Avem nevoie de 600.000 de ingineri pentru a progresa ca țară, dar tinerii preferă străinătatea. Ce salarii au în România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deocamdată, angajatorii străini reușesc să-i convingă mai repede pe absolvenții școlilor tehnice. Deși inclusiv companiile românești caută tineri cu facultate.
Alexandru a studiat la facultatea de transporturi, iar acum ar vrea să lucreze în străinătate ca să se perfecționeze.
Alexandru Coman: ”În Italia m-am gândit, și Germania ar fi la fel de viabilă. Aș vrea să urmăresc o carieră în motorsport, fie formula 2, 3. Să încerc să învăț mai bine partea de dinamică pe care am învățat-o aici, am o bază deocamdată și vreau să aprofundez în direcția asta”.
La fel ca el, mulți dintre absolvenții facultăților tehnice s-au angajat în vest ori își continuă acolo studiile de masterat. Sunt recrutați de companii străine din timpul anilor de studiu, când își pot alege internshipuri plătite. Un inginer constructor primește echivalentul a 23.000 de lei net, iar un inginer mecanic 15.000 de lei.
”La master mă gândesc să plec cu Erasmus 6 luni poate în afară. E o experiență nouă, în care poți să înveți ceva, înveți altă cultură, înveți de la alți oameni”.
Peste 200.000 de tineri ingineri au plecat din țară din 2000 până în prezentAna Călugăru, director de comunicare platformă de recrutare: ”Vedem și din partea angajatorilor din străinătate un interes pentru candidații din România, pentru cei care au absolvit studii superioare, mai mult poate decât anul trecut, când căutau cu precădere muncitori calificați și necalificați. De la începutul anului am observat o creștere de 15 la sută a numărului total de joburi pe care angajatorii din străinătate le-au scos pe piața din România”.
Peste 200.000 de ingineri au plecat din anii 2000 și până acum peste hotare, iar numărul lor este în creștere. Începem însă să avem o mare problemă.
Gabriel Petrea, director general adjunct Universitatea Politehnica București: ”În următorii 10 ani vom avea nevoie de peste 600.000 de ingineri. De ce? Iese o generație întreagă la pensie, generația de dinainte de 89 și vom avea nevoie să acoperim acest deficit”.
Robert este șef de promoție. El rămâne aici doar pentru că a primit o ofertă care l-a încântat.
Robert Macaș, absolvent: ”Pe viitor vreau să rămân în Politehnică, mi s-a oferit oportunitatea de a rămâne să fiu asistent, după ce voi termina masterul”.
De la începutul anului, pe o singură platformă de recrutări au fost înscrise 148.000 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 15-07-2023 19:41