Modifica setarile cookie
Toate categoriile

OUG pentru înăsprirea pedepselor după cazul Caracal, mutilată. Ce au decis politicienii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lansată ca o măsură necesară după eşecul autorităţilor în salvarea Alexandrei Măceșanu, OUG pentru înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile cu violenţă şi traficul de persoane, dar şi condiţii mai drastice pentru eliberarea condiționată a fost mutilată.

Dispar inclusiv acele modificări care permit percheziţiile pe timpul nopţii.

Iniţial, Ana Birchall a cerut ca infractorii periculoşi să facă mai mulţi ani de închisoare, să nu fie eliberaţi condiţionat cu uşurinţă, iar poliţia să poată intra într-o locuinţă când o persoană este un pericol.

Ordonanţa de Urgenţă iniţială le avea pe toate. Asta, săptămâna trecută. Între timp a fost ciuntită.

Viorica Dăncilă, premierul României: ''Pentru omor calificat, vom crește pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre și vor fi cuprinse între 5-12 ani. De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracțiunea de lipsire de libertate. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecință moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi de până la 18 ani de închisoare."

Au dispărut complet articolele prin care infractorii periculoşi nu ar mai fi putut să iasă rapid din închisoare. Ordonanţa iniţială creştea vârsta la care puteai să fii eliberat înainte de a ispăşi toată condamnarea ,deşi chiar Viorica Dăncilă cerea aceste schimbări acum trei săptămâni.

Citește și
deputati, Camera Deputatilor
Deputații, chemaţi în sesiune extraordinară pentru Legea amnistiei şi graţierii

Viorica Dăncilă: "Vom pregăti un pachet cu modificări inclusiv cu interzicerea liberării condiţionate pentru infracţiuni grave, cu violență."

Fără nicio explicaţie oficială până acum, din varianta aflată în prima lectură pe masa miniștrilor din Cabinetul Dăncilă au dispărut şi modificările referitoare la percheziţii, cele care le permiteau anchetatorilor să pătrundă în câmpul infracţional pe timpul nopţii, mai ales când la mijloc este vorba despre viaţa unui om. O decizie cel puţin stranie după intervenţia eşuată în dramaticul caz al Alexandrei de la Caracal.

Ordonanţa de urgenţă în forma actuală a fost citită în şedinţa de guvern şi ar putea fi adoptată la următoarele intalniri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult