Cum negociau șpaga polițiștii de la Sibiu: „Câte mese aș putea servi eu cu colegul meu la tine?"
Your browser doesn't support HTML5 video.
„'Astăzi, 19 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Structura Centrală şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba, Braşov şi Cluj, pun în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară pentru probarea unor infracţiuni de corupţie într-o cauză penală în care sunt suspectaţi 25 agenţi de poliţie din cadrul IPJ Sibiu'', se arată într-un comunicat al DGA .
Totodată, au fost puse în executare 33 de mandate de aducere şi 3 ordonanţe de predare înscrisuri şi medii de stocare.
Aceştia ar fi primit mită, mascată sub forma unor sponsorizări pentru echipa de fotbal a Poliţiei. Procurorii vorbesc despre 115 acte de luare de mită şi peste 100 de persoane care ar fi oferit.
Dosarul a ponit de la un denunţ, însă cercetările ulterioare au scos la iveală peste 170 de infracțiuni, comise în ultimii doi ani. 118 au fost încadrate ca luare de mită, iar alte 54 ca abuz în serviciu.
Ioan Veștemeanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu:
„Ancheta ne-a arătat multe lucruri, în sensul că nu doar sumele mergeau spre echipa de fotbal, ci mergeau și spre buzunarul agenților. Exista chiar o târguială între agent și contravenient precum "Amenda ar fi 1.200 de lei, câte pavaje mi-ai putea pune în suma asta?" sau "Ai un restaurant. Câte mese aș putea servi eu cu colegul meu la tine?"
Agenţii cereau sponsorizări către ''Asociația Internaţională a Polițiștilor'', o organizaţie redutabilă, care are în România 50.000 de membri. Asociaţia asigură instruirea poliţiştilor dar organizează şi activităţi care să le facă viaţa mai plăcută: competiţii sportive, concursuri gastronomice, cursuri de limbi străine pentru oamenii legii şi familiile lor.
„Agenții de poliție căutau pe cât posibil să dea un aspect de legalitate și de normalitate sponsorizării aparent legale, doar că sponsorizările erau făcute pentru a nu fi sancționat contravenientul” a precizat prim-procurorul.
Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor se declară mâhnit de comportamentul agenţilor de la Sibiu, care va afecta reputaţia organizaţiei; el precizează însă ca responsabilitatea faptelor este una individuală. În acelaşi timp, inspectoratul de poliţie din Sibiu a dat asigurări că are toleranță zero faţă de asemenea fapte şi că va sprijini ancheta.
În acelaşi dosar sunt vizaţi şi 8 şoferi contravenienţi, care ar fi dat mita.
Care sunt capetele de acuzare”La data de 20.02.2019 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal cu nr. 192/P/2019, cauză în care s-a efectuat iniţial urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită şi respectiv luare de mită, favorizarea făptuitorului, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de agent de poliţie. evaziune fiscală”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit News.ro.
Sursa citată a precizat că, potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancţiune”, contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie.
În cauză se beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.