Reactivi neconformi, vânduți laboratoarelor de analize. Pacienții nu au fost diagnosticați corect
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel, susțin anchetatorii, ar fi fost compromise rezultatele analizelor, iar pacienții nu au fost diagnosticați corect și nu au primit tratamentul potrivit.
Poliţiştii şi procurorii au descins joi dimineaţă în mai multe depozite ale unei firme care distribuie, pe lângă echipamente medicale, reactivi pentru laboratoare de analize medicale. Aveau informaţia că unele substanţe chimice urmau să ajungă în spitale sau laboratoare, deşi ele ar fi trebuit distruse.
Cristina Epuraș, reprezentant laborator de analize medicale: “Un reactiv care nu este ceea ce ar trebui să fie poate face diferenţa între a fi sau a nu fi bolnav. Gândiţi-vă la boli care au un mare efect epidemiologic. Dacă un reactiv nu este ce trebuie, un purtător al unei asemenea nenorociri devine o bombă pe străzile capitalei sau ţării.”
Ofițerii de la SICE bănuiesc că această firmă ar fi vândut ani la rândul laboratoarelor publice sau private nu reactivi expiraţi, cât şi unii cu destinaţie veterinară, punând astfel în pericol nu doar acurateţea rezultatelor analizelor de laborator, cât mai ales sănătatea pacienţilor.
Comisar-șef Diana Sarca, purtătoare de cuvânt Poliția Capitalei: “Există presupunerea rezonabilă că din 2017 şi până în prezent, reprezentanţii unei societăţi comerciale ar fi indus în eroare partenerii comerciali cu privire la calitatea produselor livrate.”
Păgubite în aceste afaceri, spun chiar medicii, ar putea fi mai ales laboratoarele care au aparatura veche, ce nu identifica substanţele neconforme.
Dr. Teodora Mitoiu, medic de laborator: “În funcţie de asta, noi dăm nişte rezultate pacienţilor noştri şi în funcție de rezultatele pe care le dăm pacienţilor au un drum de urmat: spre bine, spre rău sau să fie băgaţi în ceaţă. Pacienţii vor obţine rezultate eronate, medicii curanţi vor lua în considerare valorile care ar trebui să fie corecte şi totul e un dezastru.”
Într-un astfel de laborator se fac zilnic sute, poate mii de analize, ori utilizarea unor reactivi neconformi poate să compromită nu doar acurateţea rezultatelor analizelor cât şansele pacienţilor de a primi un tratament adecvat.
Toate loturile de reactivi găsite în timpul percheziţiilor vor fi verificate, iar la final, distruse. Patronii firmei vor fi acuzaţi de punerea în circulaţie a unor substanţe toxice periculoase.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti , dambovita , brasov , perchezitii , ilfov
Dată publicare: 08-07-2021 19:33