupăm ultimul loc din UE când vine vorba de reciclare, iar Comisia Europeană a inclus România în lista țărilor care riscă să nu-și îndeplinească obiectivele pentru 2025 privind deșeurile.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 22-08-2023 19:47