Primarul Mangaliei, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Prejudiciul depășește 13 milioane de lei
Edilul este cercetat într-un dosar în care prejudiciul depășește 13 milioane de lei, a informat, marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Constanţa.
În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată şase funcţionari publici din cadrul aceleiaşi primării, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Radu Cristian, la data faptelor şi în prezent primar al municipiului Mangalia, (...), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi Boiţă Petrina, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, (...), Dumitrana Romulus, (...) administrator public al municipiului Mangalia, (...) şi persoană delegată cu atribuţii de Primar, Călin Didi George, (...) director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare (...), Vlădescu Daniel, (...) şef al Serviciului Juridic (...), Fotin Diana-Ionela, (...) Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control (...), Negru Maria, la data faptelor funcţionar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu (...), avocat în cadrul Baroului Bucureşti, toţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuat", se arată într-un comunicat de presă al DNA, citat de Agerpres.
Potrivit procurorilor anticorupţie, primarul Mangaliei ar fi încheiat cu o societate de avocatură 95 de contracte pentru asistenţă juridică şi reprezentarea primăriei în instanţă, deşi existau astfel de contracte încheiate cu o altă firmă, cu onorarii de peste 200 de ori mai mici.
„În perioada octombrie 2014 - decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menţionată mai sus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului Bucureşti, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicţionale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condiţiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii şi de peste 200 de ori mai mici faţă de cele stabilite în noile contracte", se mai spune în comunicatul DNA Constanţa.
În contextul menţionat, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalţi şase inculpaţi, funcţionari publici, care ar fi întocmit şi semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziţie a serviciilor judiciare, primăria Mangalia fiind prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna , primar , Mangalia , abuz in serviciu
Dată publicare: 20-06-2023 14:12