Judecătoare suspendată de CSM. A spus că un suspect de violarea unei copile nu a făcut vreun genoci, ca să fie arestat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Premieră în justiția din România. O judecătoarea din Brăila a fost supendată din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii pentru că a folosit un limbaj care a scandalizat în motivarea unei decizii.
Magistratul a considerat că pentru că nu au existat "ieșiri în stradă și proteste în presă" este suficient ca un individ suspect de sechestrare și viol repetat asupra unei minore de 13 de ani să fie mutat din arest preventiv în arest la domiciliu.
Și mai revoltător este că judecătoarea a dispus o sancțiune mai ușoară și pentru că în cazul altor fapte mai grave - în opinia ei - uciderea celor vinovați ar rămâne singura sancțiune, dar nereglementată de lege.
Individul pe care decizia judecătoarei din Brăila l-ar fi scos din arestul poliției are 36 de ani. Procurorii îl acuză de infracțiuni grave.
Ca să se răzbune pe iubita care îl părăsise, a păcălit-o pe sora ei să îl însoțească în Bacău și a violat-o. Apoi a luat-o în locuința lui, în Insula Mare a Brăilei.
Judecătoare: Inculpatul poate fi plasat în arest la domiciliu pentru că nu poate fi ucis în piața publică
Pentru fata de 13 ani au urmat șapte luni de teroare. Suspectul a sechestrat-o și a obligat-o să întrețină - în tot acest timp - relații intime cu el. Se întâmpla în 2017.
Judecătoarea din Brăila a considerat că faptele bărbatului nu sunt atât de grave însă încât să rămână în spatele gratiilor.
Sentință publică din 23.12.2020, Tribunalul Brăila: "Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății. Nu au existat ieșiri în stradă și proteste în presă", a scris magistratul în decizia prin care a schimbat măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.
Explicațiile date în continuare sunt și mai revoltătoare.
Judecătoare a considerat că "se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege".
Apoi a continuat: "Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile".
Modul de exprimare al judecătoarei a scandalizat Consiliul Superior al Magistraturii. Forul a suspendat-o din funcție și a declanșat în cazul ei proceduri disciplinare.
Speranța Macarenco Diaconescu, vicepreședinte Judecătoria Brăila: "În perioada suspendării, doamna judecător nu mai are acces la dosare, nu se va mai prezenta la serviciu și nu va mai fi plătită".
Este pentru prima dată în România când un magistrat primește interdicție să judece - chiar și temporar - pentru expresiile folosite în motivarea unei decizii.
Procedura, spun reprezentanții CSM, nu are însă nicio legătură cu modul în care judecătoarea a apreciat gravitatea faptelor. Între timp, bărbatul a rămas în spatele gratiilor.
Procurorii au contestat măsura arestului la domiciliu dispusă și, în cele din urmă, au avut câștig de cauză.
”Reporter: Vi se pare corectă decizia de a-l lăsa acasă? Vecinul bărbatului acuzat de viol: Nu. Dacă a făcut cu o minoră, nu".
Fata a rămas cu traume psihologice
Fata pe care individul a sechestrat-o și a violat-o se apropie acum de vârsta majoratului. După coșmarul trăit a rămas cu traume.
Simona Cimpoaie, director Direcția pentru Protecția Copilului Brăila: "Minora a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică. De asemenea, a fost întocmit un raport de evaluare psihologică, acesta fiind pus la dispoziția instituțiilor abilitate".
Știrile PROTV au încercetat să obțină de un punct de vedere de la judecătoarea suspendată de Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu a putut fi contactată.
Femeia de 46 de ani are peste 10 ani în magistratură și este judecător al Secției Penale a Judecătoriei Brăila.
În trecut, a fost judecătoare la Judecătoria Miercurea Ciuc, Judecătoria Însurăței și Tribunalul Galați.
Sancțiunea cea mai dură pe care o poate primi acum este excluderea din magistratură.