Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Dragnea: ”Conduită nelegală, antisocială, imorală”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au publicat motivarea condamnării lui Dragnea în dosarul DGASPC.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prin instigarea fostei şefe a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, de a-şi încălca atribuţiile de serviciu în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica - "nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute".

În motivarea deciziei prin care doi judecători de la Instanţa supremă au dispus, în luna iunie, condamnarea preşedintelui PSD la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman se arată că Liviu Dragnea şi-a folosit influenţa, autoritatea şi puterea pentru a o determina pe Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că, din coroborarea probelor administrate, rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţa, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu, constând în menţinerea în funcţie, în cadrul DGASPC Teleorman, a celor două angajate - Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina -, deşi cunoştea că, în fapt, îşi desfăşurau activitatea la sediul organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, activitate care se subsumează elementului material al infracţiunii de abuz în serviciu sub forma de participaţie a instigării", se arată în motivarea deciziei de condamnare.

Judecătorii consideră că Liviu Dragnea s-a folosit de ascendentul moral pe care îl avea faţă de Floarea Alesu.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu, după condamnarea lui Liviu Dragnea

"În reuşita demersului său infracţional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care îl avea faţă de inculpata Alesu Floarea. Legătura de colaborare pe care a avut-o cu inculpata atât în cadrul organizaţiei judeţene a PSD (inculpata Alesu Floarea fiind un 'membru marcant' în cadrul formaţiunii politice), cât şi în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman (inculpata a fost consilier judeţean, din partea PSD, iar preşedintele Consiliului era Dragnea Nicolae Liviu), dar şi funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu la acel moment au creat între cei doi o legătură subiectivă, unilaterală, esenţială în raportul dintre instigat şi instigator. O dovadă a acestui fapt este că, atunci când inculpata Alesu Floarea a fost numită director executiv al DGASPC Teleorman, personal, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a prezentat-o angajaţilor ('personal, domnul Dragnea când a numit-o pe doamna Alesu Floarea ne-a prezentat-o tuturor angajaţilor' - declaraţie martor Chera Mirela)", se precizează în motivare.

Magistraţii mai spun că funcţiile deţinute de Dragnea, respectiv preşedinte al CJ Teleorman şi şeful PSD Teleorman, îi confereau acestuia "autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale, garantând succesul acesteia".

"Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu în perioada infracţională - de preşedinte atât al Consiliului Judeţean (prin hotărârea Consiliului Judeţean Teleorman nr. 3/10.06.2004 a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie pe care a deţinut-o până la data de 18.12.2012, când şi-a depus demisia prin cererea 13840/ 18.12.2012), cât şi al organizaţiei judeţene a PSD (în perioada 16.04.2005 - 31.12.2012) - îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale, garantând succesul acesteia. Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, în calitatea sa de director executiv/ general, la îndemnul inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, de a le menţine pe cele două angajate în funcţie în cadrul DGASPC Teleorman, fără a se opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea", se arată în motivare.

Judecătorii explică faptul că persoanele care deţin funcţii de demnitate publică, dar şi cele cu funcţii de conducere care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor instituţii publice au obligaţia de a-şi îndeplini îndatoririle ce le revin în exercitarea funcţiilor, atribuţiilor sau însărcinărilor încredinţate, cu respectarea strictă a legilor şi a normelor de conduită profesională.

În opinia magistraţilor, Liviu Dragnea a adoptat "o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute".

"Or, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate - Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina -, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă şi fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice", se mai precizează în motivare.

Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman în legătură cu angajarea în această instituţie a două persoane care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Decizia nu este definitivă.

Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului, Geanina Arghir şi Constantin Epure, în timp ce Ştefan Pistol a votat pentru achitarea liderului PSD.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult