Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vlad Pascu, șanse la o pedeapsă mai mică decât Mario Iorgulescu, deși cazurile sunt similare. Detaliul care face diferența

Mario Iorgulescu și Vlad Pascu, doi tineri răsfățați de soartă, cunoscuți în "lumea bună" a Bucureștiului, s-au urcat drogați la volan. Urmările au fost devastatoare. Trei persoane au murit, după ce au fost lovite de bolizii conduși de beizadele.

Primul care a ucis în timp ce se afla la volan a fost fiul lui Gino Iorgulescu, nimeni altul decât președintele Ligii Profesioniste de Fotbal.

S-a întâmplat la 8 septembrie 2019, când, pe fondul unei crize de gelozie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, Mario Iorgulescu s-a urcat la volanul unui autoturism marca Aston Martin, un bolid de 300.000 de euro, pe care îl primise cadou de la celebrul său tată.

Tânărul a plecat din satul dâmbovițean Gulia, comuna Tărtăşeşti, cu gândul de a ajunge în zona Herăstrău a Capitalei.

În intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi strada Teodor Neagoe, Iorgulescu jr. a pătruns pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 143 km/h.

Citește și
mario iorgulescu
Instanță: Şoferul ucis de Mario Iorgulescu în accident consumase şi el cocaină, dar asta nu îl exonerează pe fiul şefului LPF

Potrivit anchetatorilor, acesta a accelerat până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, după care a urcat cu partea stângă a bolidului pe un scuar.

Apoi, Mario Iorgulescu a pătruns cu mașina pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală, la viteza de 143 km/h, cu un autoturism marca Audi, condus de un bărbat de 24 de ani. În urma impactului, acesta a murit pe loc, iar doi copii au rămas orfani de tată.

Mario Iorgulescu și-a aflat pedeapsa

După accident, Iorgulescu jr. a fost transferat de familie în Italia, acolo unde a fost internat în mai multe clinici. Deși s-au emis mandate europene de arestare pe numele său, magistrații italieni au refuzat să-l extrădeze pe motiv că starea psihică nu-i permite să participe la procesul penal din România.

Judecat în lipsă pentru omor, Mario Iorgulescu a fost condamnat în primă instanță la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Miercuri, 18 octombrie 2023, magistrații Curții de Apel București i-au redus pedeapsa.

Astfel, fiul șefului LPF a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare. Decizia judecătorilor este definitivă și executorie.

Vlad Pascu a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai

La rândul său, Vlad Pascu, fiul Mirunei și al lui Mihai Pascu, oameni care au 714 proprietăți pe numele lor, a ucis doi tineri în timp ce se afla drogat la volan.

Teribilul eveniment a avut loc la 19 august 2023.

Pascu jr., care conducea un Mercedes SL450 decapotabil, de colecție, a intrat cu mașina într-un grup format din opt tineri în stațiunea 2 Mai, județul Constanța. Doi dintre aceștia, o fată de 20 de ani, Roberta, și un băiat de 21 de ani, Sebastian, au murit. De asemenea, alți trei tineri au fost răniți.

Expertiza a arătat că Vlad Pascu, care consumase un cocktail de substanțe interzise în care erau amestecate mai mult de trei droguri, conducea mașina cu peste 100 km/h în momentul producerii accidentului mortal.

Pascu jr. a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

De ce Vlad Pascu are șanse să primească o pedeapsă mai mică decât Mario Iorgulescu

Chiar dacă a ucis două persoane, Vlad Pascu are șanse mari să primească o condamnare mai mică decât cea pronunțată de judecători în cazul lui Mario Iorgulescu, care a omorât un om.

Cum este posibil așa ceva, deși cazurile sunt similare, iar accidentul provocat de Pascu jr. s-a soldat cu un număr mai mare de victime decât cel în care a fost implicat fiul lui Gino Iorgulescu? Răspunsul ni l-a oferit avocatul Mihai Rapcea, care e specializat în cauze penale.

"Modalitatea în care instanțele de judecată analizează cauze similare, dar cu încadrări juridice diferite (n.r. - omor în cazul lui Mario Iorgulescu și ucidere din culpă în cel al lui Vlad Pascu) ale faptelor comise de inculpați diferă în funcție de elementele concrete de fapt ale fiecărei spețe", ne-a declarat Rapcea.

Potrivit avocatului, "deși în ambele cauze circumstanțele săvârșirii faptelor par să fie identice - ambii șoferi s-au urcat la volan sub influența unor substanțe care le-au afectat capacitatea de a conduce autovehicule, în ambele cazuri au fost morți - diferența dintre infracțiunea de omor și uciderea din culpă o constituie elementul subiectiv al infracțiunii, respectiv forma de vinovăție. Dacă în cazul omorului simplu se reține cu precădere existența intenției directe, în cazurile de ucidere din culpă elementul distinctiv în constituie lipsa intenției directe, fapta fiind săvârșită din culpă".

"Culpa sau greșeala, în limbajul simplu, este definită ca fiind situația în care făptuitorul săvârșește fapta fără intenția expresă de a produce rezultatul infracțiunii - în cazul de față moartea victimelor - intenția îmbrăcând fie forma neglijenței, când făptuitorul a prevăzut rezultatul faptei sale, dar a sperat, cu ușurință, că acesta nu se va produce, fie nu a prevăzut rezultatul, deși putea și trebuia să îl prevadă.

Această diferențiere – tradusă în cazul celor două spețe similare - indică faptul că, în cazul lui Mario Iorgulescu, judecătorii au reținut forma intenției directe de a ucide a inculpatului, pe când în cazul lui Vlad Pascu nu au fost identificate probe din care să rezulte existența unei intenții de a ucide, inculpatul urcându-se la volan sub influența drogurilor și conducând cu viteză fără să prevadă că putea lovi oameni aflați pe carosabil, deși putea și trebuia să prevadă acest lucru", a explicat avocatul Mihai Rapcea.

Având în vedere toate acestea, este clar că Vlad Pascu nu va fi condamnat la închisoare pe viață, așa cum s-a vehiculat după ce Adrian Cuculis, avocatul uneia dintre victimele accidentului din stațiunea 2 Mai, a cerut Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia să schimbe încadrarea faptei din ucidere din culpă în omor calificat și tentativa de omor în omor calificat.

Mai mult, Vlad Pascu are șanse mari să primească o pedeapsă mai mică decât cea dictată de judecători în ceea ce-l privește pe Mario Iorgulescu.

Cine este avocatul Mihai Rapcea

Mihai Rapcea, în vârstă de 48 de ani, este avocat în Baroul București din anul 2001.

Acesta este specializat în cauze penale, fiind de-a lungul timpului avocatul mai multor inculpați cu renume (Dan Diaconescu, Gregorian Bivolaru sau Gabriel Bivolaru) sau figurând ca apărător în dosare celebre ("Dosarul Rafo", "Dosarul Zahărul", "Dosarul Mineriadei 13-14 iunie 1990").

Din anul 2018, Mihai Rapcea este înscris și în Baroul londonez, practicând însă în continuare avocatura în România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult