Kovesi a prezentat raportul de activitate al DNA pe 2017. 713 condamnări, 159,5 mil. euro confiscaţi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Şedinţa de bilanţ al DNA a început de la ora 11.00, iar la aceasta ia parte şi preşedintele Klaus Iohannis. Tudorel Toader i-a reproşat şefei DNA că nu i-a trimis raportul şi a transmis că nu va participa la şedinţa de bilanţ, deşi a fost invitat.
Sinteza declaraţiilor Laurei Codruta Kovesi:
- Anul 2017 a fost dificil în lupta anti-corupţie, demersul de a lupta împotriva corupţiei a fost pus sub semnul întrebării
- 1000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. DNA se ocupă doar de corupţia la nivel înalt. O treime dintre ei aveau funcţii importante, 3 miniştri, 5 deputaţi, un senator, un fost presedinte al Camerei Deputaţilor, un secretar general dintr-un minister.
- de cele mai multe ori cei care comit infracţiuni de corupţie au ca principale atribuţii gestionarea bugetelor publice.
- toţi ştiu ce trebuie să facă şi cu cine să vorbească ca să câştige un contract pe bani publici
- am găsit manageri de spitale care iau mită de la furnizori de produse şi servicii. Se obţine beneficii uneori de milioane de euro.
- investigaţiile privind frauda cu fonduri UE s-au dublat. În cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunităţile rurale, cele mai sărace
- CCR a pronunţat în 2016 o decizie privind abuzul în serviciu. Ca procurori, respectăm decizia CCR şi în situaţiile inc are se produc prejudicii prin încălcarea legislaţiei secundare, noi nu mai putem reţine răspunderea penală. Ca efect, au fost închise 275 de dosare, cu prejudicii de 148 milioane euro
- există interes la alte instituţii pentru recuperarea prejudiciilor?
- în multe situaţii autorităţile publice nu se constituie partea civilă pentru recuperarea prejudiciilor din bani publici, validează astfel abuzul.
- de multe ori primim sesizări pentru fapte de acum 9-10 ani. Trebuie să găsim mecanisme de responsabilizare a instituţiilor, să nu mai aştepte ani de zile. E foarte dificil să faci anchetă dacă faptele s-au petrecut aucm 9-10 ani de zile.
- corupţia în instituţiile publice se repetă prin aceleaşi acţiuni, de aceea am înfiinţat compartimentul de analiză a datelor.
- există sectoare în care corupţia e generalizată, se fac plăţi pentru lucrări neefectuate, statul plăteşte mai mult
- în sănătate, am găsit un adaos comercial de 1 milion de euro în cazul unei achiziţii făcute de un spital.
- foloasele ilicite nu se întorc întotdeauna la inculpat, unoeri la
- în 2017 am avut de soluţionat peste 11.000 de dosare, doar 100 de procurori soluţionează dosare efective, restul merg în instanţe. Chiar şi aşa am soluţionat 3.800 de dosare. Asta arată că nu putem soluţiona toate dosarele care ne vin într-un an.
- am audiat peste 23.000 de persoane, 85 persoane pe zi în medie. Au fost studiate peste 12.000.000 de documente
Pentru a ilustra efortul, vă dau un singur exemplu: un dosar cu peste o mie de martori, 75 de suspecţi, peste 135 de ridicări de documente, verificate 27 de societăţi comerciale, peste 64 de măsuri asiguratorii pentru prejudiciu de 2,8 milioane euro. Acest dosar are peste 45.000 de file. E un singur dosar, iar procurorul acesta mai are încă 75 de dosare.
- au rămas nesoluţionate peste 6.000 de cauze.
- noi nu ne alegem dosarele, trebuie să investigăm toate faptele de corupţie la nivel înalt. Procurorii nu au normă de rechizitorii.
- În 2017, am avut 713 inculpaţi condamnaţi. 28 de primari, 38 de directori de instituţii publice, un senator
- au fost achitate 92 de persoane pe alte temeiuri decât dezinculparea
- a existat o preocupare pentru recuperarea daunelor. Procurorii au disponibilizat peste 100 milioane euro. Bugetul alocat investigaţiilor este în jur de 2,5 milioane euro. 159,5 milioane euro trebuie să intre în bugetul de stat în urma deciziilor judecătorilor.
- în 2017 am avut şi probleme interne, am dispus reguli interne noi mai stricte, mai clare. Au fost revocaţi 2 procurori, unul trimis în judecată pentru fapte de competenţa DNA
- statutul nostru ne obligă la reţinere, nu putem face declaraţii despre dosare
- ne dedicăm activitatea pentru a face din România o ţară mai curată, din care nu vrem să plecăm
- în 2017 au fost atacuri fără precedent la adresa DNA şi încercări de modificare a legislaţiei
- ne opunem slăbirii legislaţiei, pledoaria noastră e pentru o legislaţie stabilă, pentru independenţa procurorilor
Cu o zi în urmă, la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a reproşat procurorului şef al DNA că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care aceasta îl va prezenta miercuri. De asemenea, el a spus că, deşi a fost invitat, nu va participa la şedinţă.
"Spuneaţi că aveţi deschidere la dialog, ceea ce este foarte bine. Mâine aveţi bilanţul, mâine e 28 februarie şi până mâine trebuia să îmi trimiteţi raportul şi eu nu l-am primit. Aveţi explicaţii? Sigur că aveţi. Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar eu sigur nu voi veni. Pentru că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără să vă îndepliniţi obligaţia din lege să îmi daţi raportul", i-a spus ministrul Justiţiei procurorului şef al DNA.
Kovesi i-a răspuns că a colectat datele statistice şi că legea prevede că aceste date se prezintă public până în ultima zi a lunii februarie, acesta fiind motivul pentru care bilanţul a fost stabilit mâine.
"Într-adevăr, am trimis invitaţii din timp. Pentru că sunt foarte multe date de colectat, noi am finalizat acest lucru săptămâna trecută, raportul a fost finalizat în cursul zilei de ieri, iar astăzi am semnat adresele prin care am transmis raportul către invitaţii la bilanţ. Am trimis raportul la procurorul general, care urmează să vi-l trimită dumneavoastră", a explicat Kovesi.
"Potrivit legii nu ştiu care o spuneţi dumneavoastră, raportul se trimite la invitaţi. Eu m-am referit la legea care spune că trebuie să ajungă la ministrul Justiţiei", a replicat Toader.
Schimbul de replici între ministrul Justiţiei şi procurorul şef al DNA a continuat, Kovesi spunându-i că raportul de activitate se prezintă public până în ultima zi a lunii februarie şi, în forma scrisă, se înaintează procurorului general al PICCJ, care urmează să i-l trimită.
"Ştiu, dar tocmai aţi spus că se trimite la invitaţi. Haideţi să dăm banda să vedeţi", a răspuns Toader.
La precizarea procurorului şef al DNA, că i-a trimis raportul în cursul zilei de marţi, Toader a răspuns: "Aşa, şi-l citesc la noapte".
În şedinţa Secţiei pentru procurori, procurorul şef al DNA a răspuns la toate cele 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justiţiei în raportul în baza căruia a cerut revocarea ei din funcţie, Kovesi spunând că motivele invocate de Tudorel Toader sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, după ce procurorul şef al DNA şi-a prezentat punctul de vedere, că raportul acesteia "poate fi seducător, convingător", dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că "societatea are nevoie să ştie adevărul, ca să ştie ce măsuri să ia".
În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe ministru, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 "împotriva" cererii de revocare, votul "pentru" fiind din partea ministrului Justiţiei.
Avizul CSM este unul consultativ, decizia revenindu-i preşedintelui Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis spunea, vineri, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei a fost lipsit de claritate şi de temeinicie şi că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea procurorului şef al DNA.
"Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit şi de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a mai spus că susţine în continuare DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi.
”Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin, susţin şi pe doamna Kovesi, susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a afirmat preşedintele.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis , dna , Laura Codruta Kovesi , ancheta , tudorel toader , CSM
Dată publicare: 28-02-2018 11:25