Teodor Brateş, crainicul TVR din timpul Revoluţiei, pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Teodor Brateş a ajuns la Parchet în jurul orei 9.00. El a fost fost pus sub urmărire penală în dosarul Revoluţiei, pentru infracţiuni contra umanităţii. Şi avocatul său a confirmat informaţia. Brateş nu a făcut nicio declaraţie.
Teodor Brateş a fost redactor-şef adjunct al programului Actualităţi din TVR, iar în perioada 22-24 decembrie 1989 el a coordonat transmisia Revoluţiei din studiourile TVR.
Procurorii spun că Brateş a fost principalul personaj care a contribuit în zilele Revoluţiei la distribuirea mesajelor care afirmau că România e atacată de terorişti. Toate aceste ştiri, spun procurorii, erau false, şi aveau scopul de a crea o diversiune, o psihoză, de care ar fi beneficiat cei care încercau să preia puterea. Mai mult, procurorii susţin că fuseseră instalate aparate care imitau focurile de armă, pentru a întreţine această panică, care a dus la moartea a peste 1.000 şi rănirea gravă a peste 3.300.
Comunicatul Parchetului:
În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul Brateș Teodor, la data săvârșirii faptelor -adjunct al redactorului șef al Redacției ”Actualități” din TVR, pentru fapte comise în intervalul 22 – 31 decembrie 1989. Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: Suspectul Brateș Teodor - adjunct al redactorului șef al Redacției ”Actualități” din TVR - a fost principalul factor de diseminare a știrilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste ce a afectat profund întreaga populației a României (militari și civili). Mesajele televizate ale suspectului s-au referit la atacuri teroriste asupra obiectivelor militare și civile, apă otrăvită, clădiri minate, diverse conduite abominabile ale așa zișilor teroriști, atacuri cu elicoptere, desanturi aeriene, coloane de blindate în deplasare etc. Repetarea acestui gen de dezinformare a făcut ca psihoza teroristă să atingă cote paroxistice și astfel să constituie principala cauză a numeroaselor pierderi de vieți omenești, vătămări și distrugeri petrecute în timpul evenimentelor revoluționare.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Procurorii militari l-au informat marți, pe fostul preşedinte Ion Iliescu, în prezenţa avocatului, că îi reproşează diversiunile din ultimele zile ale lui decembrie 1989. Ion Iliescu va trebui să dea socoteală nu doar pentru fapte comise între 27 şi 31 decembrie, în perioada când şi-a asumat rol de şef al statului, ci şi pentru ceea ce s-a întâmplat în primele zile după fuga soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, când era preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale.
Sursa: Pro TV
Etichete: presedinte , Parchet , ion iliescu , tvr , gelu voican voiculescu , dosarul revolutiei , petre roman
Dată publicare: 18-04-2018 13:42