Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Petre Roman, urmărit penal în dosarul Revoluţiei. "E grotesc și absurd”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Chemat la audieri la Parchetul General, Petre Roman a spus că este absurd faptul că este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii.

Petre Roman a spus la ieşirea, de la Parchetul General, comentând acuzaţiile, că " e absurd şi grotesc". El le-a recomandat jurnaliştilor să citească cartea sa pentru a afla ce a făcut în zilele Revoluţiei. 

"Prima dată când am avut într-adevăr putere e în 27 decembrie, când în prima şedinţă CFSN eu sunt numit prim-ministru", a declarat Roman. Fostul premier a spus că el nu a luat nicio decizie în grupul care a preluat puterea în decembrie 1989 şi neagă că ar fi existat un astfel de grup, spunând că erau "doar ordine militare" iar "puterea nu fusese preluată".

"Sigur că am conştiinţa perfect curată", a spus Roman. "Aş fi vrut eu să curgă măcar o picătură de sânge".

Procurorii susţin că ar fi luat alături de Ion Iliescu decizii care au dus la apariţia morţilor şi răniţilor din decembrie 1989. Fostul premier a primit oficial joi actul de învinuire în dosarul Revoluţiei.

Citește și
Petre ROman si Ion Iliescu la prima sedinta FSN
Klaus Iohannis a dat aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu

Cercetat şi el în dosarul revoluţiei, Petre Roman trebuie să dea socoteală pentru morţii şi răniţii din decembrie 1989, după fuga lui Nicolae Ceauşescu. Procurorii militari l-au acuzat pe Roman că ar fi făcut parte din grupul celor care ar fi preluat puterea de la Ceauşescu.

"Suspectul Roman Petre a fost încă de la înființarea CFSN unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, iar în această calitate, la fel ca suspecții Iliescu Ion și Voiculescu Gelu Voican, a acceptat și oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist”, arată Biroul de Presă al PICCJ.

La fel ca Ion Iliescu, Petre Roman refuză deocamdată să dea declaraţii în calitate de suspect. Legea îi permite să se prevaleze de dreptul la tăcere.

După aproape 29 de ani la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, procurorii militari vor declanşa cea mai amplă încercare de identificare a revoluţionarilor dispuşi să depună mărturie în dosarul Revoluţiei. Anchetatorii estimează că la nivel naţional vor fi aproximativ 6000 de declaraţii de martori şi nu exclud tot atâtea constituiri de părţi civile în dosar.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult