Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șansele lui Kovesi la șefia Parchetului European. Cine va încerca să o împiedice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Laura Codruța Kovesi este favorită pentru preluarea şefiei Parchetului European. Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai are însă de trecut câteva hopuri.

Are nevoie de avizul Parlamentului European, apoi de votul din Consiliul Europei. Primul adversar al lui Kovesi s-a declarat deja, ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, care a anunţat că va încerca să împiedice numirea ei. Parchetul European se va ocupa de fraudele făcute cu bani europeni.

Laura Codruța Kovesi este în vârful unei liste de trei procurori aleşi de o comisie tehnică independenta. O listă pe care, susţin surse de la Bruxelles, se afla un magistrat francez şi unul neamţ. Cei trei au fost propuşi pe baza unor criterii de evaluare pe care deocamdată doar ministrul justiţiei Tudorel Toader le contesta.

Cristian Pârvulescu, politolog: Europenii au observat succesul ei în lupta împotriva corupţiei la nivel naţional şi acum cred că e bună şi pentru lupta la nivel european.

Ca să devină şefa Parchetului European, Kovesi are nevoie de avizul comisiei de justiţie şi afaceri interne din parlamentul european. Iar numirea în funcţie depinde de votul final din Consiliul Europei.

Citește și
Laura Codruta Kovesi la bilantul DNA
Kovesi, prima pe lista scurtă pentru funcția de procuror-șef european. Ce urmează

Parchetul European va trebui să devină funcţional în mai puţin de un an, de la 1 ianuarie 2020. Iar miza este una uriaşă: protejarea bugetului uniunii europene în condiţiile în care fraudele cu fondurile comunitare ajung la câteva miliarde de euro, iar cele cu tva la câteva zeci de miliarde.

Procesele cu fraudele investigate de Parchetul European vor fi judecate de instanţele naţionale, şi tot ele vor putea dispune şi măsurile preventive.

Parchetul European este competent să îi cerceteze, să îi urmărească și să îi dea în judecată, pe autorii și pe complicii infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene" (Sursă: Jean-Claude Marin, Procuror General al Franţei)

Cristian Pârvulescu, politolog: Nimeni nu va scăpa de anchete şi nici de impunitate, iar parchetul european va putea însemna o gură de oxigen pentru DNA.

În cazul fraudelor cu fonduri europene de până în 100 de mii de euro, parchetul european va putea decide că cercetările să fie făcute de parchetele naţionale, în cazul României de dna. Însă toate aceste investigaţii vor fi atent supravegheate de şeful parchetului european.

Dacă va ajunge şefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi va avea un mandat de 7 ani şi va răspunde doar în fata Parlamentului european şi a consiliului europei. Se va bucura însă de independenţă deplină, iar în mandatul său va fi ajutată de colective de conducere care nu vor putea fi influenţate politic, nici din ţară, nici de la Bruxelles.

După numirea şefului Parchetului European, România va trebui să propună cel puţin trei procurori europeni, unul pentru structura centrală şi doi care vor face anchete la Bucureşti.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult