Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polițiștii români au luat parte la cea mai mare anchetă împotriva crimei organizate. S-au efectuat peste 6.000 de arestări

Your browser doesn't support HTML5 video.

Polițiștii români au participat la cea mai mare investigație Europol, din istoria crimei organizate. Peste 6.000 de suspecți au fost arestați și au fost confiscate 266 de tone de cocaină și canabis.

Mai mult decât atât, autoritățile au ridicat din casele infractorilor și peste 700 de milioane de euro. Punctul de plecare a fost o rețea de mesaje criptate, numită Encrochat.

Rețeaua Encrochat a fost fondată în Franța, în 2016, și le promitea utilizatorilor discreție totală. Mai exact, cu ajutorul ei, telefoanele nu puteau fi urmărite sau ascultate de autorități, iar mesajele trimise erau criptate.

Encrochat a intrat în atenția Europol doi ani mai târziu când a fost descoperită o grupare de traficanți de droguri care o folosea. Mai târziu, autoritățile aveau să realizeze că aplicația se răspândise în peste 100 de țări de pe tot globul.

Carole Etienne, procurorul general al Franței: „În anchetă a fost folosit un dispozitiv tactic prin care a fost posibil accesul la rețeaua de mesaje criptate. Acest dispozitiv a fost descoperit de serviciile secrete din domeniul apărării naționale”.

Citește și
Trei călăuze de migranți, prinse de ofițerii de la crima organizată, în Alba. Cum scoteau migranții din țară
Trei călăuze de migranți, prinse de ofițerii de la crima organizată, în Alba. Cum îi scoteau din țară
Pedepse totale de peste 7.000 de ani de închisoare

În iunie 2020, reprezentanții Encrochat și-au dat seama că au fost prinși și au trimis un mesaj de avertizare către 60.000 utilizatori. Aceștia erau sfătuiți să-și distrugă telefoanele imediat. Era însă prea târziu, polițiștii analizau deja peste 100 de milioane de mesaje criptate.

Carole Etienne, procurorul general al Franței: „Au fost arestate 6.558 de persoane, indisponibilizate bunuri în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro, confiscate peste 30 de milioane de comprimate de droguri sintetice, de asemenea 103 tone de cocaină”.

Investigațiile au dus la arestări pe trei continente, inclusiv a directorilor Encrochat. O parte dintre suspecți au fost deja condamnați, iar pedepsele lor însumate ajung la peste 7.000 de ani de închisoare.

Printre suspecții prinși de Europol în urma decriptării mesajelor de pe Encrochat se numără inlusiv 132 de membrii ai mafiei italiene Ndragheta. Peste 1.000 de polițiști din 10 țări au ajutat la prinderea lor, inclusiv polițiști români.

Ținând cont de numărul mare de mesaje care au fost extrase din Encrochat, specialiștii Europol lucrează și acum la decriptarea lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult