Profesor de la Universitatea Politehnica București, reținut de procurorii DNA pentru luare de mită
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dascălul, susțin procurorii, i-ar fi impus condiția unor plăți lunare pentru a o menține în proiectul finanțat din fonduri europene.
Porivit surselor judiciare, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a decis să respingă propunerea DNA de arestare preventivă împotriva profesorului Cristian Dincă și să-l plaseze sub control judiciar.
O decizie care poate fi, însă, contestată de procurorii anti-corupție, aceiași care îl acuză pe profesorul universitar doctor Cristian Dincă de luare de mită. Practic, spun cei de la DNA, acesta ar fi cooptat-o pe doctorandă la proiectele sale finanțate din fonduri europene, proiecte care îi dădeau calitatea de manager, dar și dreptul de a-și alege echipa cu care lucrează și de a decide care sunt sumele cu care își plătește colaboratorii.
Denunțat după cel puțin 31 de tranșe primiteÎn acest context, acesta ar fi impus femeii să-i plătească din leafa lunară o anumită cotă din sumele încasate, care mergea undeva între 1.000 de lei și și 6.700 de lei. Lună de lună ar fi plătit femeia aceste șpăgi, iar după cel puțin 31 de tranșe, femeia a decis să îl denunțe la DNA și astfel s-a pus în aplicare organizarea acestui flagrant delict, iar el, în biroul său de la Politehnică, profesorul Cristian Dincă a fost prins imediat după ce ar fi primit un plic în care se aflau 6.000 de lei, practic o leafă însemnată din leafa încasată de doctorandă pe luna februarie.
Însă, lucrurile au evoluat pentru el în mod spectaculos. După o noapte petrecută în arestul Poliției se va întoarce acasă, asta până în momentul în care definitiv Curtea de Apel București va decide dacă această măsură preventivă, respectiv control judiciar, este suficientă pentru el. Pe de altă parte, surse apropiate de profesor afirmă că acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA de luare, cele de luare mită, nu s-ar susține și că practic el își susține nevinovăția. Pe de-o parte, el recunoaște că a primit niște sume de bani, însă nu pentru el ci pentru a finanța un proiect paralel, unul de construire a unei instalații pe care să o folosească ulterior studenții săi de la Politehnică, un proiect pe care nu îl finanța nimeni, afirmă surse apropiate de profesorul Dincă, și pe care a încercat să îl finanțeze din banii pe care îi plătea ca leafă acestei doctorande.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna , Politehnica , mita , Universitatea Politehnica
Dată publicare: 03-03-2023 14:24