Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Dr. Corina Lucaci: „Abordarea multidisciplinară ar trebui aplicată în toate cazurile medicale complexe

Maria, în vârstă de 68 de ani, a ajuns în camera de gardă a Spitalului Regina Maria Cluj cu dureri abdominale de o intensitate foarte mare.

După un examen CT, aceasta a fost diagnosticată cu ocluzie intestinală și a fost internată de urgență. În aceeași zi, la câteva ore distanță, a fost programată la intervenția chirurgicală. Operația a durat șase ore și a fost realizată de Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, medic primar cu dublă specializare în chirurgie generală şi vasculară, cu o experiență dobândită în peste 40 de ani de activitate chirurgicală.

Dr. Corina Lucaci, Medic Primar Medicină Internă, Spitalul Regina Maria Cluj, a oferit mai multe detalii despre cazul Mariei și cum a decurs recuperarea după intervenția chirurgicală, în condițiile în care gradul de complexitate a fost ridicat din cauza vârstei pacientei, antecedentelor personale care cuprindeau încă 3 intervenții abdominale dintre care ultima fiind în urmă cu 6 ani și alte afecțiuni asociate.

Rolul abordării multidisciplinare în intervențiile chirurgicale complexe

Dr. Corina Lucaci, a explicat cât de importantă este abordarea multidisciplinară în cazurile medicale complexe, precum cel Mariei.

„Abordarea multidisciplinară ar trebui aplicată în toate cazurile medicale complexe unde este nevoie de intervenție chirurgicală.”

Dr. Corina Lucaci, a mai precizat că există o întreagă echipă medicală care se ocupă de bunul mers la lucrurilor și de bunăstarea pacientului, de la chirurgi, ATI, gastroenterologi, interniști și până la nutriționiști.

„Din punctul nostru de vedere, este foarte importantă urmărirea multidisciplinară a oricărui pacient”, a mai precizat medicul.

Ce este ocluzia intestinală?

Ocluzia intestinală este o patologie care se manifestă prin oprirea persistentă a tranzitului intestinal și care poate pune viața pacientului în pericol, dacă nu este tratată.

„Există două tipuri de ocluzie, una este ocluzia mecanică, când avem un obstacol cum ar fi o formațiune tumorală, aderențe, bride, hernii abdominale care sunt ca un obstacol și împiedică intestinul să își mai continue funcția de peristaltism. Acest lucru înseamnă stagnarea gazelor, a materiilor fecale la nivelul colonului și de aici pot apărea o mulțime de complicații. Celălalt tip de ocluzie este ocluzia dinamică în care nu există niciun fel de obstacol, dar intestinul nu are mișcări, se manifestă ca o paralizie intestinală. În cazul pacientei noastre a fost vorba de ocluzie mecanică.”

Ocluzia intestinală, un pericol la orice pas

Maria s-a confruntat cu dureri abdominale severe, de intensitate mare, timp de 24 de ore. Pe lângă dureri, aceasta acuza greață, vărsături, precum și absența tranzitului pentru gaze și materii fecale. Astfel, femeia a ajuns la camera de gardă a spitalului Regina Maria din Cluj, unde, în urma investigațiilor amănunțite, a fost diagnosticată cu ocluzie intestinală.

„Durerile abdominale debutaseră de 24 de ore, insotite de absența scaunului de 48 de ore. La o pacienta cu constipatie cronica, cu 1 scaun la 3-4 zile, cum era cazul pacientei noastre, asocierea constipatie cu durere abdominala de intensitate mare si varsaturi a fost cea care ne-a dus cu gandul la o ocluzie intetinala si a impus efectuarea de investigații suplimentare”, a menționat medicul.

Medicii de la Spitalul Regina Maria din Cluj au decis, în urma unui examen CT, că pacienta în vârstă de 68 de ani trebuie operată în regim de urgență, pentru a nu interveni alte complicații.

„Este un diagnostic de urgență prin complicațiile care pot fi declanșate. Cea mai de temut este o perforație intestinală. În momentul în care din intestin nu se mai pot elimina scaunele și gazele, acestea se dilată foarte mult și pot să apară complicații locale, printre care cea mai severă este perforația intestinală, dar și complicații de natură bacteriană cum ar fi peritonita sau abcesul.”

Operația de ocluzie intestinală, un real succes pentru pacienta de 68 de ani

Operația a decurs fără complicații, în ciuda vârstei și a celorlalte afecțiuni asociate. În general, operația de ocluzie intestinală este dificilă, Dr. Corina Lucaci, Medic Primar Medicină Internă, Spitalul Regina Maria din Cluj, a explicat ce complicații ar putea să apară în cazul unei intervenții nereușite.

„Sunt operații de lungă durată, care necesită foarte mare atenție. La pacienta noastră erau aceste aderențe, adică ansele intestinale erau prinse între ele prin benzi fibroase, iar incizia și tăierea acestor aderențe implică o atenție deosebită și este ceva foarte migălos, căci oricând intestinul ar putea fi perforat. Când se produce un astfel de eveniment, apare contaminarea peritoneului cu conținut intestinal, cu consecințe de prelungire a intervenției chirurgicale sau, dacă leziunea nu este identificată imediat, consecințele pot apărea postoperator și pot fi de tip infecțios până la peritonita acută.”

Maria nu s-a confruntat pentru prima dată cu ocluzie intestinală, aceasta fiind deja la a treia intervenție. Mai mult, urgentarea intervenției chirurgicale a fost dată de mai mulți factori, precum acela că pacienta avea și alte probleme de sănătate, precum diabet zaharat.

„Pacienta a avut o intervenție de neoplasm ovarian în 2000. În 2003 a avut prima intervenție de ocluzie intestinală, urmată de încă una în februarie 2020 și cea de acum, din martie 2024. Este o pacientă cu patru intervenții abdominale la care de fiecare dată complicațiile pot fi augmentate și de fiecare dată intervenția și recuperarea sunt mai dificile”, adaugă medicul.

Recuperarea după operație

Operația de ocluzie intestinală este o intervenție dificilă, însă șansele de supraviețuire sunt foarte mari, mai ales atunci când pacientul acordă încredere deplină corpului medical. Medicii au luat în calcul că recuperarea nu va fi deloc ușoară, dată fiind vârsta pacientei.

„Nu ne făceam probleme de supraviețuire, dar știam cu toții că tranzitul intestinal se va recupera mai greu, și chiar așa s-a întâmplat.. Primul scaun a fost la aproximativ 72 de ore de la operație.”

Supravegherea și îngrijirea postoperatorie

În primele zile după intervenția chirurgicală, Maria s-a aflat sub îngrijirea cadrelor medicale de la terapie intensivă, care s-au ocupat ca pacienta să aibă parte de cel mai bun tratament.

„A primit transfuzii de sânge, a primit medicație și alimentație corespunzătoare intervenției chirurgicale pe care a avut-o.”

Într-adevăr, recuperarea nu a fost deloc ușoară, însă, după două săptămâni de spitalizare, Maria a fost externată. Tratamentul oferit de cadrele medicale de la Spitalul Regina Maria din Cluj a jucat un rol extrem de important în recuperarea pacientei.

Viața după operația de ocluzie intestinală

Maria și-a reluat stilul de viață, , iese la plimbare, însă trebuie să se asigure că are un scaun regulat, pentru a nu ajunge din nou la ocluzie intestinală.

„Vine la control, este absolut în regulă. Și-a reluat stilul de viață. Într-adevăr, conform indicațiilor noastre, pacienta nu trebuie să aibă deloc constipație, trebuie să aibă grijă ca în fiecare zi să aibă scaun pentru că acolo este o problemă de constipația cronică”, explică Dr. Lucaci.

Medicul a precizat, în final, că beneficiul primordial pe care îl au în vedere medicii de la Regina Maria este acela să asigure bunăstarea pacientului și evitarea complicațiilor.

„Ocluzia nerezolvată din punct de vedere medico-chirurgical, poate să ducă la deces. În astfel de situații de urgență, chirurgia este cea mai bună soluție pentru a salva viața pacientului”, concluzionează medicul.

Există medici și specialiștii care își asumă responsabilitatea de a deschide drumuri în medicina românească și există pacienți care alături de medicii lor fac medicina să fie extraordinară. Acolo unde există speranțe minime, găsim echipe medicale dedicate care redefinesc standardele medicale pentru a salva viața pacientului.

De 29 de ani, medicii de la Regina Maria transformă tratamentele în povești de vindecare, unindu-și forțele pentru a scrie pagini noi în cartea medicinei extraordinare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult