Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inspecția Judiciară: Fără pedepse cu suspendare pentru consumatorii de droguri condamnați pentru infracțiuni grave

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consumatorii de droguri condamnați pentru infracțiuni grave nu ar trebui să mai primească pedepse cu suspendare, ci să ajungă obligatoriu după gratii.

Este propunerea pe care o face Inspecția Judiciară, după ce a analizat în premieră dosarele în care au fost anchetate și judecate în ultimii ani cazurile care au la bază consumul de stupefiante.

Inspecția Judiciară susține că în ultimii trei ani în România au fost deschise peste 6.500 de dosare penale în care au fost investigate și chiar judecate infracțiuni care au la bază consumul de substanțe interzise. Însă, numărul dependenților periculoși ar putea fi mult mai mare, cred specialiștii.

Cătălin Țone, expert antidrog: „Eu cred că este o cifră cu un grad de realitivitate. Pentru că din punct de vedere procedural nu există obligativitatea testării autorilor anumitor fapte în condițiile în care au săvârșit aceste infracțiuni. La nivelul României sunt sute de ordine de protecție. La cererea rudelor pentru consumatorii dependenți de droguri. Trebuie să ne punem la punct reacția pentru că pericolele sunt vizibile.”

Ponderea cea mai mare între consumatorii care comit infracțiuni o au șoferii care au urcat la volan sub influența substanțelor psihoactive. Puțini au ajuns, însă, după gratii și doar în cazul în care au fost declarați vinovați și pentru alte infracțiuni.

Citește și
Joe Biden si Hunter Biden
Preşedintele Biden afirmă că nu îl va graţia pe fiul său Hunter, găsit vinovat de deţinere ilegală de armă

De exemplu, în cazul accidentelor soldate cu victime care își pierd viață. Aproape jumătate dintre consumatorii de droguri condamnați au primit pedepse cu suspendare și le-a fost anulat dreptul de a conduce.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, unul din zece șoferi depistați la volan sub influența drogurilor a primit amendă penală. Iar, recordul a fost stabilit de Curtea de Apel București în cazul unui bărbat oprit în trafic acum patru ani la Drajna, pe Drumul Național 21 sub influența mai multor substanțe psihoactive, chiar înainte să provoace o nenorocire.

Pentru că era deja sub supravghere după o condamnare mai veche, judecătorii i-au dat 100.000 de lei amendă penală.

Consumatorii de droguri au fost însă implicați și în infracțiuni comise cu violență.

Cătălin Țone, expert antidrog: „Avem și droguri care sunt halucinogene care crează psihoze și de foarte multe ori consumatorii de droguri dependenți confundă persoanele din apropiere cu anumite animale sau cu anumite pericole pentru ei și reacționează ca atare. Și asimileză persoanele apropiate cu adversari care se opun obținerii plăcerii din consumul de droguri și fac fixații.”

Specialiștii antidrog consideră că cei mai mulți dintre dependenți ar trebui internați în spitale pentru tratament după cel mai mic incident. Problema este că nu avem prea multe astfel de centre.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult