Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce își doresc tinerii din generația Z de la un loc de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un mediu prietenos la locul de muncă, salariu atractiv și flexibilitate- asta își doresc tinerii ieșiti de pe băncile facultății.

Deși nu au experiență deloc, mulți nu sunt dispuși să aibă răbdare și să avanseze treptat. Specialiștii în resurse umane spun că orice interviu se transformă mai nou într-o muncă de convingere. Potrivit Eurostat, cei mai mulți tineri între 15 și 29 de an care nu au loc de muncă sunt în România.

La târgurile de joburi dedicate absolvenților de facultate cuvântul cheie este „flexibilitate”.

Reporter: „Care sunt pretențiile tale de la un job? Băiat: Flexibilitatea”.

Fată: „La un job m-ar interesa să am un program flexibil și să mă dezvolt profesional și personal”.

Citește și
Planul Roșu declanșat în Hunedoara, în urma coliziunii unui autoturism cu un microbuz. Șoferul mașinii a murit, 21 de răniți
Accident grav în Hunedoara. Un tânăr de 17 ani aflat la volan și pasagerul său au murit. 20 de oameni sunt răniți

Un salariu de cel puțin 4.000 de lei, beneficii extra-salariale, timp liber pentru viața personală, muncă hibrid și un mediu prietenos la locul de muncă - sunt câteva din pretențiile pe care le au tinerii atunci când își caută un job. Asta, deși sunt la început de drum și nu au experiență.

Băiat: „Tocmai ce am terminat facultatea, o să mă pregătesc de master și mă interesează să mă angajez în domeniul vânzărilor, marketing. Facultatea a cuprins cam tot și management și marketing și comunicare. E 50/50, e împărțită treaba. Am învățat ceva și la facultate, nu zic că nu, dar trebuie să îmi fac și ceva experiență”.

Angajatorii spun că în ultimii ani au fost nevoiți să gaseasă metode prin care să îi atragă pe tineri. Însă tot nu rămân în companie prea mult timp.

Reporter: „Ați avut și angajați care au renunțat repede? Florin Hulea, reprezentant companie: Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei. Este o realitate crudă a companiilor care oferă joburi entry level pentru că oamenii renunță. Sunt unii care renunță înainte de data de start, alții renunță în prima zi de training. Unii spun că pleacă din țară, alții invocă diferite probleme persoanle, dar îi vedem că s-au angajat la altă companie. Majoritatea se întorc la un interval de 4 -5 luni la noi, vor să aplice pentru că acest comportament îl aplică și cu alți angajatori”.

Pe de altă parte, cei trecuți de 40 de ani care se gândesc la o reconversie profesională întâmpină piedici.

Femeie: „Eu am profesat în domeniul juridic. Am fost plecată din țară o perioadă și m-am întors. Trebuie să fac o reconversie. Având foarte puțină experiență și o vârstă de peste 45 e foarte greu de găsit. Practic aplici cu CV-uri și aștepți”.

La târgul de joburi organizat zilele acestea în București am întâlnit și elevi. Sofia a venit cu clasa într-o excursie organizată în programul „Școala Altfel”. Pune întrebări companiilor și își notează răspunsurile pe foaie. Vrea să afle ce i se potrivește.

O analiză realizată de Catalyst Solutions arată că posturile care implică sarcini repetitive și de rutină, cum ar fi traducător, operatori call-center sau operator de introducere a datelor vor fi în viitor automatizate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult