Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România va trimite mai mulți procurori la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că România a găsit soluţii pentru a suplimenta de la 10 la 15 numărul procurorilor delegaţi la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Predoiu, despre Parchetul European: Am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegaţi de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA

Cătălin Predoiu a participat, vineri, la reuniunea informală a miniştrilor justiţiei din statele membre UE, în format videoconferinţă, la care s-au dezbătut teme precum accesul la justiţie şi oportunităţile oferite de digitalizare, operaţionalizarea Parchetului European, noua strategie UE de combatere a abuzului sexual asupra copiilor, probele electronice, antisemitismul şi discursul de incitare la ură (hate speech), concluziile Consiliului privind Carta drepturilor fundamentale în contextul inteligenţei artificiale şi al schimbărilor digitale.

Ministrul Justiţiei a intervenit, în liniile poziţiei constante, în sensul operaţionalizării Parchetului European (EPPO) cât mai curând posibil.

"România a susţinut şi susţine concret operaţionalizarea EPPO, atât prin poziţiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât şi prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului şi cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-Şef al Parchetului European şi am identificat soluţii pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunţaţi iniţial", a afirmat Predoiu.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
Codruța Kovesi, interviu în The Guardian: ”Legea este egală pentru toată lumea”

El a menţionat că, în ultima perioadă, am avut discuţii cu Procurorul General al României şi cu Procurorul-Şef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal şi ceilalţi parametri tehnici relevanţi.

"Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unităţile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegaţi de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziţie comunicată atât bilateral Procurorului-Şef al Parchetului European, cât şi în cadrul Consiliului JAI. În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate şi necesare pentru a sprijini operaţionalizarea EPPO şi sperăm să fie urmată şi de alte state membre UE", se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult